Evira linjaa: Lörtsyä saa sanoa lörtsyksi – "nimi on vakiintunut"

Lörtsy
Lehtikuva

Evira kertoo tiedotteessaan, ettei se ole kieltämässä lörtsy-sanaa elintarvikkeissa.  Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty, lihapiirakkamainen litteä piirakka ja perinneherkku Savossa.

Ilta-Sanomat uutisoi keskiviikkona Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran linjanneen, ettei Etelä-Savossa suosittua lörtsyä saisi enää markkinoida yksinomaan lörtsyn nimellä.

– Kyseessä ei ole niin käyttöön vakiintunut ja yleisesti tunnettu nimi, että se yksin riittäisi kuvaamaan elintarviketta. Esimerkiksi pitsa on jo vakiintunut tunnettu nimi Suomessa, Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto perusteli Ilta-Sanomille.

Tuoreessa tiedotteessaan Evira kuitenkin antaakin lörtsylle siunauksen. Eviran mukaan lörtsyä saa jatkossakin sanoa lörtsyksi eikä virasto ole kieltänyt nimen käyttöä. Tähän asti Evira ei ole pitänyt lörtsyä kaikkialla Suomessa tunnettuna nimenä. Nimestä käydyn julkisen keskustelun myötä on nyt Eviran mukaan selvää, että nimi on vakiintunut. 

Evira perustelee, että elintarvikkeen nimen tarkoituksena on kertoa kuluttajalle, mistä tuotteesta on kyse. Kuluttajan on tärkeää saada lisäksi tietää, sisältääkö lörtsy esimerkiksi omenaa vai lihaa. Elintarvikkeen nimeämisestä vastaa esimerkiksi tuotteen valmistaja, pakkaaja tai myyjä.

Evira ohjeistaa elintarviketieto-oppaassaan elintarvikevalvojia ja elintarvikealan toimijoita muun muassa elintarvikkeiden nimeämisestä. Se sisältää lainsäädännön lisäksi Eviran näkemyksiä lainsäädännön tulkinnasta. Eviran tulkinnat nimestä eivät ole sitovia. Opas on parhaillaan päivitettävänä ja sen on tarkoitus valmistua joulukuussa 2014.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja