Et kai usko "urbaaniin legendaan"? Suomalaiset juovat punaviininsä väärin – yleinen punkkuharhaluulo pilaa juoman: "Sääntö joutaa romukoppaan"
Oletko sinäkin haksahtanut tähän "urbaaniin legendaan" punaviinin juomiseen liittyen? Suomalainen viiniasiantuntija Kalle Naatula oikoo yleisen punkkuharhaluulon.
Kesä lähestyy kovaa vauhtia ja lämpimän sään myötä suomalaisten viinilaseihin lorahtaa punaviinin sijaan yhä enemmän valkoviiniä ja kuplivaa. Punaviinikin on kuitenkin erittäin toimiva kesäjuomavalinta, jos sen vain muistaa tarjoilla ja nauttia oikein.
Älä juo punaviiniä huoneenlämpöisenä
Haastattelimme maaliskuun alussa Helsingin Messukeskuksessa järjestetyillä Gastro 2020 -messuilla viiniasiantuntija Kalle Naatulaa, joka kertoi, miksi punaviini ei välttämättä maistu suomalaisille kesäisin.
– Monet viinit, jotka ovat esimerkiksi hillomaisia, tanniinisia, muhevan mehukkaita ja alkoholipitoisuudeltaankin verrattain korkeita, tarjoillaan usein vähän väärän lämpöisenä, Naatula sanoo.
Kalle Naatulan nyrkkisääntö viinin tarjoilulämpötilaan: Valkoviini 30 minuuttia ennen tarjoilua pois jääkaapista, punaviini noin 30 minuuttia ennen tarjoilua jääkaappiin.
Naatulan mukaan punaviinin tarjoilulämpötila on aivan keskeinen juttu. Moni suomalainen luulee, että punaviini tulisi juoda huoneenlämpöisenä, mutta tämä ei pidä paikkaansa.
– Huoneenlämpö on nykyään urbaani legenda ja se ajatus juontaa tuonne 1800-luvun Eurooppaan. Silloin lämpötila kodeissa ei ollut sitä, mitä se tänä päivänä on. Silloin ei ollut sisällä 24 vaan 18 astetta. Siitä juontaa ajatus huoneenlämpöisestä punaviinistä - tänä päivänä sääntö joutaa romukoppaan.
Oikean tarjoilulämpötilan lisäksi Naatula suosittelee myös kiinnittämään huomiota punaviinityyliin. Lasiin kannattaa ehkä kesällä valita hieman kevyemmän ja raikkaamman marjaisia sekä hapokkaita punaviinejä.
Miten viini viilenetään oikein? Mikä on oikea tarjoilulämpötila eri punaviinityypeille? Katso videolta viiniasiantuntija Kalle Naatulan haastattelu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut