Espanjalainen ruokatoimittaja ylisti helsinkiläisravintolan munakasta maailman parhaaksi – totuus vetää hiljaiseksi: "Pakastetuote on ihan hirveän hyvä"

1:59 Legendaarisen helsinkiläisravintolan munakasta ylistetään – et ikinä arvaa, mistä se tehdään

Vuonna 1996 ovensa avannut legendaarinen helsinkiläinen tapasravintola sai arvovaltaisen asiakkaan, joka kehui paikan espanjalaisen munakkaan maasta taivaisiin. Munakkaan salaisuus piilee yllättäen pakastetuotteessa, kertoo paikan omistaja Kim Sundell.

Yllä olevalla videolla Kim Sundell näyttää, miten kehuttu perunamunakas valmistetaan. 

Helsingin Kasarmikadulla sijaitsee Suomen ensimmäinen tapasravintola Kim's Tapas. Ravintolaa on alusta saakka pyörittänyt kokki Kim Sundell, jonka bravuureihin kuuluu muun muassa espanjalainen klassikkoannos, perunamunakas.

Eräänä päivänä Kimin ravintolaan tepasteli sisään espanjalainen, noin viisissäkymmenissä oleva mies. Hän tilasi munakkaan. 

– Olin itse keittiössä ja madridilainen työntekijäni tarjoili munakkaan miehelle. Hän maistoi munakasta ja kysyi, että kuka sen on tehnyt. Sitten hän pyysi minut paikalle. Tulin sitten keittiöstä ja istuin hänen kanssaan alas, Kim kertoo MTV:lle.

Kimin keskutellessa miehen kanssa kävi ilmi, että ulkomainen vierailija oli espanjalainen ruokatoimittaja. Hän kertoi tilaavansa aina ravintolassa alkuun perunamunakkaan, sillä sen perusteella voi päätellä onko ravintola oikeasti hyvä. 

– Se on halpa ruoka valmistaa, mutta kaikki eivät osaa sitä tehdä. Mies kertoi, että jos hän ei pidä munakkaasta, hän ei jää ravintolaan syömään. Hän sitten kysyi minulta, että olenko todella tehnyt munakkaan itse. Toimittaja sanoi syöneensä maailmalla tuhansia eri munakkaita ja tämä minun munakkaani on maailman parasta, tai yltää ainakin heittämällä kolmen parhaan joukkoon.

"Pakastettu tuote on itse asiassa monta kertaa tuorempaa kuin kaupassa oleva tuore peruna"

Mikä Kimin munakkaasta sitten tekee erityisen? Valmistustavan lisäksi sen salaisuus piilee raaka-aineissa. Tuoreiden perunoiden sijaan Kim nimittäin käyttää munakkaaseen pakastelaareista tuttua peruna-sipulisekoitusta.  

– Olin mukana Neljän tähden illallinen -ohjelmassa, jossa tein sitä Noora Hautakankaan kanssa. Ohjelmassa se kokki Roope Rehbinder sanoi, että ei noin, munakas pitää tehdä tuoreesta perunasta. Jos se tulisi nyt käymään, niin näyttäisin hänelle. Pakastetuote on ihan hirveän hyvä. Olen ollut mukana näkemäsä, kun näitä perunoita poimitaan. Parin tunnin sisällä tuote on jo pakkasessa, joten pakastettu tuote on itse asiassa monta kertaa tuorempaa kuin kaupassa oleva tuore peruna, Kim perustelee pakasteperunan käyttöä. 

Kim kertoi päätyneensä pakastetuotteen käyttöön, kun sai kerran ravintolaansa huonolaatuisia tuoreita perunoita

– Kekkasin, että tuossa on puoli kiloa pakasteena peruna-sipulia. En tykkää sipulista, mutta se ei munakkaassa maistu. Kun tein sen ekan kerran, niin ensimmäinen munakasta maistanut suomalainen miesasiakas sanoi, että ”nyt tämä munakas on vasta hyvää".

Myös muut espanjalaiset asiakkaat ovat olleet vaikuttuneita Kimin taidonnäytteestä. 

– Espanjalainen naisasiakas sanoin kerran, että teen kaikki virheet, mitä voi munakkaan tekemisessä tehdä. Sitten, kun hän maistoi munakasta, niin hän totesi, että saan kaiken anteeksi. Naisen mummo oli opettanut hänet tekemään sitä. Minua on opettanut Madridin viiden tähden ravintolan kokki. 

Näin munakas valmistuu 

Kim käyttää munakkaan paistamisessa sekä oliiviöljyä että rypsiöljyä.

– Muuten se maistuu liikaa oliiviöljyltä. Keitän perunat öljyssä kypsäksi ja jätän siivilään jäähtymään. Sitten sekoitan perunat munien, veden ja mausteiden kanssa. En vatkaa munia vaan rikon ne vain ja sekoitan hieman. Sitten paistan munakkaan, laitan oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria päälle ja viimeistelen persiljalla.

Kokki sanoo, että perunat voi kypsentää hyvissä ajoin etukäteen ja munat sekoittaa mausteiden kanssa. Sitten kun nälkä iskee, ainekset vain sekoitetaan ja munakas paistuu hetkessä ravitsevaksi lounaaksi-

Harmittavasti Kimin munakkaita ei ole enää mahdollisuus päästä maistamaan ravintolassa, ainakaan samassa osoitteessa. Kim's Tapas sulkee ovensa Kasarmikadulla 23 vuoden aukiolon jälkeen.

– Taloyhtiö on purkanut vuokrasopimukseni. Tässä on vähän velkarästejä. Eräs pariskunta olisi halunnut ostaa ravintolatoimintani, mutta taloyhtiö ei halua enää ravintolaa näihin tiloihin. Lähden näillä näkymin ensi kesänä Espanjaan, Kim kertoo. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja