Moni joutuu joulupöydän herkkuja suunnitellessaan ottamaan huomioon myös sen, että joillain vieraista saattaa olla erityisruokavalio. Ota selvää, kuinka loihtia herkullinen juhlaruoka, joka sopii myös erityisruokavalioon!
Ruoka-asioihin erikoistunut Allergia- ja astmaliiton paikallisyhdistys Pirkanmaalla muistuttaa, että useimmat joulupöydästäkin tutut reseptit on helppo muuntaa kaikille sopivaksi. Esimerkiksi maito on helppo korvata raaka-aineella, jota löytyy liki jokaisesta suomalaisesta ruokakaupasta.
Korvaa tavallinen maito kookosmaidolla
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys on laatinut useita vaihtoehtoisia ohjeita perinteisiin jouluruokiin. Kookosmaidosta tehty joulupuuro sopii niin maitoallergiselle kuin vegaanille, viljoja ja gluteenia välttäville voi tehdä lanttulaatikon ja piparkakut riisijauhoilla.
– Ruoat ovat aivan yhtä maukkaita, vaikka ohjetta pitäisi muuttaa erityisruokavalion vuoksi. Korvaavien tuotteiden koostumus on joskus hieman erilainen ja siksi ohjeita kannattaa kokeilla ennen varsinaista juhla-ateriaa, valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokinen Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä ohjeistaa.
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen ruoka-allergianeuvonta voi auttaa kaikissa erityisruokavalioon liittyvissä kysymyksissä. Viljat, maitotuotteet ja kananmuna herättävät usein kysymyksiä. Ne ovat tyypillisiä ruoka-allergioiden aiheuttajia ja toisaalta niitä on myös melkein joka ruoassa.
