Erityisruokavalio ei ole este herkuttelulle jouluna – näin korvaat maidon

Joulupöydässä joutuu usein huomioimaan myös ne, joilla on eritysruokavalioita.

Moni joutuu joulupöydän herkkuja suunnitellessaan ottamaan huomioon myös sen, että joillain vieraista saattaa olla erityisruokavalio. Ota selvää, kuinka loihtia herkullinen juhlaruoka, joka sopii myös erityisruokavalioon!

Ruoka-asioihin erikoistunut Allergia- ja astmaliiton paikallisyhdistys Pirkanmaalla muistuttaa, että useimmat joulupöydästäkin tutut reseptit on helppo muuntaa kaikille sopivaksi. Esimerkiksi maito on helppo korvata raaka-aineella, jota löytyy liki jokaisesta suomalaisesta ruokakaupasta.

Korvaa tavallinen maito kookosmaidolla

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys on laatinut useita vaihtoehtoisia ohjeita perinteisiin jouluruokiin. Kookosmaidosta tehty joulupuuro sopii niin maitoallergiselle kuin vegaanille, viljoja ja gluteenia välttäville voi tehdä lanttulaatikon ja piparkakut riisijauhoilla.

– Ruoat ovat aivan yhtä maukkaita, vaikka ohjetta pitäisi muuttaa erityisruokavalion vuoksi. Korvaavien tuotteiden koostumus on joskus hieman erilainen ja siksi ohjeita kannattaa kokeilla ennen varsinaista juhla-ateriaa, valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokinen Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä ohjeistaa.

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen ruoka-allergianeuvonta voi auttaa kaikissa erityisruokavalioon liittyvissä kysymyksissä. Viljat, maitotuotteet ja kananmuna herättävät usein kysymyksiä. Ne ovat tyypillisiä ruoka-allergioiden aiheuttajia ja toisaalta niitä on myös melkein joka ruoassa.

Vehnä, ohra ja ruis on helppo korvata esimerkiksi gluteenittomalla kauralla, riisillä, tattarilla tai maissilla. Maidollekin on vaihtoehtoja: kaura-, riisi-, soija- ja mantelijuoma sekä kookosmaito sopivat kaikki maitoallergiselle

Juuston sijaan voidaan käyttää Cheezly-soijavalmistetta ja kananmuna on helppo korvata hedelmä- tai juuressoseella. Kananmunalle on myös korvaava NoEgg-tuote, jota myydään hyvin varustetuissa ruokakaupoissa ja verkkokaupoissa.

Lievä allergia ei estä herkuttelua

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys painottaa, että mitään ruoka-ainetta ei pidä välttää, mikäli allergiaoireet ovat lieviä. Turha välttäminen voi jopa pahentaa allergiaa ja se voi myös vaarantaa tärkeiden ravintoaineiden saannin.

Sen sijaan vakava ruoka-allergia täytyy ottaa vakavasti. Siedätyshoitoa ei saa vakavissa allergiatapauksissa koskaan tehdä kotikonstein, sillä pisarakin allergeeniä voi aiheuttaa henkeä uhkaavan reaktion. Jos kyseessä on vakava allergia, ruoanlaitossa täytyy olla erityisen huolellinen, ettei allergiselle tarjottavaan ruokaan sekoitu vahingossakaan allergisoivaa ruoka-ainetta.

Poimi kookosriisipuuron ja taatelipikkuleipien reseptit – nämä sopivat myös moneen erityisruokavalioon! 

Kookosriisipuuro

neljälle

5 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
0,5 tl suolaa

Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä 3 minuuttia.

Lisää kookosmaito ja keitä 10 minuuttia. Sekoittele välillä. Käännä levy pois päältä ha hauduta kuumalla levyllä vielä 10 minuuttia. Lisää lopuksi suola.

Taatelipikkuleivät

n. 60 kpl

125g taateleita
1 dl vettä
125 g maidotonta margariinia
1,5 dl sokeria
1 tl soodaa
2 dl maissijauhoja
2 dl tattarijauhoja

Taikina kannattaa tehdä edellisenä päivänä. Pilko taatelit palasiksi ja laita ne kattilaan.

Lisää neste ja kuumenna kiehuvaksi.

Ota kattila levyltä ja lisää rasva ja sokeri. Sekoita hyvin. Anna hiukan jäähtyä ja vatkaa kuivat aineet sekaan.

Leivo taikinasta ohut tanko. Leikkaa n. sentin viipaleita. Paina haarukalla ristiin kuviot pintaan. Paista 180 °C, n.15 min.

Lähde: Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.