Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ennuste: Lihaa korvaavien tuotteiden markkina moninkertaistumassa, maku on ratkaiseva tekijä

1:25Hellapoliisin maukas ja helppo tempecurryVideolla: Kokkaa hyvää kasvisruokaa! Testaa Katin tempecurry.
Julkaistu 06.04.2021 20:35

MTV LIFESTYLE – KAUPPALEHTI

Lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita korvaavien proteiinien markkina moninkertaistuu lähivuosina, ennustaa Boston Consulting Groupin ja vegaanisiin tuotteisiin sijoittavan sijoitusyhtiö Blue Horizonin raportti. 

Videolla: Kokkaa hyvää kasvisruokaa! Testaa Katin tempecurry

Vaihtoehtoisilla proteiineilla tarkoitetaan kasviproteiineja sekä mikro-organismeista ja eläinsoluista tuotettuja proteiineja, BCG:n tiedotteessa sanotaan. 

Raportin mukaan liha-, muna-, maito- ja äyriäisproteiineja korvaavien proteiinien markkinat ovat vuoteen 2035 mennessä jo 11 prosenttia proteiinituotteiden kokonaismarkkinoista.

Se tarkoittaisi yli 245 miljardia euroa. Kulutus kasvaisi tuona aikana nykyisestä 13 miljoonasta tonnista vuodessa 97 miljoonaan tonniin. 

Maku ratkaisee 

Vaihtoehtoisten proteiinien kasvun edellytys on kuitenkin eläinperäisiä tuotteita muistuttava maku, joka kehittyy nyt raportin mukaan vauhdilla. 

Vastaava maku saavutetaan kolmessa vaiheessa, BCG:n tiedotteessa sanotaan.

Kasvipohjaiset vaihtoehdot, kuten soijasta, herneestä ja muista proteiineista valmistetut lihan-, maidon- ja munankorvikkeet saavuttavat vastaavat ominaisuudet viimeistään jo vuonna 2023.

Mikro-organismeista, kuten sienistä, hiivoista ja yksisoluisista levistä valmistetut proteiinit saavuttavat vastaavuuden vuoteen 2025 mennessä. Eläinsoluista kasvatetut proteiinit taas saavuttavat vastaavat ominaisuudet vuoteen 2032 mennessä. 

Hyötyjinä ympäristö ja sijoittajat 

Korvaavien proteiinien yleistyminen tuo selviä ympäristöhyötyjä ja tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, BCG:n tiedotteessa kerrotaan. 

Pelkästään kasvipohjaisiin lihan- ja munankorvikkeisiin siirtyminen säästäisi yli yhden gigatonnin, eli miljardi tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuoteen 2035 mennessä. Määrä vastaa Japanin vuoden hiilidioksidipäästöjä. Se säästäisi myös 39 miljardia kuutiota vettä, mikä vastaa Lontoon kaupungin vedenkulutusta 40 vuoden aikana. 

Myös sijoittajilla on annettavaa ja otettavaa proteiinimarkkinoiden murroksessa. Korvaavien proteiinien kehittäminen ja skaalaaminen teolliseen tuotantoon vaatii paljon pääomaa. Alalla menestyminen vaatii kuitenkin myös sijoittajalta teknologista ymmärrystä ja valmiutta sietää epävarmuuksia. Tuottaja on myös saatavilla, BCG:n tiedotteessa luvataan. 

Lisää aiheesta:

Enemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa – miksi tämä proteiinipommi ei maistu suomalaisille?Uusia proteiinituotteita entistä halvemmalla: Suomalaiskeksintö pudottaa kustannuksia jopa 90 prosenttia Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottoriSieniproteiinitehdas nousee Kirkkonummelle – yksi ylivoimainen etu kasviproteiineihin verrattunaSuomalainen ravintolaketju poistaa punaisen lihan kokonaan valikoimastaan: "Päätös oli meille looginen"Tuore raportti väittää: Tällainen ruokavalio voisi ehkäistä yli 11 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuodessa – ja pelastaa planeettamme
KauppalehtiRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kauppalehti
  • 7.6.12:15
    Esko Aho

    KL: Ex-pääministeri Aho teki miljoonan talokaupat firman piikkiin

  • 14.05.202419:27
    Lakko

    Kauppalehti: Lakkolait tulossa voimaan lauantaina

  • 27.02.202320:59
    Ukrainan sota

    Yhdysvaltain uudessa Ukraina-avustuspaketissa neljä erilaista dronetyyppiä – tällaisesta paketista on kyse

  • 27.02.202306:24
    Autot

    Delta Auton toimitusjohtaja: Tässä tilanne, jolloin on parempi ostaa polttomoottoriauto sähköauton sijaan

  • 27.02.202306:17
    Luonto ja eläimet

    Äyriäistoukilla uskomaton kyky: Onnistuvat naamioimaan silmänsä näkymättömiksi