Ennuste: Lihaa korvaavien tuotteiden markkina moninkertaistumassa, maku on ratkaiseva tekijä

Hellapoliisin maukas ja helppo tempecurry 1:25 Hellapoliisin maukas ja helppo tempecurry
Videolla: Kokkaa hyvää kasvisruokaa! Testaa Katin tempecurry.

Lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita korvaavien proteiinien markkina moninkertaistuu lähivuosina, ennustaa Boston Consulting Groupin ja vegaanisiin tuotteisiin sijoittavan sijoitusyhtiö Blue Horizonin raportti. 

Videolla: Kokkaa hyvää kasvisruokaa! Testaa Katin tempecurry

Vaihtoehtoisilla proteiineilla tarkoitetaan kasviproteiineja sekä mikro-organismeista ja eläinsoluista tuotettuja proteiineja, BCG:n tiedotteessa sanotaan. 

Raportin mukaan liha-, muna-, maito- ja äyriäisproteiineja korvaavien proteiinien markkinat ovat vuoteen 2035 mennessä jo 11 prosenttia proteiinituotteiden kokonaismarkkinoista.

Se tarkoittaisi yli 245 miljardia euroa. Kulutus kasvaisi tuona aikana nykyisestä 13 miljoonasta tonnista vuodessa 97 miljoonaan tonniin. 

Maku ratkaisee 

Vaihtoehtoisten proteiinien kasvun edellytys on kuitenkin eläinperäisiä tuotteita muistuttava maku, joka kehittyy nyt raportin mukaan vauhdilla. 

Vastaava maku saavutetaan kolmessa vaiheessa, BCG:n tiedotteessa sanotaan.

Kasvipohjaiset vaihtoehdot, kuten soijasta, herneestä ja muista proteiineista valmistetut lihan-, maidon- ja munankorvikkeet saavuttavat vastaavat ominaisuudet viimeistään jo vuonna 2023.

Mikro-organismeista, kuten sienistä, hiivoista ja yksisoluisista levistä valmistetut proteiinit saavuttavat vastaavuuden vuoteen 2025 mennessä. Eläinsoluista kasvatetut proteiinit taas saavuttavat vastaavat ominaisuudet vuoteen 2032 mennessä. 

Hyötyjinä ympäristö ja sijoittajat 

Korvaavien proteiinien yleistyminen tuo selviä ympäristöhyötyjä ja tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, BCG:n tiedotteessa kerrotaan. 

Pelkästään kasvipohjaisiin lihan- ja munankorvikkeisiin siirtyminen säästäisi yli yhden gigatonnin, eli miljardi tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuoteen 2035 mennessä. Määrä vastaa Japanin vuoden hiilidioksidipäästöjä. Se säästäisi myös 39 miljardia kuutiota vettä, mikä vastaa Lontoon kaupungin vedenkulutusta 40 vuoden aikana. 

Myös sijoittajilla on annettavaa ja otettavaa proteiinimarkkinoiden murroksessa. Korvaavien proteiinien kehittäminen ja skaalaaminen teolliseen tuotantoon vaatii paljon pääomaa. Alalla menestyminen vaatii kuitenkin myös sijoittajalta teknologista ymmärrystä ja valmiutta sietää epävarmuuksia. Tuottaja on myös saatavilla, BCG:n tiedotteessa luvataan. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja