Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Enemmän myydään vain maksalaatikkoa – ruoka, josta muodostui järjetön hitti Suomessa

Shutterstock
Julkaistu 06.02.2017 12:48

MTV LIFESTYLE

Suomi syö ja juo -sivustolla kerrataan pizzan ja pizzerioiden historiaa Suomessa. Ruoasta on vuosien saatossa muodostunut melkoinen hitti myös suomalaisten keskuudessa.

Pizza on vakiintunut vuosien saatossa suomalaisten arkiruokien joukkoon. Pizzaa nautiskellaan niin nopeina einesversioina kuin huippuravintoloiden gourmetpizzoinakin. Nykypäivänä Suomi on pulloillaan pieniä ja isoja pizzerioita.

Ensimmäinen pizzeria avautui Suomeen vuonna 1961

Pizzapaikkojen historia Suomessa on kuitenkin yllättävän lyhyt: ensimmäinen pizzeria avautui maassamme vasta 1960-luvulla.

Suomi syö ja juo -sivuston mukaan Suomen ensimmäinen pizzeria avattiin vappuna 1961 – se oli Haminassa sijaitseva Ravintola Giovanni. Pizzerian perustaja Giovanni Tedeschi oli italialainen keittiömestari ja merimies. Tedeschi oli muuttanut Suomeen Yhdysvalloista, missä hän oli oppinut pizzanvalmistuksen salat. Ravintola Giovannin tarina päättyi 1980-luvulla, mutta pizza oli tullut Suomeen jäädäkseen.

Roiskeläppäpizzoja myydään järjetön määrä

Saarioisten mikropizza roiskeläppä einespizza
Lehtikuva

Pian pizzasta kasvoikin koko Suomen suosikki. Einespizzoja ryhdyttiin valmistamaan 1980-luvulla Saarioisten toimesta. Moni tuntee tämän klassikkoherkun nimellä roiskeläppäpizza. Pizzojen suosiosta kertoo se, että niitä myydään valmisruoista toiseksi eniten. Suomen myydyin einesruoka on maksalaatikko, 

Saarioisilla myydyin einespizza on ollut kautta aikojen jauhelihapizza.

– Mikään ei ole pystynyt horjuttamaan sitä jauhelihapizzan asemaa. Se on aivan ylivoimainen näistä pizzoista. Myy tuplasti enemmän kuin seuraavaksi suosituin, kinkkupizza, Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka kertoi Makuja.fi:lle viime vuonna.

Mikropizzat ovat siinäkin mielessä erityinen tuote, että ne herättävät taatusti muistoja suomalaisten keskuudessa.

– Kyllä minä ainakin olen ylpeä niistä. Kyseessä on tietyllä tavalla kulttituote, sellainen perisuomalainen ilmiö, Lonka kuvailee.

Lähde: Suomi syö ja juo

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Syötkö sinäkin? Suomalaisella kulttipizzalla hurjat miljoonamyynnit – täyttää jo 40 vuotta: "Ensimmäinen tuote edelleen selkeä ykkönen"Pakastepizzoilla hurja miljoonamyynti ja vauhti vain kiihtyy: Oletko sinäkin syönyt yhtä Suomen suosituimmista pakastepizzoista?Pohjalaisen perheyrityksen pizzasta kasvoi jättihitti, jota on myyty jo miljoonia – milloin söit viimeksi Metripizzan tai "roiskeläpän"?Suomen suosituin lätty on tämä neljän täytteen kulttipizza – turkulaisilla tosin oma outoutensaTakavuosien suosittu "roiskeläppäpizza" tekee yllättäen paluun: "En ymmärrä, miksi se poistettiin myynnistä"Kulttimaine Suomessa, järjettömät myynnit – tässä on "roiskeläppäpizzojen" kuningas
PizzaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pizza
  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 5.9.14:45
    Kasvisruoka

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 14.8.17:31
    Ruoka

    Pizzan haastajasta tuli hitti: "Voidaan puhua jo ilmiöstä"

  • 12.6.07:44
    Ruoka

    Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto Mikkola

  • 3.6.08:40
    Ravintolat

    Kotipizzaan muutoksia: Tuttu pizza katoaa listoilta