Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät muuttuvat – syynä EU:n asetus
![Copyright: Shutterstock. Photographer: Shutterstock.](https://im.mtvuutiset.fi/image/2322162/landscape16_9/1024/576/d1c4823c7fc81bd0b132b9e001f88181/pD/1753006.jpg)
Jatkossa elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä aiotaan selkeyttää entisestään EU:n uuden elintarviketietoasetuksen myötä.
Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen luettavuutta pyritään parantamaan uuden asetuksen myötä. Asetuksessa määrätään tuotepakkauksiin kirjoitettujen tekstien vähimmäiskoon ja edellyttää, että erityisesti allergiaa aiheuttavat ainesosat nostetaan pakkausmerkinnöissä esille selvemmin kuin aiemmin.
– Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen tulee olla helposti havaittavia, luettavia ja ymmärrettäviä. Merkintöjen tulee olla niin selkeät, että kuluttajat pystyvät lukemaan ne vaivatta, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo.
Uuden asetuksen mukaan pakkausten kirjainkoon on jatkossa oltava vähintään 1,2 millimetriä. Tekstin pitää myös erottua taustastaan, eikä pakkausmateriaali tai esimerkiksi sen rypistyminen saa estää lukemista. Valtaosin merkinnät on muutettava 14. joulukuuta 2014 alkaen.
Ruoka-aineallergiat otetaan paremmin huomioon
Tietyt ruoka-aineet saattavat aiheuttaa allergisia oireita. Nämä allergeenit on ilmoitettava pakkausmerkinnöissä selvästi muusta tekstistä erottuvalla tavalla. Kuluttajan tulee erottaa merkinnöistä myös erilaisia intoleransseja aiheuttavat ruoka-aineet, joita kaikkien elimistö ei siedä.
– Huhtikuusta 2015 alkaen allergeenit pitää kertoa myös pakkaamattomista ravintoloiden ja ruokaloiden tarjoamista elintarvikkeista. Tiedot voi antaa myös suullisesti, Lehto tarkentaa.
Ravintoarvomerkintä pakolliseksi
Kahden vuoden kuluttua myös ravintoarvomerkintä tulee pakolliseksi miltei kaikkiin pakkauksiin. Ravintoarvomerkintä kertoo, kuinka paljon elintarvike sisältää energiaa ja ravintoaineita sataa grammaa tai millilitraa kohden. Merkinnän on tarkoitus mahdollistaa elintarvikkeiden vertailu.
Lähde: Evira
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka