Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät muuttuvat – syynä EU:n asetus

Shutterstock

Jatkossa elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä aiotaan selkeyttää entisestään EU:n uuden elintarviketietoasetuksen myötä.

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen luettavuutta pyritään parantamaan uuden asetuksen myötä. Asetuksessa määrätään tuotepakkauksiin kirjoitettujen tekstien vähimmäiskoon ja edellyttää, että erityisesti allergiaa aiheuttavat ainesosat nostetaan pakkausmerkinnöissä esille selvemmin kuin aiemmin.

– Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen tulee olla helposti havaittavia, luettavia ja ymmärrettäviä. Merkintöjen tulee olla niin selkeät, että kuluttajat pystyvät lukemaan ne vaivatta, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo.

Uuden asetuksen mukaan pakkausten  kirjainkoon on jatkossa oltava vähintään 1,2 millimetriä. Tekstin pitää myös erottua taustastaan, eikä pakkausmateriaali tai esimerkiksi sen rypistyminen saa estää lukemista. Valtaosin merkinnät on muutettava 14. joulukuuta 2014 alkaen.

Ruoka-aineallergiat otetaan paremmin huomioon

Tietyt ruoka-aineet saattavat aiheuttaa allergisia oireita. Nämä allergeenit on ilmoitettava pakkausmerkinnöissä selvästi muusta tekstistä erottuvalla tavalla. Kuluttajan tulee erottaa merkinnöistä myös erilaisia intoleransseja aiheuttavat ruoka-aineet, joita kaikkien elimistö ei siedä.

– Huhtikuusta 2015 alkaen allergeenit pitää kertoa myös pakkaamattomista ravintoloiden ja ruokaloiden tarjoamista elintarvikkeista. Tiedot voi antaa myös suullisesti, Lehto tarkentaa.

Ravintoarvomerkintä pakolliseksi

Kahden vuoden kuluttua myös ravintoarvomerkintä tulee pakolliseksi miltei kaikkiin pakkauksiin. Ravintoarvomerkintä kertoo, kuinka paljon elintarvike sisältää energiaa ja ravintoaineita sataa grammaa tai millilitraa kohden. Merkinnän on tarkoitus mahdollistaa elintarvikkeiden vertailu.

Lähde: Evira

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!