Eikö jääkaapissa ole taaskaan mitään? Pidä keittiössäsi aina näitä hyvin säilyviä herkkuja

tyhjä jääkaappi
Shutterstock

Löydätkö itsesi usein siitä inhottavasta tilanteesta, että jääkaapissa on vain valo ja pilaantunutta maitoa? Lue lista herkullisista ruoista, jotka säilyvät pitkään!

Täytä keittiösi kaapit näillä pitkään säilyvillä, herkullisilla raaka-aineilla, niin sinulla on aina halutessasi välipalaa käden ulottuvilla.

1. Jäädytetty kaali tai pinaatti

Pakastetut vihannekset toimivat upeana raaka-aineena yhdelle jos toisellekin ruokalajille. Esimerkiksi munakas saa paljon lisää makua ja terveellisiä ravintoaineita, kun lisäät siihen vähän kaalia tai pinaattia. Parasta on, että jäädytetyt kaalinlehdet saa sulatettua vain huuhtaisemalla niitä nopeasti kylmällä vedellä. Myös terveelliset smoothiet saavat raikasta virkistystä jäädytetystä kaalista! 

2. Tomaattimurska

Tomaattimurska säilyy kaapissa loputtoman pitkään, se on halpaa ja siitä saa tehtyä salamannopeasti kastikkeen pastalle. Tomaattimurskan voi maustaa valkosipulilla, sipulilla ja chilillä, ja lämmittää nopeasti kattilassa. Helpompaa pikaruokaa ei ole keksitty!

3. Kikherneet

Kikherneet ovat maukas ja proteiinipitoinen elintarvike, ja ne säilyvät pitkään kuiva-ainekaapissasi. Keitä kikherneitä kevyeksi lisukkeeksi vaikka pekonin kanssa, tai marinoi ne oliiviöljyllä ja mausteilla ja syö salaatin kanssa. Kikherneistä valmistuu myös nopeasti maukas hummuslevite leivän päälle tai vihannesten seuralaiseksi!

4. Pakastetut, tuoreet marjat

Kerää kesällä reilu varasto tuoreita marjoja pakastimeen odottamaan viileämpää vuodenaikaa. Pakastetut marjat sopivat mahtavasti luonnonjogurtin makeuttajaksi tai smoothien sekaan tuomaan makua. 

5. Pikkelöity kurkku

Tuoreet kasvikset menevät varsinkin yksineläjällä todella nopeasti pilalle. Pidä kaapissasi purkillista pikkelöityä kurkkua, ja mausta voileipäsi niillä!

6. Osterikastike

Pieni pullollinen osterikastiketta säilyy pitkään ja on edullinen hankinta jääkaappiin. Kalakastike maustaa nuudelit, pastan ja liharuoat intensiivisen makuisiksi herkkuaterioiksi.

7. Soijakastike

Osterikastikkeen tavoin soijakastike pelastaa onnettomankin ruoanlaittoyrityksen. Ainakin se maistuu paljon paremmalta, kuin tavallinen suola!

8. Parmesanjuusto

Tarvitseeko tätä edes perustella? Parmesanjuusto on ihanan makuista, pitkäikäistä ja helppokäyttöistä. Laita parmesanjuustoa pastakastikkeen joukkoon, risottoon tai kanan ja vihannesten päälle uuniin. Vain mielikuvitus on rajana, sillä parmesan on aina hyvää!

9. Laadukas oliiviöljy

Tuorejuustolevitteet ja voivalmisteet ovat hintavia ja lyhytikäisiä elintarvikkeita. Osta sen sijaan pullollinen laadukasta oliiviöljyä, balsamicoa, sormisuolaa ja mustapippuria. Lorauta leipälautaselle tilkka oliiviöljyä ja tiputtele sen päälle pieniä balsamicopisaroita. Ripottele öljyseoksen päälle suolaa ja pippuria. Dippaa vaalea leipä oliiviöljyseokseen! 

10. Pekoni

Pekonia kannattaa aina olla kaapissa, sillä sen maku on voittamaton. Koskaan ei ole huono hetki paistaa pari viipaletta pekonia!

11. Turkkilainen jogurtti

Turkkilainen jogurtti säilyy jääkaapissa parhaimmillaan jopa kolme viikkoa. Siitä voi tehdä monipuolisesti erilaisia dippejä suolaisen ruoan kanssa: valuta jogurttia ensin pari tuntia vaikka kahvinkeittimen suppilossa suodatinpussin sisällä, kaada tarjoilukippoon ja mausta haluamallasi tavalla. Tuore sitruunamehu, korianteri ja muut tuoreet yrtit toimivat mahtavasti. Jogurtista syntyy myös terveellinen aamiainen, herkullinen iltapala tai raikas jälkiruoka. Tarjoile hunajan, tuoreiden marjojen, kokojyvämyslin tai pähkinöiden kanssa! 

12. Tortillat

Avaamaton tortillapaketti säilyy pitkään ja toimii loistavana keittiön hätävarana. Nälän yllättäessä kääräise tämän uudenaikaisen ”pappilan hätävaran” sisään kaikkea hauskaa, mitä kaapistasi sattuu löytymään! 

13. Pähkinät ja siemenet

Säilytä suosikkipähkinöitäsi ja -siemeniäsi ilmatiiviissä lasipurkeissa. Pähkinät eivät mene pilalle kuukausiin, ja saat niistä aina tarpeen vaatiessa mukavasti sisältöä ruokaasi tai välipalaasi. Niitä voi myös napostella sellaisenaan!

14. Pasta

Täysjyväpasta on terveellinen vaihtoehto valkoiselle riisille ja tavalliselle vehnäpastalle. Kaapissa kannattaa aina pitää kuivaruokia, joista voi hädän yllättäessä kokata itselleen pika-aterian!

15. Päivitä maustehyllysi

Pidä maustekaapissasi aina muutamia toimivia perusmausteita. Laadukas mustapippuri, kuivattu chili, paprikamauste, suola ja curry auttavat jo pitkälle. Myös esimerkiksi juustokumina ja kuivattu korianteri maustavat ruoat upean makuisiksi. Kokeile erilaisia mausteita rohkeasti, niin saat joka päivä uudenlaista arkiruokaa!

16. Vahva sinappi

Sinapista syntyy nopeasti maukas, kotitekoinen salaattikastike! 

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!