"Ei ole luokiteltu rahkaan tai jogurtteihin" – tiedätkö, mitä Skyr todella on?
Maitohyllyn suosittu proteiinipitoinen tuote Skyr on herättänyt keskustelua etenkin siitä, luokitellaanko se rahkaksi.
Skyrin valmistamiseen käytetty hapate eroaa normaaliin rahkaan käytetystä hapatteesta. Tämä vaikuttaa muun muassa tuotteen koostumukseen ja makuun.
Hiljattain oman Skyr-tuoteperheensä markkinoille tuonut Arla ei näe tuotettaan puhtaasti rahkana.
– Tuote kulkee välipalatuotteen nimellä. Sitä ei ole luokiteltu rahkaan tai jogurtteihin, vaan välipalatuotteisiin, kertoo Arlan tiedotuspäällikkö Outi Fagerlund.
Skyr Finland Oy:n johtaja Miikka Eskolan mukaan Skyr voidaan nähdä rahkana.
– Suomessa tuote kuuluu rahkakategoriaan brändinä. Teknisesti se kuuluu siis rahkoihin. Skyr ei ole jogurttia, vaan lähempänä rahkaa, Eskola sanoo.
Hapatteen juuret Islannissa
Hapatteen historia sijoittuu Islantiin, jossa Skyriä vielä valmistetaankin. Suuri osa Skyr-tuotemerkin rahkasta tuotetaan kuitenkin Tanskassa, sillä Islanti ei kuulu EU:hun. Tämän takia Suomeen voi tuoda tuotetta vain tietyn määrän vuodessa, Eskola kertoo.
Eskola ei näe mitään syytä sille, miksei tuotetta voitaisi valmistaa myös Suomessa. Sopivaa yhteistyökumppania ei ole vielä kuitenkaan löytynyt. Tämän vuoksi rahkaa tuodaan suomalaisiin kauppoihin Tanskasta.
– Tuotetta voitaisiin alkaa valmistaa myös Suomessa, mikäli oikeanlainen meijeri löytyy, joka haluaa mukaan, Eskola toteaa toiveikkaana.
Arlan Skyr-tuotteet valmistetaan tällä hetkellä Saksassa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka