Ei kylmään veteen ennen keittämistä! Tiesitkö nämä perunafaktat?
Peruna on yksi suomalaisten lempilisukkeista, vaikka haastajia esimerkiksi pastan ja bataatin muodossa löytyykin. Tiesitkö kuitenkaan kaikkea perunasta ja sen terveyshyödyistä?
Peruna on suomalaisille yksi lautasen peruselintarvikkeista. Ne ovat monikäyttöisiä, terveellisiä ja edullisia, joten ei ihmekään, että niitä suositaan ruoanlaitossa.
Ravintorikas herkku
Peruna on myös oikea ravintopommi. Tiesitkö, että peruna sisältää muun muassa elintärkeää B6-vitamiinia, foolihappoa, C-vitamiinia, magnesiumia, sinkkiä ja kuparia sekä rautaa? Se on vähäkalorinen eikä sisällä lainkaan kolesterolia.
Testaa maukkaat perunareseptit:
Peruna-purjorieskat ja hiivaleipä
Hasselbackenin perunat
Perunalastut
Sitruunaperunat
Röstiperunat
Perunaa vai pastaa?
Peruna sisältää vähemmän energiaa kuin vaikkapa riisi ja pasta. Esimerkiksi keitettynä tai haudutettuna peruna sopii laihduttajallekin. Jos syöt kolme perunaa päivässä, saat noin kolmanneksen päivittäisestä C-vitamiinin tarpeestasi.
Peruna nousussa maailmallakin
Pro Peruna -sivuston mukaan perunan kulutus kasvaa voimakkaasti etenkin Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.
Perunoiden keitinveteen tulee lisätä suolaa
Perunoiden keitinveteen lisätyn suolan tarkoitus ei suinkaan ole maussa. Perunan rakenne säilyy nimittäin suolan ansiosta kiinteämpänä, eikä keitetyn perunan pinta näin ollen ole liian vetinen. LUE LISÄÄ:Yllättävä fakta: Tästä syystä perunoiden keitinveteen lisätään suolaa
Sato voi olla pienestä kiinni
Perunat ovat hyvin alttiita ääriolosuhteille, ja siksi runsaat sateet tai kuivuus vaikuttavat satoon. Sääolosuhteiden suuresta vaikutuksesta kertoo vaikkapa se, että esimerkiksi tänä vuonna perunasadon kannalta lupaavalta vaikuttanut kevät ei riittänyt takaamaan aikaista ja runsasta satoa.
Uusia perunoita ei tule laittaa kylmään veteen ennen keittämistä
Jos mielit saada täydellisiä perunoita, älä ainakaan laita uusia perunoita kylmään veteen ennen keittämistä. Makuja.fi-sivuston haastatteleman Anu Hopian mukaan uudet perunat saattavat nimittäin jäädä koviksi, jos ne laittaa kylmään veteen.
Osittainen lähde: Pro Peruna
Kaipaatko vauhtia kuorimiseen? Testaa perunapesuri!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa