Ei kylmään veteen ennen keittämistä! Tiesitkö nämä perunafaktat?

peruna
Shutterstock

Peruna on yksi suomalaisten lempilisukkeista, vaikka haastajia esimerkiksi pastan ja bataatin muodossa löytyykin. Tiesitkö kuitenkaan kaikkea perunasta ja sen terveyshyödyistä?

Peruna on suomalaisille yksi lautasen peruselintarvikkeista. Ne ovat monikäyttöisiä, terveellisiä ja edullisia, joten ei ihmekään, että niitä suositaan ruoanlaitossa. 

Ravintorikas herkku

Peruna on myös oikea ravintopommi. Tiesitkö, että peruna sisältää muun muassa elintärkeää B6-vitamiinia, foolihappoa, C-vitamiinia, magnesiumia, sinkkiä ja kuparia sekä rautaa? Se on vähäkalorinen eikä sisällä lainkaan kolesterolia.

Perunaa vai pastaa?

Peruna sisältää vähemmän energiaa kuin vaikkapa riisi ja pasta. Esimerkiksi keitettynä tai haudutettuna peruna sopii laihduttajallekin. Jos syöt kolme perunaa päivässä, saat noin kolmanneksen päivittäisestä C-vitamiinin tarpeestasi.

Peruna nousussa maailmallakin

Pro Peruna -sivuston mukaan perunan kulutus kasvaa voimakkaasti etenkin Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. 

Perunoiden keitinveteen tulee lisätä suolaa

Perunoiden keitinveteen lisätyn suolan tarkoitus ei suinkaan ole maussa. Perunan rakenne säilyy nimittäin suolan ansiosta kiinteämpänä, eikä keitetyn perunan pinta näin ollen ole liian vetinen. LUE LISÄÄ:Yllättävä fakta: Tästä syystä perunoiden keitinveteen lisätään suolaa

Sato voi olla pienestä kiinni

Perunat ovat hyvin alttiita ääriolosuhteille, ja siksi runsaat sateet tai kuivuus vaikuttavat satoon. Sääolosuhteiden suuresta vaikutuksesta kertoo vaikkapa se, että esimerkiksi tänä vuonna perunasadon kannalta lupaavalta vaikuttanut kevät ei riittänyt takaamaan aikaista ja runsasta satoa.

Uusia perunoita ei tule laittaa kylmään veteen ennen keittämistä

Jos mielit saada täydellisiä perunoita, älä ainakaan laita uusia perunoita kylmään veteen ennen keittämistä. Makuja.fi-sivuston haastatteleman Anu Hopian mukaan uudet perunat saattavat nimittäin jäädä koviksi, jos ne laittaa kylmään veteen.

Osittainen lähde: Pro Peruna

Kaipaatko vauhtia kuorimiseen? Testaa perunapesuri!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja