Ei jälkiruokaa ennen vihanneksia – äitien ruokaneuvot, joita kannattaa oikeasti noudattaa

juurekset
Juurekset ovat edullisia ja monipuolisia raaka-aineita. Shutterstock

Olemme äideille kiitollisia monista syistä, mutta erityisesti arvostamme heidän ruoanlaittoneuvojaan. Näitä vinkkejä kannattaa todella noudattaa.

Äidit ovat tunnetusti hyviä kokkeja. Ota äitien neuvot mukaan kotikeittiöön ja opi valmistamaan herkullista ruokaa. 

"Ei jälkiruokaa ennen kuin vihannekset on syöty" 

Tämän lauseen jokainen meistä on varmasti kuullut jossain vaiheessa elämäänsä. Tämä neuvo on itse asiassa hyvän ruokavalion perusta. Kun ruokavalio on terveellinen ja monipuolinen, voi välillä herkutella hyvällä omallatunnolla. Joskus kuitenkin tuntuu rikollisen hyvältä vastustaa äidin neuvoja ja syödä jäätelöä lounaaksi.

"Älä osta kaupasta, vaan tee itse"

Kaikkia tuotteita ei kannata ostaa valmiina, vaan yllättävän moni tuote valmistuu helposti myös kotona. Esimerkiksi tomaattikastike on yllättävän nopea valmistaa, ja kaiken lisäksi lopputulos on todella herkullinen. Itse tehty tomaattikastike sopii hyvin pastakastikkeeksi tai pitsapohjalle, ja sen voi maustaa mielensä mukaan esimerkiksi yrteillä ja valkosipulilla. 

"Osta sesonkituotteet toreilta" 

Syksyllä ja talvella juureksia, keväällä kalaa ja kesällä kasviksia. Vaikka lapsena tuntui epäreilulta, että mansikoita ei saanut ostaa talvella, sesonkiajattelu on taloudellista ja järkevää. Raaka-aineiden ostaminen toreilta ja kauppahalleista tukee suomalaisia yrittäjiä, ja tällä tavoin saat myös varmasti tuoretta ruokaa. 

"Panosta kunnon raaka-aineisiin, unohda kevyttuotteet"

Käyttämällä ruoanlaitossa kermaa, voita ja suolaa, ruoasta tulee usein maistuvampaa. Näitä tuotteita ei kannata kohtuudella nautittuna pelätä, sillä ne eivät sisällä kevyttuotteiden tapaan turhia lisäaineita. Kevyttuotteita tulee myös usein syötyä normaalituotteita enemmän – mutta aivan kuten äiti sanoisi, muista kohtuus. 

"Suklaa on varminta sulattaa vesihauteessa"

Kuinka usein olet yrittänyt nopeuttaa suklaansulatusprosessia mikrossa, ja kuinka monta kertaa se on onnistunut? Aivan. Suklaan sulatus onnistuu parhaiten vesihauteessa, vaikka se tuntuisikin työläältä. Tämä neuvo kannattaa pitää mielessä suklaakakkua leipoessa.

"Älä pelkää epäonnistua"

Valmistaako äitisi maukkaita ruokia, mutta omasi ei meinaa onnistua millään. Maukkaan ruoan valmistukseen tarvitaan vain hieman kokemusta ja itsevarmuutta, joita ei saa muuta kuin kokkaamalla. Kun olet oppinut perusasiat, kokeile rohkeasti uusia ruokia ja sovella reseptejä makusi mukaan. Kaikkeen ei tarvitse aina reseptiä. 

"Älä heitä ruokaa roskiin"

Turhan moni heittää ruokaa roskiin sen vuoksi, ettei osaa soveltaa sitä seuraavan päivän aterioihin. Tiukempia aikoja eläneet vanhemmat ovat oppineet säästämään ruokakuluissa ruoantähteitä hyödyntämällä. Ota vinkit käyttöösi ja säästä ruokakuluissa huimia summia. 

Osittainen lähde: Popsugar.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!