Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Edullinen, kevyt ja herkullinen – nappaa kotimainen superherkku nyt ostoskoriin!

tomaatti tomaatit kurkku kurkut avomaankurkku
Nyt saa taas kotimaista avomaankurkkua!Shutterstock
Julkaistu 29.06.2025 09:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kesällä maistuvat kotimaiset kasvikset! Nyt sesongissa on muun muassa herkullinen ja terveellinen avomaankurkku.

Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan, tiedottaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

Kyseessä on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. 

– Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle, MTK:sta kerrotaan.

Lue myös: Ravitsemustieteilijän kauppalista: Kasvikset, jotka Mikael Fogelholm ostaisi ruokakaupasta

Hyvän avomaankurkun valitseminen ja oikeaoppinen säilytystapa

Kotona kannattaa muistaa myös oikea avomankurkun säilytyspaikka, jolloin kasvis säilyy hyvin. Avomaankurkku viihtyy jääkaapissa parhaiten muovipussissa tai vihanneslokerossa, suojassa vedolta. Veto ja tuuli ovat avomaankurkun pahimpia vihollisia.

MTK kuvailee avomaankurkkua raikkaaksi, napakaksi ja monikäyttöiseksi raaka-aineeksi, joka maistuu niin sellaisenaan, säilöttynä kuin kesäisten ruokien raaka-aineena. Se on rapeampi ja paksukuorisempi kuin kasvihuonekurkku. Pelkkä pesu riittää avomaankurkulle, eli sitä ei tarvitse kuoria. Kuoren saa halutessaan siloteltua harjalla sipaisemalla. 

– Valitse kaupasta kiinteitä ja vihreitä yksilöitä. Keltainen ja pullea kurkku on jo vanhentunut, yhdistyksestä vinkataan

Avomaankurkku on kevyttä ja raikasta syötävää. Se sisältää paljon vettä sekä pienen määrän vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-, A- ja K-vitamiinia, kaliumia ja magnesiumia. 

Edullinen ja monikäyttöinen

Avomaankurkku on sesonkiaikaan myös edullinen raaka-aine ja sitä on hyvin saatavilla. 

Avomaankurkusta voi valmistaa vaikka tsatsikia tai hölskykurkkuja, mutta se sopii myös sellaisenaa leivän päälle ja salaatteihin. Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että avomaankurkun voi myös grillata nopeasti ja tarjota lämpimänä.

– Kurkku tuo ruokaan kesäistä raikkautta ja rouskuvaa suutuntumaa. Se on monikäyttöinen ja ollut suomalaisten suosikki jo vuosikymmeniä, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Lue myös: Kun Kirsikka tekee voileivän, siitä tulee väkisin "kurkkusilmäinen Martti"

Katso myös: Tämä kurkkusalaatti on jättihitti! 

1:36imgTestasimme viraalin ohjeen

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka