Currywurst ja paahdetut uudet perunat

MTV Oy, All rights reserved

Currywurstia voisi kutsua Saksan kansallisruoaksi. Jos makkaraperunat ovat suomalaisen snägärin kivijalka, on currylla maustetun tomaattisose-makkara-annoksen asema sakemannien keskuudessa vieläkin vankempi. Omat kokemukset ovat rajoittuneet Bremenissä vietettyihin polttareihin ja siellä muutamaan maisteltuun currywurst-annokseen sekä tamperelaisen ravintola Plevnan sangen hyvään versioon. Kuten klassikolle sopii, löytyy versioita yhtä monta kuin tekijää.

Viikonlopun mökkireissulta oli jäänyt hätävaraksi ja nuotioiltapalaksi hankittu paketti bratwurstia ja pähkäilin tovin, mitä siitä pitäisi tehdä. Makkararisotto olisi liian ilmiselvää, joten palautin mieleeni oluella marinoitujen makunystyröiden muistot parin euron currywurst-annoksista neljän vuoden takaa. Paria reseptiä mukaillen päädyin tällaiseen versioon, josta ei tullut lainkaan pöllömpi. Makua voi säätää mielensä mukaan chilillä, currylla ja paprikalla. Alkuperäistä reseptiä mukaillen voit lorauttaa sekaan myös worcestershire-kastiketta. Ja kylkeen kolpakko kylmää olutta. Makkaraksi sopii bratwurstin lisäksi frankfurter tai periaatteessa melkein mikä tahansa saksalaistyyppinen makkara. Lisukkeeksi paahdoin oman maan uusia perunoita. Makupariksi suosittelen mieleistäsi perunaruokaa. Ranskalaiset, paahdetut, paistetut, rösti, muusi, hasselbacka... kaikki toimii.

Currywurst

4-6 hlölle

500 g saksalaistyyppisiä makkaroita kuten bratwurst tai frankfurter

1 prk tomaattimurskaa

2 dl kookoskermaa

1 dl ranskankermaa

1 rkl tomaattipyreetä

50 g voita

3 salottisipulia, hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

1 chilipalko, hienonnettuna

peukalonpään kokoinen pala inkivääriä, raastettuna

3 rkl curryjauhetta

2 rkl paprikajauhetta

1 rkl sokeria

suolaa

pippuria

Kuumenna kattila keskilämmölle. Sulata voi ja kuullota siinä muutama minuutti sipulia, valkosipulia, chiliä ja inkivääriä. Lisää curry- ja paprikajauhe. Lisää hetken päästä tomaattipyree. Hämmennä pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, kookoskerma, ranskankerma ja sokeri ja laske lämpötilaa. Hauduttele rauhassa puolisen tuntia. Maistele ja mausta mieleiseksi. Pilko makkarat suupaloiksi ja sekoita mukaan. Anna hautua vielä vartin verran. Tarjoile perunoiden kanssa.

Paahdetut uudet perunat

uusia perunoita

oliiviöljyä

yrttejä (itse käytin rosmariinia)

suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Puolita isommat perunat ja lado kaikki pellille tai vuokaan. Lorauta päälle reiluhkolla kädellä öljyä. Mausta suolalla. Ripottele päälle ja sekaan yrttejä. Paahda uunissa 30-50 riippuen perunan laadusta ja koosta. Sekoita välillä, jotta perunat paahtuvat kauniin värisiksi eri puolilta. Kokeile haarukalla kypsyyttä ja ota pois, kun perunat ovat kypsän pehmeitä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat