Cocktail-viikko osa 1 – 5 ohjetta

lillet
MTV

Cocktail-maailma kiehtoo sen makumaailman runsaudella ja loputtomalla mielikuvituksella. Itse sheikkailen juomasekoituksen aina sunnuntaisin. Kasasin yhteen 10 hyvää ohjetta, joista tässä puolet.

Sunnuntai-iltapäivän cocktail-perinne sai alkunsa muutama vuosi sitten, kun kaappi pullisteli väkeviä alkoholipulloja, joita ei tullut koskaan nautittua. Aloin etsiä juomaohjeita, joista saisi helpolla mielenkiintoisia sekoituksia. Samalla aloin ymmärtää edes hiukan eri alkoholien olemusta ja käyttäytymistä drinkeissä.

 Samalla innostus kasvoi ja tyhjentyneiden pullojen tilalle tuli ostettua uusia ja vähän laadukkaampia. Kuten ruoassakin, myös drinksujen herkullisuus määrittyy raaka-aineiden laadun mukaan.

 Cocktail-ohjeiden etsiminen on melkoisen työlästä, vaikka verkko on niitä täynnä. Kun klassikot on koluttu, törmää koko ajan ohjeisiin, joissa on mukana jokin olennainen raaka-aine, jota ei kaapista löydy tai jonka tekeminen vaatisi liikaa työtä, kuten maustetut siirapit. Näissä ohjeissa ei kikkailla liikaa.

Keräsin yhteen tänä vuonna testattuja cocktaileja, jotka julkaisen kahdessa osassa. Yhteistä nimittäjää niillä ei ole, ellei sellaiseksi luokitella helppoutta. Mutta sheikkeri tarvitaan. Sellaisen saa alle kympillä. Ainesten survomiseen sheikkerissä tai lasissa kelpaa esim. kaulimen pää.

Parjaan Alkoa alvariinsa, mutta väkevien puolella on ollut huikea kehitys kuluneen viiden vuoden aikana. Laatuginejä löytyy jo jokaisesta myymälästä ja monesta myös laadukasta rommia ja vodkaa. Vuosikymmenen alussa ne olivat harvinaisuuksia. Mutta parannettavaa löytyy silti vielä paljon.

HUOM! Nämä ovat kaikki netistä lainattuja ohjeita, mutta en ole ottanut talteen alkuperäistä lähdettä, joten en pysty jakamaan siitä myöskään kunniaa. Oma osaamiseni riittää vasta klassikkojen muotoiluun pienellä twistillä. 

HUOM 2! Netin cocktail-ohjeissa juomaa on yleensä todella paljon. Usein yksi ohje riittää hyvin kahdelle. Näissä ohjeissa olen mitoittanut ainekset yhdelle ellei toisin mainita. Mutta saahan sitä sekoitella vaikka tuopillisen, jos haluaa. Mä en tuomitse, huominen kyllä.

VINKKI! Alkossa on monia juomia pikkupulloissa, mikäli tuntuu, että ison lekan ostaminen menisi överiksi. 

VINKKI 2! Sokeriliemi syntyy, kun sekoitat kattilassa kuumaa vettä ja sokeria suhteessa 1:1 niin, että liemestä tulee tasainen. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.

SITRUKSINEN LILLET

(kahdelle)

Tämän kanssa on syytä olla varovainen, mutta tehdä vaikka isompi satsi kerralla. Valahtaa alas ihan janojuomana. Parasta terassilla, mutta toimi erinomaisesti myös syyssateella keskustakaksiossa.

3 cl sitruunamehua
1,5 cl sokerilientä
1,5 dl Lillet Blancia
3 cl giniä
1,2 dl soodaa
2 sitruunakuorikiehkuraa

Lisää ainekset sheikkeriin soodaa ja sitruunankiehkuroita lukuun ottamatta. Lisää jäitä ja sheikkaa. Kaada siivilän läpi laseihin jäiden kera ja kaada soodaa päälle. Viimeistele sitruunankuorikiehkuralla.

JUNGLE BIRD

Tämä suosittu trooppinen cocktail on kehitetty Aviary-baarissa Kuala Lumpurissa 1978. Se on ns. tiki-cocktail, joissa on mukana rommia ja hedelmää. Lue enemmän tiki-cocktaileista

4,5 cl tummaa rommia
2,5 cl Camparia
1,5 cl sokerilientä
4,5 cl ananasmehua
1,5 cl limemehua
Maraschino-kirsikka

Laita sheikkeriin jäitä, lisää ainekset, sheikkaa ja kaada siivilän kautta lasiin. Maraschino-kirsikka tulee oikeasti lintumaiseen koristeeseen, mutta heitin sen vain mukaan. Tsekkaa tästä oikea ulkonäkö. [ https://www.thespruceeats.com/jungle-bird-cocktail-4687092 ]

MALIBU FIZZ

Valloittavan runsas kuohuviini-cocktail, jossa makuvivahteita riittää.

2 cl Malibua
1 cl limemehua
1 cl karpalomehua
päälle skumppaa

Kaada ainekset kuohuviinilasiin.

YAKA HULA HICKEY DULA

Rommia ja hedelmämehua sisältäviin ns. tiki-cocktaileihin kuuluva veikeä drinkki, joka on saanut kastettu saman nimisen havaijilaisbiisin mukaan.

1 osa tummaa rommia
1 osa kuivaa vermuttia
1 osa ananasmehua

Laita sheikkeriin jäitä, lisää ainekset, sheikkaa ja kaada siivilän kautta lasiin.

SELLERI-TONIC

(kahdelle)

1 varsisellerin varsi, hienonnettuna
1 rkl sokeria
3 cl sitruunamehua
6 cl giniä
sitruunakuorikiehkura

Lisää sheikkeriin sellerinvarsi, sokeri ja sitruunamehu. Survo selleri mössöksi ainesten sekaan. Lisää gini ja jäitä ja sheikkaa. Kaada siivilän kautta lasiin ja viimeistele sitruunankuorella.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja