Chipotleriisi - monikäyttöinen meksikolainen lisuke

MTV Oy, All rights reserved

Matka kohti chimichangaa jatkuu. Uppopaistettuun burritoon laitettiin Shay Olan kirjassa Meksikolaista meksikolaisittain niin paljon täytteitä, että siitä riitti blogattavaa moneen otteeseen. Samalla tuli postanneeksi monenmoisia herkullisia lisukkeita grilli- tai meksikolaisaterian kylkeen. Kaiken maailman purkkikamat on niin nähty ja niiden tarjoama tunkkainen näkemys meksikolaisesta keittiöstä on kaikkea muuta kuin aito. Tämäkin riisilisuke sopii moneen ja on makumaailmaltaan syvä, mutta fressi. Sellainen meksikolainen risotto. Kokeile erilaisten texmex-ruokien oheen.

HUOM!Jotkut suomalaisten suosimat yleisriisilajikkeet kypsentyvät nopeammin, joten tarkkaile enemmän riisin kypsyyttä kuin reseptin aikoja.

VINKKI!Tsekkaa meksikolaisreseptit, joissa chipotleriisiä voi käyttää lisukkeena.

Chipotleriisi

6 hlölle

250 g pitkäjyväistä riisiä

1 l kana- tai kasvislientä

nokare voita

1 rkl oliiviöljyä

2 sellerinvartta, hienonnettuna

1 porkkana, hienonnettuna

1 sipuli, hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 punainen paprika, ilman siemeniä ja hienonnettuna

1 punainen chili, hienonnettuna

2 tomaattia, kaltattuina, ilman siemeniä ja hienonnettuna

1 rkl tomaattipyreetä

1-2 rkl adabo-säilöttyä chipotle tai savupaprikajauhetta

250 g pitkään kypsytettyä cheddarjuustoa, raastettuna

suolaa

Viimeistelyyn:

1 dl cremaa (ohje alla)

korianteria

granaattiomenan siemeniä

Huuhdo riisi kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi pysyy kirkkaana. Valuta kuivaksi ja siirrä syrjään. Kaada kana- tai kasvisliemi kattilaan, nosta liedelle ja pidä matalalla lämmöllä.

Kuumenna voi ja öljy kattilassa ja kuullota sellerit, porkkanat ja sipuli. Lisää valkosipuli ja paista minuutin ajan. lisää paprika ja chili ja paista vielä toinen minuutti.

Lisää kattilaan valutettu riisi ja keitä, kunnes se on läpikuultavaa. Sekoita tomaatit, tomaattipyree ja chipotlet tai savupaprika joukkoon. Madalla lämpöä ja lisää lientä joukkoon kauhallinen kerrallaan sen imeydyttyä (kuten risottoa tehdessä). Jatka näin noin 20 minuuttia tai kunnes riisi on al dente.

Lisää riisiin juusto sekoittaen kunnes se on kokonaan sulanut. Keitä sitten vielä 5 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele päälle korianteria ja granaattiomenan siemeniä. Tarjoile creman kanssa.

CREMA:

1 dl majoneesia (resepti)

2 dl ranskankermaa

1 limetin mehu

1 tl chilihiutaleita

Sekoita majoneesi ja ranskankerma. Lisää joukkoon limetin mehu ja chilimurska.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat