Chili con carne - syviä makuja Meksikon lämmöstä

MTV Oy, All rights reserved

Pidin chili con carnea pitkään tylsänä ruokana. Syynä saattoi olla sen maustepussisekoituksilla kyllästetty historia kouluruokaloista alkaen. Ihmettelin aina myös, missä se chili siinä on. Sittemmin olen höystänyt chilipataani jos jonkinlaisilla mausteilla, lihoilla ja kasviksilla ja ymmärtänyt lajin rikkauden. Suomalaisille tavallisin versio on jauhelihapohjainen, mutta myös palasteltu liha toimii padan runkona mainiosti. 

Tällä kertaa päädyin kuitenkin jauhelihaan, koska hirvensellaista oli pakkasessa. Sekoitin mukaan vivahteita molesta, mm. suklaata, josta kastike sai hienoa sävyä painottumatta kuitenkaan liiaksi suklaan ja chilin syvyyteen. Nesteenä käytin tummaa olutta. Lopputuloksena oli paras tekemäni chili con carne, pienoisena yllätyksenä itsellenikin. Pari todella hyvää versiota on tullut hauduteltua jo aiemmin.

Chili con carnen sielu lepää mun makunystyröillä kuivattujen chilien tuomassa, tuoreita chilipaprikoita tummemmassa makumaailmassa. Se voi olla hyvällä tavalla tunkkainen tai savuinen, mutta itse en pidä siinä liiasta tulisuudesta. Poltetta saa olla taustalla, mutta tyylikkäästi. Niin, että muidenkin raaka-aineiden maku nousee esille. Makujen pitää olla tasapainossa tulisuudesta huolimatta. Täydellisen lämmittävää pakkasruokaa!

Käytin itse päächilinä Turun kauppahallista löytämääni kuivattua anchoa (kts. kuva), jota liotin kiehuvassa vedessä ja soseutin pyreeksi. Perusmarketeissa on surkea chilivalikoima niin tuoreena kuin kuivanakin, joten tutki tarjontaa ja löydä oma kombosi maun ja tulisuuden mukaan. Muista myös purkitetut chilit.

VINKKI! Mittasuhteet eivät ole tässä niin tarkkoja, kunhan seuraat omaa makuasi. Maista ja mausta.

VINKKI 2! Chili con carne toimii täydellisesti myös tacon ja burriton höysteeksi. Tai riisin kera.

CHILI CON CARNE

2-3 kuivattua ancho-chiliä, murusteltuna, siemenet ja kanta poistettuna

150 g pekonia, hienonnettuna

700 g naudanjauhelihaa (tai esim. hirven)

2 isohkoa sipulia, hienonnettuna

1 paprika, pieniksi kuutioiksi pilkottuna

4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2-3 rkl chilijauhetta, maun ja tulisuuden mukaan

1 tl cayennea

1 rkl kuivattua oreganoa

2 tl kuminaa, jauhettuna tai kokonaisena maun mukaan

1 laakerinlehti

2 rkl tomaattipyreetä

1 rkl ruskeaa sokeria

33 cl tummaa olutta (kantsii ostaa 5 dl, niin jää kokillekin)

2 tlk pintopapuja tai pari kourallista kuivia liotettuina

1 tlk tomaattimurskaa

60 g raakasuklaata (ei makeutettua)

loraus siideriviinietikkaa tai omenaviinietikkaa

kasviöljyä

suolaa

pippuria

Koristeluun: avokadoa siivuina, juustoraastetta, limelohkoja, ranskankermaa, tuoretta korianteria, tuoretta tai purkitettua chiliä

Kiehauta 2-3 dl vettä ja nakkaa anchochilit likoamaan 10 minuutiksi. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella pyreeksi. Lisää tarvittaessa mukaan liotusnestettä.

Laita pekonisilppu paistinpannulle ja kuumenna pannu. Paista pekoni rapsakaksi ja ota pois pannulta odottamaan. Rukista jauheliha pekonin rasvassa (tai lisää pannulle hiukan öljyä). Parissa osassa, jos kaikki ei mahdu järkevästi kerralla pannulle.

Kuumenna pata keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan öljyä. Kuullota siinä sipulia ja paprikaa muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja mausteet paitsi sokeri. Sekoita ja kuullota minuutti pari. Lisää tomaattipyree, sekoita ja anna kypsyä minuutti pari. Lisää jauheliha ja pekoni. Sekoita ja anna kypsyä muutama minuutti. Lisä loput ainekset. Sekoita hyvin ja maista ja mausta varovasti, koska maku vielä syvenee hauduttaessa. Anna hautua 1,5-2 h. Maista lopussa ja mausta kuntoon. Tarjoile lautasille ja viimeistele avokadolla, juustolla, chilillä, ranskankermalla, korianterilla ja limelohkoilla. Kylkeen voit tarjoilla riisiä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!