Burgundinpata, kuten sen kuuluu olla

burgundinpataSIVUMAKU

Burgundinpata on tunnetuimpia ranskalaisia ruokia ja toimii arjessa ja juhlassa. Se on yksinkertainen tehdä ja palkitsee muhkeudellaan ja mureudellaan joka kerta.

Burgundinpata on niitä ruokia, joiden kautta aloin ymmärtää ranskalaisen keittiön tyyliä. Tai ainakin sitä yhtä tyyliä voin ja kerman lisäksi. Runsas ja rustiikkinen maku syntyy yksinkertaista aineksista melko pitkään haudutellen. Kun padan antaa tekeytyä seuraavaan päivään, nousevat nyanssit vielä vahvemmin esiin.

Pataviiniksi sopii parhaiten melko täyteläinen burgundilainen tai vaikka tuhdimpi Pinot Noir. Muista aina, että huono viini ei parane kattilassa eli käytä ruoanlaitossa sellaista viiniä, jota voisit muutenkin mieluusti juoda. Ei tarvi tietty hifistellä. Lasiin voit kaataa joko sitä samaa tai hitusen tuhdimpaa punaviiniä. Älä silti valitse kovin tanniinista viiniä pataruoan pariksi.

VINKKI! Kokeile lihaksi hirven- tai hevosenpaistia! Itse asiassa, teen tämän useimmiten hirvestä. Olen myös pohtinut, miten maku muuttuisi lammasta käyttäen.

PS. Tsekkaa myös muut patareseptit! Ja seuraa uusia ruokaseikkailuja Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Burgundinpata

800 g naudan paistilihaa tai etuselkää/lapaa, kuutioituna
2 rkl vehnäjauhoja
150 g pekonia, hienonnettuna
1-2 porkkanaa, pieninä kuutioina
1 pala selleriä, pieninä kuutioina
1 iso sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
150 g herkkusieniä, puolitettuina
1 prk tomaattipyreetä
hillosipuleita
1/2 ploa punaviiniä
1 rkl voita
lihalientä
1 tl tuoretta timjamia
2 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
(loraus konjakkia/brandya, jos haluat)

Ripottele lihapalasten päälle vehnäjauhoja. Ruskista padassa ensin pekoni. Paista sitten sienistä nesteet pois valkosipulin kera. Siirrä toiseen astiaan.

Laita pataan voita ja ruskista liha. Lisää porkkana, selleri ja sipuli ja freesaa niitä lihan kanssa. Lisää tomaattipyree ja freesaa sitä. Kippaa mukaan pekoni, sienet ja valkosipuli. Kaada joukkoon viini ja lihalientä niin paljon, että lihat peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Vielä mukaan laakerinlehti ja anna hautua lihasta riippuen 2-4 tuntia.

Lisää loppuvaiheessa hillosipulit. Voit heittää pienen kruunun lopuksi lorauttamalla sekaan hiukan brandya tai konjakkia, mikäli haluat. Nautitaan keitettyjen perunoiden, juuresmuusin tai riisin kanssa.

   

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat