Burger King ei koskaan saa avata ravintolaa yhteen kaupunkiin – tässä syy

Burger King
Burger King -ketjulla on yli 7200 ravintolaa Yhdysvalloissa, mutta yhteen kaupunkiin sillä ei ole mitään asiaa. WENN.com

Tässä Yhdysvaltain keskilännessä sijaitsevassa kaupungissa on tilaa vain yhdelle Burger Kingille, kertoo ruokasivusto EatThis.

Amerikkalainen hampurilaisketju Burger King ei koskaan saa avata ravintolaa Illinoisin osavaltiossa sijaitsevaan Mattoonin kaupunkiin. Burger Kingillä on tänä päivänä yli 7200 ravintolaa Yhdysvalloissa, mutta tavaramerkkikiistan vuoksi se ei voi avata yhtäkään Mattoonin kaupunkiin.

Kaksi Burger Kingia perustettiin samoihin aikoihin eri osavaltioissa

Kaikki alkoi jo 1950-luvulla pienestä jäätelökioskista. Mattoonissa asuva pariskunta Gene ja Betty Hoots ostivat ”Frigid Queen” -nimisen, menestyksekkään jäätelöyrityksen vuonna 1952. Pariskunta halusi kuitenkin laajentaa yrityksen toimintaa myös muuhun pikaruokaan ja muunsivat vanhan kahden auton autotallin pieneksi hampurilaisravintolaksi. Paikalle piti keksiä sopiva nimi ja monen mutkan kautta pariskunta tuli siihen tulokseen, että jäätelöfirman nimen kuningatar tarvitsee parikseen kuninkaan. Niinpä pikkuruisen hampurilaisravintolan nimeksi annettiin Burger King.

Sattumoisein samaan aikaan Floridan Miamissa perustettiin hampurilaisravintola ”Insta-Burger-King”, eikä kenelläkään ollut tuolloin aavistusta, että kahden eri osavaltion Burger Kingit päätyisivät vielä oikeustaisteluun.

Gene ja Betty Hoots rekisteröivät oman ravintolansa nimen tavaramerkiksi vuonna 1959 ja siitä muodostui ongelma ketjuksi kasvaneelle Floridan Burger Kingille. Ketjuravintola Burger Kingillä oli tuossa vaiheessa jo 50 franchiseravintolaa Illinoisin osavaltiossa.

Oikeustaistelun lopputulos: Burger King -ketjulle toimintakielto Mattooniin

Gene ja Betty Hoots ilmeisesti kokivat, että hyökkäys on paras puolustus. Niinpä he haastoivat Burger King -ketjun oikeuteen vuonna 1968 vaatien, ettei ketju avaa enää uusia ravintoloita Illinoisin osavaltioon. Asetelma oikeudessa oli melkoinen, kun Hootsien pariskuntaa edusti paikallinen mattoonilainen asianajaja, Burger King-ketjulla ollessa sen sijaan kuuden lakimiehen armeija käytettävissään.

Loppujen lopuksi oikeus päätti, että Burger King -ketju saa pitää olemassa olevat ravintolansa Illinoisissa, mutta Mattoonin omalla Burger Kingillä on yksinoikeus nimeensä 20 mailin eli noin 32 kilometrin säteellä ravintolastaan. Näin ollen kansainvälinen Burger King -ketju ei voi avata kaupunkiin omaa ravintolaansa.

Yllä olevassa kuvassa Matttoonin Burger Kingin hampurilaisateria. Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Burger King -ketju ei tiettävästi ollut tyytyväinen päätökseen, vaan yritti ostaa toimintaoikeuden kaupunkiin Hootsin pariskunnalta 10 000 dollarilla. Siihen ei kuitenkaan suostuttu ja Mattoonin oma Burger King on tänäkin päivänä paikallinen nähtävyys.

Lähde: EatThis

***

Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa McDonald'sin nugeteissa?

0:31

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja