Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Bulgogi - nopeasti paistettu korealainen liha

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 06.08.2014 22:18

Hypätään hetkeksi kauaksi Provencesta (palataan kyllä vielä). Olen jo pitkään haaveillut tutustumisesta korealaiseen keittiöön ja ennen kaikkea korealaisen barbecuen antiin. Lähtökohtaisesti en liiemmin tiennyt aiheesta. Kimchiä olen maistanut ja hyväksi havainnut. Ruoka grillataan siivuina asiakkaan nenän edessä tai tämä tekee sen itse. Täältä Tampereelta ei korealaista ruokaa saa yhdestäkään ravintolasta. Masu Asian Bistrosta jotain sinnepäin viittovaa. 

Kävin läpi kymmeniä reseptejä ja aloin ymmärtää hivenen perusideaa. Bulgogi (tarkoittaa "tulilihaa") edustaa hyvin tätä. Mausteista, mutta ei tulista. Ohueksi leikattu liha marinoidaan ja grillataan nopsaan. Simppeliä, mutta pirun hyvää ja hivenen uuden makuista muihin aasialaisiin makuihin verrattuna. Raikkaampaa kuin kiinalainen, syvempää kuin thaimaalainen. Parhaimmillaan nenän edessä korealaisella grillillä itse tai kokin kypsentämänä.

Lihana voi käyttää fileetä tai entrecotea. Tiskissä oli Black Angus -karjan entrecotea, jonka huutoa en voinut vastustaa. Grillin parilalla tirisevä rasva antoi lihalle hyvää makua ja mureutta. Ja saa kerrankin vetää kypsäksi asti. Ohuena suikaleena se toimii. Päärynäpyree antaa maulle hyvää tasapainoa ja mureuttaa lihaa. Sen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei maistu liikaa.

Bulgogi

500 g naudan fileetä tai entrecotea

Marinadi:

3 tl soijaa

1 rkl sokeria (valkoista tai ruskeaa)

1 tl hunajaa

1 rkl punaviiniä (tai colaa)

1 tl seesamiöljyä

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 tl rouhittua mustapippuria

1 rkl seesaminsiemeniä

1/2 kevätsipuli

1/4-1/3 päärynää (tai kiiviä), soseutettuna

riisiä, höyrytettynä tai keitettynä

Laita liha pakastimeen 30 minuutiksi, jotta se kohmettuu hieman ja sitä on helpompi leikata.

Leikkaa lihasta parin 2-4 mm siivuja. Tee marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Lisää sekaan liha käännellen niin, että kaikki pinnat kostuvat. Anna maustua vähintään 30 min, mutta vaikka yön yli (jääkaapissa).

Kuumenna grillin parila tai paistinpannu. Grillaa liha kypsäksi asti. Voi jopa hiukan mustua reunoilta. Varo kuitenkaan polttamasta.

Tarjoile riisin ja salaatin kera. Tai vaikka kimchin (korealainen hapankaali, etsi aasialaisista ruokakaupoista tai tee itse). MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Spaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdäKung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäLomo Saltado - Perun kansallisruoka grillin kauttaPaella seitan-chorizolla ja katkaravuillaSitruunainen, grillattu broilerifilee - helppo ja maukasKana vindaloo - poppaa intialaista
bulgogigrillauskorealainennaudanliharesepti