Briossisämpylät - täydellinen burgerisämpylä
Tein viikonloppuna elämäni parhaan kasvisburgerin. Resepti löytyi Nina Olssonin uudesta Valloittavat vegeburgerit -kirjasta, joka on takuulla paras vegeburgereista tehty kirja ikinä. Ennen kuin mennään itse asiaan (seuraavassa blogipostauksessa), nostan esiin kirjan briossireseptin.
Olen tehnyt aiemminkin erinomaisia burgeribriosseja, mutta koska tämä oli kätevästi samassa kirjassa, päätin antaa mahdollisuuden. Ja hyvähän siitä tuli. Siispä ohje jakoon.
HUOM! Taikina nousee yhteensä 3 h, joten varaa sille aikaa.
VINKKI! Kaiken sekoittamisen voi tehdä myös yleiskoneessa. Hyvä tuli.
VINKKI 2! Tsekkaa blogin kaikki burgerireseptit!
Briossisämpylät
9-18 sämpylää riippuen koosta
3 dl maitoa (tai esim. mantelimaitoa)
2 tl kuivahiivaa
2 kananmunaa, kevyesti vatkattuna
hyppysellinen suolaa
500 g karkeita jauhoja (ei puolikarkeita)
4 rkl huoneenlämpöistä voita
1 kananmunan keltuainen
(jos haluat, niin seesaminsiemeniä sämpylöiden päälle)
Kuumenna maito pienessä kattilassa, nosta liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (37 °C). Kaada maito kulhoon ja lisää sokeri ja hiiva. Anna hiivan sekoittua nesteeseen 5 minuutin ajan tai kunnes seos alkaa kuplia.
Lisää seokseen vatkatut kananmunat ja suola.
Yhdistä jauhot sekä voi suuressa kulhossa. Sekoita voi jauhoihin sormin, kunnes syntyy murumaista seosta. Tee keskelle kuoppa ja lisää maito-munaseos. Vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee tahmeaa.
Jauhota työtaso ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kauttaaltaan pehmeää. Siirrä taikina puhtaaseen kulhoon, peitä se ja jätä nousemaan 1,5-2 tunniksi.
Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, vaivaa se uudelleen kokoon ja jatka vaivaamista vielä pari minuuttia. Lisää jauhoja tarvittaessa. Jaa taikina 9-18 osaan riippuen siitä, kuinka suuria sämpylöitä haluat. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nostele pellille, peitä kankaalla ja anna nousta vielä tunnin verran.
Kuumenna uuni 220 asteeseen. Sivele sämpylät kevyesti vatkatulla munankeltuaisella, johon on lisätty vähän vettä, ja ripottele päälle seesaminsiemeniä, jos haluat.
Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat saanee kauniin kullanruskean pinnan. Anna jäähtyä ennen tarjolle viemistä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti