Brad Pitt, Angelina Jolie ja George Clooney ylistivät – miksi tämä pohjoinen herkku ei kelpaa suomalaisille?
Suomalaiset vieroksuvat turhaan kotimaisista vesistä nousevia lähikaloja. Kaikki Suomen vesistöissä elävät kalat ovat syötäviä, ja muun muassa särjen maine roskakalana on aiheeton.
Suomen vesistöt ovat täynnä kalaa, jota pidetään turhaan käyttökelvottomana. Vesistöissämme on esimerkiksi 18 erilaista syötävän kokoista särkikalalajia.
Suomen Keittiömestarit ry, Etelä-Suomen Kalatatalousryhmä ja Suomen Osteriakatemia Oy jakoivat Gastromessuilla tietoa lähikaloista.
Järjestäjät ovat tehneet jo vuosia työtä vajaasti hyödynnettyjen kalalajien käytön edistämiseksi. Heidän mukaansa näyttää siltä, että kotimainen kiinnostus on pikkuhiljaa nousemassa särkeä, lahnaa ja suutaria kohtaan. Siinä missä aiemmin nostettu kala meni Viroon, on se alkanut kiinnostaa hiljalleen myös suomalaisia.
Särki on kalalajeista kolmanneksi yleisin Suomessa. Sitä tavataan niin lammissa, järvissä kuin meressäkin koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Särjen hyvänä tuntomerkkinä pidetään sen punaisia silmiä.
Muualla maailmassa särki on saanut arvostusta osakseen jopa Hollywood-tähdiltä. Gastromessujen ruokahävikkikeskusteluun osallistunut ravintoloitsija Arto Rastas kertoi tarjonneensa Cannesin filmifestivaaleilla näyttelijöille savusärkeä.
– Brad Pitt, Angelina Jolie ja George Clooney maistoivat kaikki savusärkeä ja ihastuivat. Heillä ei ollut ennakkoluuloja sen suhteen, että kyseessä olisi roskakala, jota ei voi syödä. Täällä sen sijaan kaikki ovat varuillaan, kun kuulevat, että tarjolla on särkeä, Rastas kertoi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti