Brad Pitt, Angelina Jolie ja George Clooney ylistivät – miksi tämä pohjoinen herkku ei kelpaa suomalaisille?

kalat
Kotimaisista lähikaloista voi loihtia niin mureketta kuin kylmä- ja lämminsavustettuja herkkuja. MTV

Suomalaiset vieroksuvat turhaan kotimaisista vesistä nousevia lähikaloja. Kaikki Suomen vesistöissä elävät kalat ovat syötäviä, ja muun muassa särjen maine roskakalana on aiheeton.

Suomen vesistöt ovat täynnä kalaa, jota pidetään turhaan käyttökelvottomana. Vesistöissämme on esimerkiksi 18 erilaista syötävän kokoista särkikalalajia.

Suomen Keittiömestarit ry, Etelä-Suomen Kalatatalousryhmä ja Suomen Osteriakatemia Oy jakoivat Gastromessuilla tietoa lähikaloista.

Järjestäjät ovat tehneet jo vuosia työtä vajaasti hyödynnettyjen kalalajien käytön edistämiseksi. Heidän mukaansa näyttää siltä, että kotimainen kiinnostus on pikkuhiljaa nousemassa särkeä, lahnaa ja suutaria kohtaan. Siinä missä aiemmin nostettu kala meni Viroon, on se alkanut kiinnostaa hiljalleen myös suomalaisia. 

Särki on kalalajeista kolmanneksi yleisin Suomessa. Sitä tavataan niin lammissa, järvissä kuin meressäkin koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Särjen hyvänä tuntomerkkinä pidetään sen punaisia silmiä. 

Muualla maailmassa särki on saanut arvostusta osakseen jopa Hollywood-tähdiltä. Gastromessujen ruokahävikkikeskusteluun osallistunut ravintoloitsija Arto Rastas kertoi tarjonneensa Cannesin filmifestivaaleilla näyttelijöille savusärkeä. 

Brad Pitt, Angelina Jolie ja George Clooney maistoivat kaikki savusärkeä ja ihastuivat. Heillä ei ollut ennakkoluuloja sen suhteen, että kyseessä olisi roskakala, jota ei voi syödä. Täällä sen sijaan kaikki ovat varuillaan, kun kuulevat, että tarjolla on särkeä, Rastas kertoi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!