Suomalaiset vieroksuvat turhaan kotimaisista vesistä nousevia lähikaloja. Kaikki Suomen vesistöissä elävät kalat ovat syötäviä, ja muun muassa särjen maine roskakalana on aiheeton.
Suomen vesistöt ovat täynnä kalaa, jota pidetään turhaan käyttökelvottomana. Vesistöissämme on esimerkiksi 18 erilaista syötävän kokoista särkikalalajia.
Suomen Keittiömestarit ry, Etelä-Suomen Kalatatalousryhmä ja Suomen Osteriakatemia Oy jakoivat Gastromessuilla tietoa lähikaloista.
Järjestäjät ovat tehneet jo vuosia työtä vajaasti hyödynnettyjen kalalajien käytön edistämiseksi. Heidän mukaansa näyttää siltä, että kotimainen kiinnostus on pikkuhiljaa nousemassa särkeä, lahnaa ja suutaria kohtaan. Siinä missä aiemmin nostettu kala meni Viroon, on se alkanut kiinnostaa hiljalleen myös suomalaisia.

