Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Brad Pitt, Angelina Jolie ja George Clooney ylistivät – miksi tämä pohjoinen herkku ei kelpaa suomalaisille?

Kotimaisista lähikaloista voi loihtia niin mureketta kuin kylmä- ja lämminsavustettuja herkkuja.
Kotimaisista lähikaloista voi loihtia niin mureketta kuin kylmä- ja lämminsavustettuja herkkuja.MTV
Julkaistu 22.03.2016 20:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Suomalaiset vieroksuvat turhaan kotimaisista vesistä nousevia lähikaloja. Kaikki Suomen vesistöissä elävät kalat ovat syötäviä, ja muun muassa särjen maine roskakalana on aiheeton.

Suomen vesistöt ovat täynnä kalaa, jota pidetään turhaan käyttökelvottomana. Vesistöissämme on esimerkiksi 18 erilaista syötävän kokoista särkikalalajia.

Suomen Keittiömestarit ry, Etelä-Suomen Kalatatalousryhmä ja Suomen Osteriakatemia Oy jakoivat Gastromessuilla tietoa lähikaloista.

Järjestäjät ovat tehneet jo vuosia työtä vajaasti hyödynnettyjen kalalajien käytön edistämiseksi. Heidän mukaansa näyttää siltä, että kotimainen kiinnostus on pikkuhiljaa nousemassa särkeä, lahnaa ja suutaria kohtaan. Siinä missä aiemmin nostettu kala meni Viroon, on se alkanut kiinnostaa hiljalleen myös suomalaisia. 

särki(C)Juha Metso (C) Juha Metso

Särki on kalalajeista kolmanneksi yleisin Suomessa. Sitä tavataan niin lammissa, järvissä kuin meressäkin koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Särjen hyvänä tuntomerkkinä pidetään sen punaisia silmiä. 

Muualla maailmassa särki on saanut arvostusta osakseen jopa Hollywood-tähdiltä. Gastromessujen ruokahävikkikeskusteluun osallistunut ravintoloitsija Arto Rastas kertoi tarjonneensa Cannesin filmifestivaaleilla näyttelijöille savusärkeä. 

– Brad Pitt, Angelina Jolie ja George Clooney maistoivat kaikki savusärkeä ja ihastuivat. Heillä ei ollut ennakkoluuloja sen suhteen, että kyseessä olisi roskakala, jota ei voi syödä. Täällä sen sijaan kaikki ovat varuillaan, kun kuulevat, että tarjolla on särkeä, Rastas kertoi. 

Lisää aiheesta:

Jopa 75 000 helsinkiläistä syö torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole edes maistanut aiemminYksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"MTV testasi uuden suomalaisen hittisäilykkeen, joka viedään nyt käsistä: Maistuuko paremmalta kuin tonnikala? WWF:n listaus paljastaa: Nämä kalat on parempi jättää syömättä – mukana monta tuttua suosikkiaRisteilymatkustajille tarjotaan nyt ötökkäruokaa: "Jotta ihmiset ihastuisivat tähän, pitää löytyä myös niitä, jotka sitä vihaavat"T&T: Nyhtökauralle tulossa haastaja, joka on "sikahyvää" – miksei tätä ole tajuttu aiemmin?
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen