Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Borssikeitto hirvenlihalla ja piparjuurikermalla

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 17.11.2015 17:04

Oi talvi, tulisit jo! Valkea maa, narskuva hanki, kuulas pakkastaivas… villasukat, tuhti punkku ja höyryävä lihapata…

Borssikeitto on suomalaisillekin tuttu ukrainalainen klassikko, joka on lämmittänyt mieltä ja kieltä vuosikymmenien ajan. Sen syvän punainen väri ja pitkän haudutuksen tuoma taivaallinen tuoksu keittiössä toimii aina, kun ulkona näyttää karulta tai pirun kylmältä.

Borssikeitto ei vaadi tuekseen lihaa, mutta se lisää tietty ruokaisuutta ja syventää makua. Tällä kertaa käytin lihana hirveä, jota löytyy näin syksyllä reilusti lihatiskeiltä. Tarkalleen ottaen hirven lapaa. Keiton kruunaa piparjuurella vauhditettu ranskankerma. MTV Oy, All rights reserved

Borssikeitto hirvestä piparjuurikermalla

6-8 hlölle

n. 600 g punajuuria eli 3-4 kpl, ei oo niin tarkkaa

1 kg hirven patalihaa, esim. lapaa, ison peukalonpään kokoisiksi palasiksi pilkottuna

1 sipuli, hienonnettuna

1 porkkana, hienonnettuna

4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

400 g tomaattimurskaa tai kokonaisia tölkkitomaatteja

nyrkinkokoinen pala punakaalia, ohueksi suikaloituna

2-3 l lihalientä

3 tl kuminansiemeniä

2 laakerinlehteä

1 rkl punaviinietikkaa

1 tl sokeria

kasviöljyä

yrttejä päälle ripoteltavaksi, esim. tilli, timjami

suolaa

mustapippuria

Pese punajuuret hyvin. Keitä niitä reilussa vedessä 2 h tai kunnes ne alkavat olla pehmeitä. Anna jäähtyä.

Kuumenna sillä välin iso kattila ja lorauta pohjalle öljyä. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Ruskista lihat osissa, kauttaaltaan. Mikäli mukana on luita, ruskista niitäkin. Nosta lihat syrjään. Lisää kattilaan silputtu sipuli, porkkana ja kuminansiemenet ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja laakerinlehdet ja kuullota vajaa minuutti. Lisää lihat (ja luut) takaisin kattilaan. Kaada mukaan tomaatit, kaalisuikaleet, viinietikka ja lientä sen verran, että ainekset peittyvät. Kiehauta ja laske lämpöä matalalle. Laita kansi päälle ja anna hautua 2 h tai kunnes liha hajoaa helposti. Lisää välillä lientä, jos tarpeen.

Ota luut kattilasta. Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi (kumihanskat voi olla hyvä idea). Lisää raaste kattilaan. Kiehauta ja laske keskilämmölle. Tasapainota makua tarpeen mukaan sokerilla, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle hienonnettuja yrttejä.

Tarjoile keitto piparjuurisen kermanokareen kera.

Piparjuurikerma

100 g ranskankermaa

maun mukaan raastettua piparjuurta

Yhdistä ainekset. Maistelu on tärkeää, koska piparjuuren vahva maku jakaa mielipiteitä. Löydä oma voimakkuutesi.

Lisää aiheesta:

Karitsa-osso buco – talven upea lämmittäjäAppelsiininen hirvipata piparjuurimykyilläPorsaankylkeä vietnamilaisittainPunaviinissä haudutetut possunposket grand-mèreVälimerellinen kurpitsa-lihapataHäränrinta + punajuuri = tyylikäs kimppakiva
borssikeittohirvenlihahirviborssikeittoliharuokapatapiparjuuri
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
punajuuri
resepti
riista
riistaliha
riistaruoka