Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Berthan kuntokartoitus

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 18.05.2014 21:38

Ravinteli Bertha vakiinnutti paikkansa heti ensimetreillä tamperelaisessa kulinaarikentässä 3,5 vuotta sitten. Selkeää kokkausta bistrotason yläpäässä. Välillä mennään fine diningin puolelle, välillä liikutaan hyvin krouvilla linjalla. Olen syönyt paikassa aiemmin neljä kertaa, joista kahdesti poistuin haltioituneena, kerran tyytyväisenä ja kerran jossain määrin pettyneenä. (Vanhat arviot 1 ja 2, vanhan blogin puolelle.) Oli jälleen aika tehdä kuntokartoitus. Otin illallisen rennosti enkä nysvännyt kutakin annoksen ainesosaa tarkkaan ja maistellut kaikkea erikseen, saati kirjoittanut mitään ylös. Se on kivaa ja opettavaista, mutta välillä on virkistävää vain syödä ja nauttia. 

ALKUUN. Otamme kolmen ruokalajin menun (43 eur) viinipaketilla (37 eur). Alkuun hetki sitten PRO2014-pystin ja Suomen parhaan asiakaspalvelijatittelin napannut Pasi Mamia tuo meille rutikuivat, ”rapsakkaat” sampanjalasilliset. Pöytään on katettu Berthan tapaan erinomaista leipää. Alkuruoaksi muu seurue valitsee ”haukea, ruohosipulia ja creme fraichea” ja minä ”paprikan, taleggion ja tomaatin”. Haukiannos on keväisen kaunis. Hienoin tässä paikassa näkemäni. Piparjuurimousse antoi hyvää potkua ja ruohosipulipyree sävyä. Pikkelöity (tms.) retiisi olisi voinut rakenteen antajana vaikka ihan raakana. Itse sain eteeni taleggiolla (lempparijuustoni) täytetyn raviolin kasvispedillä. Päälle kaadetaan syvillä sävyillä rakennettua paprikaista tomaattilientä. Supermaukas elämys vei mielen Välimerelle joka lusikallisella. 

MTV Oy, All rights reserved

PÄÄLLE. Pääruoaksi halusin ehdottomasti ”teetä, possua ja varhaiskaalia”. Naisväelle ”parsakaalia, katkarapua ja seitiä”. Possu ja Bertha on ollut aina lyömätön yhdistelmä. Possunposkea ja vuorokauden kypsynyttä possunniskaa varhaiskaalipedillä sekä naurispyreetä ja savustettua teetä paistoliemen kera. Ehjä kokonaisuus, jollaista voisin joskus itsekin kokeilla. Olen syönyt possunposkea ja kassleria kuitenkin sen verran usein, että ne tuntuvat turhankin tylsiltä. Siitä ei raflaa voi toki syyttää. Sen sijaan voisin antaa hiukan kritiikkiä annoksen rakenteille. Mukaan olisi kaivannut jotain rapeaa. Rapsakaksi paistettua lihan pintaa, karamellisoitua pintaa tai vaikka liharouhetta pekonista, parmankinkusta tms. Possun kera tarjoiltu Chianti Classico hurmasi vahvalla tuoksullaan ja jykevällä, mutta keskitäyteläisellä maullaan.

Seitiannos toimi ja näytti nätiltä. Ei kaikkein mielenkiintoisin kala, mutta hyvä, että osoitetaan siitäkin syntyvän herkkua. Parsakaalipyree nosti annoksen seuraavalle levelille. MTV Oy, All rights reserved

LOPUKSI. Jälkkärin kohdalla uhrauduin. Kaikki halusivat ”raparperia, tuorejuustoa ja mantelia”. Halusin nähdä jotain muutakin ja otin ”mangoa, persikkaa ja vadelmaa” tietäen, että kannoskateus iskisi. Raparperilautanen oli häikäisevän hyvä. Raparperia oli sorbettina, geelinä ja haudutettuna. Keskellä juustokakkua. Sorbet oli kuin suoraan raparperipuskasta olisi puraissut. Kirpakkaa, mutta niin ihanaa. Omassa annoksessani nousi esiin mango. Vaikka en ole Pilttejä koskaan syönyt, on mielikuva vauvanruokaan väistämätön. Sitäkään ei oikein voi laittaa Berthan syyksi. Melkoinen mössö annos silti oli eikä pettymystä helpottanut lainkaan muiden jatkuva ihastelu omasta annoksestaan. Itsepä tilasin. Kaiken lisäksi raparperiannoksen kanssa tarjoiltu jälkkäriviini oli parhaita maistamiani koskaan.

JÄLKEEN. Miltä nyt tuntuu? Bertha toimii edelleen. Maut ovat kohdillaan, linja ja taso säilynyt. Mika Roiton ja Pekka Salmelan luotsaaman keittiön annosten ulkonäköön on panostettu hiukan aiempaa enemmän, vaikka ei siinä vikaa ennenkään ollut. Berthaa kuvataan jo kliseeksi asti lupsakaksi. Se nyt vain sattuu olemaan edelleen paras termi. Valtava ammattitaito keittiön ja salin puolella antaa rentoutta ja vapautta ottaa rennosti. Se välittyy luonnollisesti myös asiakkaille. Pasi Mamia tuntuisi jaksavan kertoilla tarjoilluista viineistä pilkkuun asti. Bertha on fiilisravintola. Siellä tulee hyvälle tuulelle. Sitä ominaisuutta ei voi hankkia rahalla ja juuri se tekee mestasta Tampereen parasta hinta/laatua tarjoavan ravintolan.

Ravinteli Bertha

Rautatienkatu 14, Tampere

www-sivu

Eat.fi-palvelussa

MTV Oy, All rights reservedMTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Ravintolavinkit Tallinnaan: Väike Rataskaevu 16 ja Kohvik Moon (lasten kanssa)Ravintola-arvostelu: Grön, HelsinkiRavintola-arvostelu: Sesonki Gastro Bar, JärvenpääRavintola-arvostelu: Yes Yes Yes, HelsinkiRavintola-arvostelu: Roster HelsinkiRavintola-arvostelu: Frankly, Tampere
Ravinteli Bertharavintola-arvosteluTampere
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved