Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Bataattilaatikosta entistäkin herkullisempaa! Simppeli kikka takaa onnistuneen lopputuloksen

Bataattilaatikko on löytänyt tiensä perinteisten suomalaisten joululaatikoiden rinnalle.
Bataattilaatikko on löytänyt tiensä perinteisten suomalaisten joululaatikoiden rinnalle.Shutterstock
Julkaistu 22.12.2018 13:59

Emmi Niiniaho

Entä jos tänä jouluna et ostaisikaan valmista bataattilaatikkoa, vaan tekisit sen alusta asti itse. Yksinkertaisella vinkillä saat siitä entistä maukkaampaa.

Bataattilaatikko on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten joulupöydissä. Moni valmistaa laatikon valmistaa bataattisoseesta tai pilkkomalla bataatin pienemmiksi paloiksi ja sitten keittämällä ne kypsiksi. Bataattien luonnollinen makeus tulee parhaiten esille kuitenkin muulla tapaa.

Luonnollisesti makeampaa

Jos teet bataattilaatikkoa alusta asti itse, ennen soseuttamista bataatin täytyy luonnollisesti olla kypsää. Bataatin keittäminen tai höyryttäminen kypsäksi on suhteellisen näppärä ja varmasti nopein tapa valmistaa se, mutta jos haluat, että bataatti ei menetä makuaan valmistuksen aikana, ne kannattaa paistaa kypsäksi uunissa.

Katso myös: Tuttu juoma muuttaa bataatin suussa sulavaksi lisukkeeksi – tämä resepti vie kielen mennessään!

Kokonaisen bataatin kypsentäminen uunissa kestää tuplasti kauemmin kuin sen keittäminen palasina, mutta toisaalta uuni vapauttaa kätesi johonkin muuhun, eikä sitä tarvitse koko ajan vahtia.

Bataatin kypsentäminen kokonaisena kuorineen rikastaa sen makuja ja makeutta, jolloin lopputuloksena on makeampi bataattilaatikko – ilman suurta määrää lisättyä sokeria.

Parhaat tulokset matalassa lämpötilassa


Suurin osa resepteistä kehottaa valmistamaan bataatin 175–200 asteisessa uunissa, jolloin niiden kypsymisessä kestää noin tunnin verran. Bataattien pehmentyessä uunissa, voit valmistella rauhassa muita ruokia.

Katso videolta resepti pekaanikuorrutettuun bataattilaatikkoon. Artikkeli jatkuu videon alla.

1:30Pekaanikuorrutettu bataattilaatikko

Jos ajan kanssa ei ole kiire, bataatit voi paistaa myös alhaisemmassa lämpötilassa, sillä tutkimusten mukaan bataatti sisältää entsyymiä, joka pilkkoo kasvin tärkkelyksen sokeriksi. Entsyymi toimii parhaiten, kun bataattia kypsennetään 60–80 asteen lämpötilassa.

Jos luottoreseptissäsi bataattilaatikon valmistus aloitetaan keittämällä bataatti kypsäksi, voit hyvin valmistaa ne silti uunissa ja seurata muutoin reseptiä. Lopputulos on sama, vain hieman maukkaampi.

Lähde:  The Kitchn

Lisää aiheesta:

Jääkaappiin vai ei? Moni säilyttää bataattia aivan väärinKymmenen minuutin pikabataatit syntyvät vaivattomasti mikrossa – tätä helpommalla et arkiruoan kanssa pääse! Älä osta valmiina! Astetta terveellisempi tomaattikastike syntyy edullisesti kotikeittiössäSyö paremmin ja säästä rahaa! Viisi tuttua ruokaa, joita ei koskaan kannata ostaa valmiina kaupastaTaas kuivaa broileria? Nämä helpot, mutta tärkeät työvaiheet takaavat mehukkaan lopputuloksenSuussasulavat pataruoat kuuluvat syksyyn – klassikkoresepti valmistuu hitaasti hauduttaen: ”Kokeilisin ehdottomasti!”
JouluJouluRuokaJoululaatikotMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Joulu
  • 2.11.14:15
    Kauneus ja tyyli

    Suoraan töistä pikkujouluihin? Näin loihdit arkiasusta hetkessä juhlavamman

  • 1.11.22:43
    Stockmann

    Mörkö lipui Stockmannin jouluikkunaan – taustalla tärkeä teema

  • 22.10.13:38
    Matkailu

    Suomeen odotetaan ulkomaisen turismin ennätystalvea – globaali trendi jyllää eteenkin Lapissa

  • 20.10.17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • 18.10.13:17
    Anssi Kela

    Suomirokin "Vihreä kuula" sai järjettömän joulukalenterin: Anssi Kela kertoo, miten aikoo selvitä yli 50 kilon syöntiurakasta