Älä osta valmiina! Astetta terveellisempi tomaattikastike syntyy edullisesti kotikeittiössä

tomattikastike spagetti pasta
Shutterstock

Jos et ole koskaan valmistanut tomaattikastiketta tuoreista tomaateista, viimeistään nyt on sen aika.

Poimi videolta talteen herkullisen arkiruoan, lihapullien resepti. 

Ruokakauppojen vihannesosastot pullistelevat parhaillaan punaisina hehkuvista tomaateista. Nyt kun tomaatit ovat maukkaimmillaan ja edullisimmillaan, niitä kannattaa hyödyntää salaattien ja muiden kasvisruokien lisäksi myös itsetehdyn tomaattikastikkeen tekoon.

Tomaattikastiketta voit käyttää monipuolisesti ruoanlaittoon aina pasta- tai pizzakastikkeista lihakastikkeiden valmistukseen.

Tomaattien kuoriminen on vaihe, joka vie tomaattikastikkeen teossa eniten aikaa. Loppu käy huomattavasti nopeammin.

Neljä litraa valmista tomaattikastiketta

Valmisteluaika 30 minuuttia, keittoaika 1 tunti

7 kiloa tuoreita tomaatteja
n. 1 dl sitruunamehua tai punaviinietikkaa
2 tl suolaa

Aloita kuoriminen poistamalla tomaateista karat ja laittamalla iso kattilallinen vettä kiehumaan. Viillä tomaattien pohjaan x-muotoinen viilto.

Pudota muutama tomaatti kerrallaan veteen ja anna kiehua noin minuutin ajan. Nosta tomaatit kehuvasta vedestä jäillä ja kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon. Nosta viilentyneet tomaatit jäävedestä toiseen astiaan. Toista kaikille tomaateille. Kuori keitetyt ja jäähdytetyt tomaatit käsin tai käytä apuna veistä.

Leikkaa kuoritut tomaatit muutamaan osaan ja siirrä tehosekoittimeen. Mitä pidempään tomaatit saavat käydä koneessa, sitä hienompaa pyreetä saat. Pulse-toiminnon avulla voit tehdä tomaateista karkeampaa murskaa. Jos pidät hyvin karkeasta kastikkeesta, voit vaihtoehtoisesti hienontaa tomaatit myös käsin.

Siirrä hienonnetut tomaatit kattilaan ja anna kiehu puolesta tunnista ja puolentoista tuntiin. Mitä lyhyempi keittoaika on, sitä kevyemmän ja tuoreemman makuisen kastikkeen saat. Jos kaipaat mieluummin sakeaa ja syvemmän makuista kastiketta, anna sen kiehua mahdollisimman pitkään.

Lisää lopuksi kastikkeen joukkoon suolaa sekä sitruunamehua tai viinietikkaa antamaan kastikkeelle happoa. Anna jäähtyä. Voit käyttää kastikkeen heti, säilöä sen sterilisoituihin purkkeihin tai pakastaa myöhempää käyttötarkoitusta varten. Pakastimessa kastike säilyy noin kolme kuukautta.

Lähde: TheKitchn

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja