Älä osta valmiina! Astetta terveellisempi tomaattikastike syntyy edullisesti kotikeittiössä
Jos et ole koskaan valmistanut tomaattikastiketta tuoreista tomaateista, viimeistään nyt on sen aika.
Poimi videolta talteen herkullisen arkiruoan, lihapullien resepti.
Ruokakauppojen vihannesosastot pullistelevat parhaillaan punaisina hehkuvista tomaateista. Nyt kun tomaatit ovat maukkaimmillaan ja edullisimmillaan, niitä kannattaa hyödyntää salaattien ja muiden kasvisruokien lisäksi myös itsetehdyn tomaattikastikkeen tekoon.
Tomaattikastiketta voit käyttää monipuolisesti ruoanlaittoon aina pasta- tai pizzakastikkeista lihakastikkeiden valmistukseen.
Tomaattien kuoriminen on vaihe, joka vie tomaattikastikkeen teossa eniten aikaa. Loppu käy huomattavasti nopeammin.
Neljä litraa valmista tomaattikastiketta
Valmisteluaika 30 minuuttia, keittoaika 1 tunti
7 kiloa tuoreita tomaatteja
n. 1 dl sitruunamehua tai punaviinietikkaa
2 tl suolaa
Aloita kuoriminen poistamalla tomaateista karat ja laittamalla iso kattilallinen vettä kiehumaan. Viillä tomaattien pohjaan x-muotoinen viilto.
Pudota muutama tomaatti kerrallaan veteen ja anna kiehua noin minuutin ajan. Nosta tomaatit kehuvasta vedestä jäillä ja kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon. Nosta viilentyneet tomaatit jäävedestä toiseen astiaan. Toista kaikille tomaateille. Kuori keitetyt ja jäähdytetyt tomaatit käsin tai käytä apuna veistä.
Leikkaa kuoritut tomaatit muutamaan osaan ja siirrä tehosekoittimeen. Mitä pidempään tomaatit saavat käydä koneessa, sitä hienompaa pyreetä saat. Pulse-toiminnon avulla voit tehdä tomaateista karkeampaa murskaa. Jos pidät hyvin karkeasta kastikkeesta, voit vaihtoehtoisesti hienontaa tomaatit myös käsin.
Siirrä hienonnetut tomaatit kattilaan ja anna kiehu puolesta tunnista ja puolentoista tuntiin. Mitä lyhyempi keittoaika on, sitä kevyemmän ja tuoreemman makuisen kastikkeen saat. Jos kaipaat mieluummin sakeaa ja syvemmän makuista kastiketta, anna sen kiehua mahdollisimman pitkään.
Lisää lopuksi kastikkeen joukkoon suolaa sekä sitruunamehua tai viinietikkaa antamaan kastikkeelle happoa. Anna jäähtyä. Voit käyttää kastikkeen heti, säilöä sen sterilisoituihin purkkeihin tai pakastaa myöhempää käyttötarkoitusta varten. Pakastimessa kastike säilyy noin kolme kuukautta.
Lähde: TheKitchn
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti