Banaani onkin yrtti – tiesitkö näitä outoja ruokafaktoja?

Banaani on maailman suosituin hedelmä, ja yksi niistä harvoista tuotteista, joita on saatavilla ympäri vuoden. 

Banaanien kasvatus on todella suuri bisnes. Niitä kasvatetaan 150 maassa ja tuotetaan yli sata miljoonaa tonnia vuodessa.

Banaanilla on takanaan pitkä historia. Meidän tuntemamme keltainen banaani kehitettiin alun perin punaisista ja vihreistä, jauhobanaaneinakin tunnetuista ruoanlaittobanaaneista.

Satoja eri lajikkeita

Maailmasta löytyy viisisataa banaanilajiketta, mutta yksi niistä on ylitse muiden. Suosituin banaanilaji on Cavendish, joka muodostaa noin 95 prosenttia koko maailman banaaninviennistä. Cavendish-banaani saavutti huiman suosion 1950-luvulla, jolloin sen todettiin olevan vastustuskykyinen banaanin sisuksen mustaksi muuttavaa Panaman tautia vastaan. Viime vuosina tämä banaanilajike on kuitenkin joutunut uusien satoa tuhoavien tautien uhriksi. Asiantuntijat uskovat, että pian saattaakin olla jonkin toisen banaanilajikkeen aika nousta suosituimmaksi tuotteeksi.

Banaanit tekevät sinulle hyvää

Banaanit ovat hyvin ravintorikkaita. Ne antavat nopeasti energiaa, ja sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Muun muassa näiden seikkojen vuoksi banaanit ovatkin erittäin suosittuja urheilijoiden keskuudessa. Huolimatta niiden makeasta mausta, keskikokoinen banaani sisältää vain noin sata kaloria.

Banaanit ovat lisäksi täynnä C- ja B6-vitamiineja, ravintokuitua ja kaliumia. Kalium on erityisen hyvä kivennäisaine pitämään verenpaineen kurissa ja vähentämään aivohalvauksen riskiä. Banaanien magnesium auttaa tehokkaasti lihaskramppeihin ja päänsärkyyn. Kaikkien näiden terveyshyötyjen lisäksi banaanit suojaavat vatsan ongelmilta, ja banaanien syömistä suositellaankin esimerkiksi vatsataudin aikana.

Torjuu tehokkaasti krapulaa

Banaanien syöminen voi toimia parannuskeinona, ja jopa estää krapulan syntymistä. Banaanin sisältämä kalium nimittäin estää tehokkaasti kehoa kuivumasta. Banaanit sisältävät erityisen paljon myös magnesiumia, joka auttaa rentoutumaan ja lievittää alkoholin aiheuttamaa päänsärkyä. Banaanien sisältämä aminohappo tryptofaani aiheuttaa uneliaisuutta, jolloin nukut yösi kuin tukki. Jos siis olet juhlimassa ja haluat välttää krapulan, juo paljon vettä ja syö banaani juuri ennen nukkumaanmenoa. Yksinkertainen, mutta tehokas keino. 

Suosittu hedelmä onkin yrtti

Maailman suosituin hedelmä ei itse asiassa ole hedelmä ollenkaan, vaan maailman suurin monivuotinen yrtti. Sen hedelmät, eli banaanit luokitellaan marjoiksi. Banaani on kaukainen serkku inkiväärille, kurkumalle ja kardemummalle. Banaanikasvi kasvaa 4–10 metriä korkeaksi, mutta tuottaa hedelmiä vain kerran. Banaaneilla voi kestää jopa vuoden ajan kypsyä korjauskypsiksi. Tänä aikana jokainen kasvi tuottaa voin viisikymmentä kiloa banaaneita.

Jokaisen sadon jälkeen kasvi kaadetaan ja juurakosta alkaa pikkuhiljaa kasvamaan uutta kasvia. Banaanit itsessään ovat steriilejä, eivätkä pysty tuottamaan kuin aivan pieniä mustia siemeniä. Banaanipuut voivat tuottaa satoa jopa sata vuotta.

Lähde: AboutFood.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja