Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Baja Fish Taco eli kalataco chilimajoneesilla ja mango-retiisisalsalla

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 12.08.2014 21:38

Viime aikoina bloggaamani reseptit ovat olleet eri puolilta maailmaa ja samalla linjalla jatketaan. Keväällä syntynyt innostus texmex-ruokaan ehti hiipua mökkikauden alettua. Se oli suuri vääryys, koska meksikolainen ateria sopii kesäfiilikseen täydellisesti. Toisaalta se tuo lämpimiä tuulia myös kylmän keskelle. Senpä takia ei ole ihme, että suomalaiset texmex-sesongit osuvat vappuun ja uuteenvuoteen.

Kaupan purkeista ja valmistortilloista kyhätty texmex-pöytä on kuitenkin halveksuntaa sille oikealle kamalle. Tortillat, salsat ja kastikkeet vääntää itse varsin nopeasti ja maku yhdistettynä fiilikseen kohoaa uusiin sfääreihin.

TAUSTAA. En ollut aiemmin tehnyt kala-tacoja, mikä oli kismittänyt mieltä jo pitkään. Kalatäytteisten tacojen alkuperä juontuu Kalifornian niemimaalle, Meksikon pohjoisosaan, Baja Californian osavaltioon. Siksipä niitä kutsutaankin Baja Fish Tacoiksi.

RAAKA-AINEISTA. Kala valmistetaan uppopaistamalla, pankojauhokuorrutettuna. Kala voi olla periaatteessa mitä tahansa vaalealihaista fisua. Kuha varmasti paras vaihtoehto, mutta viikonloppuna frittaamani hauki toimii myös loistavasti. Puhumattakaan turskasta. Mitä eteen tai onkeen sattuu. Olen ilokseni huomannut pankojauhojen yleistyneen markettien tarjonnassa. Perinteisiä korppujauhoja karkeammista jauhoista saat pintaan herkullisen rapsakan ja kevyemmän oloisen kuoren, joten suosittelen etsimään pankojauhoja käsiiisi. Tavallisilla korppujauhoillakin homma hoituu toki ihan mallikkaasti.

HÖYSTEEKSI tein chilistä majoneesia sekä mangosta ja retiisistä tehtyä salsaa. Väliin sopii laaja kirjo muitakin täytteitä. Kokeile vaikkapa korianterilla vauhditettua cole slaw’ta tai (mukana myös toinen mangosalsa-resepti).

guacamolea

VINKKI! Voit oikaista chilimajoneesissa sekoittamalla valmista Sriracha-kastiketta majoneesiin maun mukaan. Teethän silti majoneesin itse. Pikaohjeella siihen menee sekunteja.

Baja Fish Taco (Kalataco)

5-6 tacoa

n. 500 g vaaleaa kalaa fileenä

2 dl vehnäjauhoja

2 dl pankojauhoja (karkeita korppujauhoja)

1-2 kananmunaa, kevyesti vatkattuna

2 rkl vettä

suolaa

mustapippuria

kasviöljyä uppopaistamiseen (auringonkukka, rypsi tai maapähkinä)

korianteria, ruohosipulia ja limeä viimeistelyyn

tortilla-lättyjä (resepti), voit toki käyttää myös kaupan taco-kuoria

Leikkaa kalafilee pari-kolmesenttisiksi soiroiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pyöräytä kalat vehnäjauhoissa ja ravistele ylimääräiset jauhot pois. Dippaa kalat kananmunaan ja pyöräytä sen jälkeen pankojauhoissa. Kuumenna öljy 180 asteeseen (sokerilämpömittarista on iso apu). Muistathan sulkea liesituulettimen. Friteeraa kalat kullanruskeiksi. Nosta kalat valumaan talouspaperille. Laita tortillan väliin ja lisää höysteet.

Chilinen majoneesi

1 dl majoneesia (resepti, pikaohje)

1 dl ranskankermaa

säilöttyjä chipotle-chilejä adobo-kastikkeessa maun mukaan 1-4 kpl (hyvinvarustetuista ruokakaupoista)

2-3 rkl puristettua sitruunamehua

suolaa

pippuria

Surauta chilit sauvasekoittimella soseeksi. Lisää sekaanloput ainekset ja pyöräytä tasaiseksi. Maista ja mausta.

Mango-retiisisalsa

2 mangoa, pieninä kuutioina

4 retiisiä, pieninä kuutioina

2 limeä

1 punasipuli

1 rkl chilijauhetta

pieni nippu korianteria

0,5 dl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Purista limeistä kaikki mehut ja sisukset irti puristimella. Voit käyttää myös kuoret raastettuna. Sekoita loput ainekset mukaan. Maista ja mausta. MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuKung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäLobster Roll eli hummerihodari ja tulitikkuranskalaisetKalatacot habanero-salsallaThai-henkiset kalapihvit ja kurkkurelissiManhattan Clam Chowder - simpukkaa ja chorizoa jenkkityyliin
chilikatukeittiökaturuokameksikolainenreseptiroskaruokasormiruokatacotortilla

Tuoreimmat aiheesta

chili
  • 12.09.201915:10
    pulled pork

    Hedelmäiset nyhtöpossutacot pikkelöidyn chilin ja sipulin kera

  • 28.03.201906:30
    thai

    Nuudeliwokki jauhelihalla, katkaravuilla ja yrteillä thai-tyyliin

  • 14.03.201921:01
    kiinalainen

    Sichuanilainen kana-nuudeliwokki chiliöljyllä

  • 31.01.201920:05
    pasta

    Lihaisan tulinen Pasta Diavolo - täydellinen pakkaspäivän pasta

  • 23.12.201820:49
    kiinalainen

    Kung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistä