Viime aikoina bloggaamani reseptit ovat olleet eri puolilta maailmaa ja samalla linjalla jatketaan. Keväällä syntynyt innostus texmex-ruokaan ehti hiipua mökkikauden alettua. Se oli suuri vääryys, koska meksikolainen ateria sopii kesäfiilikseen täydellisesti. Toisaalta se tuo lämpimiä tuulia myös kylmän keskelle. Senpä takia ei ole ihme, että suomalaiset texmex-sesongit osuvat vappuun ja uuteenvuoteen.
Kaupan purkeista ja valmistortilloista kyhätty texmex-pöytä on kuitenkin halveksuntaa sille oikealle kamalle. Tortillat, salsat ja kastikkeet vääntää itse varsin nopeasti ja maku yhdistettynä fiilikseen kohoaa uusiin sfääreihin.
TAUSTAA. En ollut aiemmin tehnyt kala-tacoja, mikä oli kismittänyt mieltä jo pitkään. Kalatäytteisten tacojen alkuperä juontuu Kalifornian niemimaalle, Meksikon pohjoisosaan, Baja Californian osavaltioon. Siksipä niitä kutsutaankin Baja Fish Tacoiksi.
RAAKA-AINEISTA. Kala valmistetaan uppopaistamalla, pankojauhokuorrutettuna. Kala voi olla periaatteessa mitä tahansa vaalealihaista fisua. Kuha varmasti paras vaihtoehto, mutta viikonloppuna frittaamani hauki toimii myös loistavasti. Puhumattakaan turskasta. Mitä eteen tai onkeen sattuu. Olen ilokseni huomannut pankojauhojen yleistyneen markettien tarjonnassa. Perinteisiä korppujauhoja karkeammista jauhoista saat pintaan herkullisen rapsakan ja kevyemmän oloisen kuoren, joten suosittelen etsimään pankojauhoja käsiiisi. Tavallisilla korppujauhoillakin homma hoituu toki ihan mallikkaasti.
HÖYSTEEKSI tein chilistä majoneesia sekä mangosta ja retiisistä tehtyä salsaa. Väliin sopii laaja kirjo muitakin täytteitä. Kokeile vaikkapa korianterilla vauhditettua cole slaw’ta tai (mukana myös toinen mangosalsa-resepti).

