Baarimestarit ympäri maailmaa innoissaan suomalaisesta raaka-aineesta: "Se ei ole sen arvoista, ellei sitä tee oikein"

gin&tonic juoma alkholi
Sataprosenttisesta rukiista valmistetut juomat puhuttavat maailmalla. Shutterstock

Juomapiireissä ympäri maailmaa kohistaan nyt suomalaisesta viljasta, jota pidetään maailman vaikeimpana tislata. 

Suomalaiset tuotteet, etenkin alkoholijuomat, kiinnostavat nyt maailmalla. Helmikuussa Makuja.fi uutisoi Teerenpelin lähettäneen Yhdysvaltoihin erän mallasviskiä ja giniä, ja alkuviikosta meillä juhlittiin puolestaan Tyrnipontikan maailmanvalloitusta. 

Baarimestari Pauliina Marjasen mukaan suomalaiset tuotteet kiinnostavat tällä hetkellä maailmalla, mutta itse Suomea ja suomalaisuutta kiinnostavampana pidetään meidän perinteistä raaka-ainettamme; ruista. Marjasen mukaan etenkin viski- ja ginipiireissä ollaan kiinnostuneita rukiin käytöstä ja sataprosenttisesta rukiista valmistetuista tuotteista.

– Ruista pidetään maailman vaikeimpana raaka-aineena tislata, Marjanen kertoo syitä rukii-innostukselle.

– Tämä johtuu ihan kemiallisista syistä, sillä rukiin tietyt entsyymit ja aineet ovat vaikeammin saatavilla kuin vaikkapa ohrassa. Monet tislaamot eivät halua tislata ruista, sillä se on sen verran vaikeaa. Se ei ole sen arvoista, ellei sitä tee oikein, Marjanen lisää. 

Atlantin tuolla puolen rukiin arvo ymmärretään

Vaikka ammattilaiset ympäri maailma tietävät rukiin, kuluttajien kiinnostus rukiista tislattuja tuotteita kohtaan on Marjasen mukaan täysin riippuvainen kulttuurista. Aivan kaikkialla suomalaisen viljan hienouksia ei vielä ymmärretä. 

– Jenkeissä kuluttajakin ymmärtävät mikä se ruis on, mutta Italiassa ei välttämättä. Mutta baarimestarit ja ammattilaiset ympäri maailmaa ovat innoissaan rukiista.

Jos Yhdysvalloissa ja Kanadassa ollaan kiinnostuneita rukiista, Marjasen mukaan Saksassa ollaan puolestaan innoissaan Napue Ginistä.

***

Miten uusi alkoholilaki vaikuttaa baarityöntekijöihin? 9:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!