Äyriäispasta - helpolla, halvalla ja hetkessä
Herkullisen äyriäispastan voi loihtia myös helpolla, halvalla ja hetkessä - jos hiukan oikoo ja käyttää pakasteita.
Täytyy myöntää, että hivenen jännitin noukkia pakastealtaasta valmista äyriäissekoitusta. Rakastan äyriäisiä yli kaiken, mutta olen aiemmin ostanut niitä aina erikseen ja yleensä tuoreena. En myöskään ollut varma, miten monenlaisista äyriäisistä koostuva sekoitus käyttäytyy kypsyessään. Jääkö jokin sitkeäksi, koska on vielä raaka ja toinen, koska on jo ylikypsä? Arkihuoleni kauas heitin maistaessani lopputulosta. Eihän se merestä nostetulle saaliille pärjää, mutta näillä leveysasteilla en ole vielä kertaakaan törmännyt oikeasti tuoreeseen katkarapuunkaan. Pakastekatkis on täysin erimakuinen tuoreen kanssa, mutta molemmat ovat silti mauiltaan erinomaisia.
Ja mikäli tuoretta kamaa kaupasta löytyisi, joutuu äyriäisiä ostamaan yleensä melko suurina määrinä, mikä ei taas pienen porukan äyriäisruoissa toimi. Siispä vitosen pussi/paketti kouraan ja herkuttelemaan.
VINKKI! Jos haluat hifistellä, erota katkaravut muista äyriäisistä ja lisää ne mukaan kastikkeeseen vasta loppuminuutilla.
HUOM! Uusimmat ruokaseikkailut näet Facebookissa, Instagramissa (myös Stories) sekä Twitterissä.
Äyriäispasta
2 hlölle
200-250 g äyriäissekoitus (pakaste, sulatettuna)
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
200 g tomaattimurskaa
150-200 g mieleistä pastaa
0,5 tl chilirouhetta
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
yrttiä viimeistelyyn, esim. persilja tai basilika
Sulata äyriäissekoitus (mieluiten ilman mikroa, ettei tule sitkeäksi). Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Veden kiehuessa lisää merisuola (1 rkl/1 litra).
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Lisää valkosipulisilppu ja chilirouhe ja kuullota minuutti. Lisää äyriäiset ja anna paistua hetki. Lisää tomaattimurska ja laske lämpöä. Mausta kevyesti pippurilla. Laita pastat kiehumaan. Tarkista soosin maku ja mausta mieleiseksi.
Kun pasta on al dente, valuta se ja tarjoile äyriäiskastikkeen kera. Ripottele pinnalle yrttejä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti