Avokadon kiven syöminen aiheuttaa kiivasta keskustelua: "Todelliset riskit ja hyödyt eivät ole vielä tiedossa"

avokado (1)
Avokadon kiveä hehkutetaan sen terveysvaikutusten ansiosta. Shutterstock

Avokadon kiveä hehkutetaan superfoodina, joka sisältää hurjasti antioksidantteja ja kuituja ja tekee hyvää etenkin vatsan terveydelle. Useat ravitsemusasiantuntijat suhtautuvat kuitenkin kitkerän kiven syömiseen varauksella.

Avokadon kivi on pullollaan hyviä rasvoja, vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuituja. Kaikki ravitsemusasiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele syömään superfoodina hehkutettua kovaa kiveä, jonka mahdollisesti haitallisista terveysvaikutuksista ei olla vielä saatu riittävästi tietoa.

"Suhtaudun varauksella avokadon kiven syömiseen"

Ravitsemusasiantuntija Cynthia Sass kertoi haastattelussa amerikkalaiselle Health-lehdelle, ettei hän voi suositella avokadon kiven syömistä.

– Olen suuri avokadofani. Syön avokadoa päivittäin ja suosittelen niitä asiakkailleni, mutta suhtaudun varauksella avokadon kiven syömiseen, Sass toteaa.

– Vaikka joitain tutkimuksia on tehty avokadon kiven sisältämistä terveydelle hyödyllisistä yhdisteistä, kiven turvallisuutta elimistölle ei ole vielä pystytty osoittamaan, joten todelliset riskit ja hyödyt eivät ole vielä tiedossa, Sass jatkaa.

Tähän saakka tutkimukset ovat keskittynet siihen, millaisia terveysvaikutuksia avokadon eri ainesosilla on terveyteen. Asiantuntijoiden mukaan olisi syytä tutkia myös sitä, millaisia vaikutuksia itse kiven syömisellä on terveyteen.

– Emme ole vielä saaneet konkreettisia todisteita terveyshyödyistä tai riskeistä, joita avokadon kiven syömisestä johtuu, ravitsemusterapeutti Marisa Moore komppaa Cynthia Sassia. 


Lähteet: Health.com, California Avocado

Avokadon pilkkominen on näin helppoa. Et tarvitse edes leikkuulautaa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja