Avokadobisneksen vaiettu kääntöpuoli – tästä ei puhuta ääneen

avokado
Avokadojen suosio on räjähtänyt viime vuosina. Shutterstock

Avokadon suosio on räjähtänyt viime vuosina, ja moni suosii tätä terveellistä hedelmää arkisessa ruoanlaitossaan hyvinkin monipuolisesti. Independent-lehti muistuttaa, että avokadon räjähtäneellä suosiolla on myös kääntöpuolensa.

Avokadon hurjasti noussut menekki on nostanut tiettyjen maiden kapasiteetin viljellä tätä ylistettyä hedelmää äärimmilleen. Tämän kautta on syntynyt ongelmia, joista harvoin puhutaan.

Avokadojen viljely voi johtaa kuivuuteen

Independent-lehden mukaan alle puoli kiloa avokadoja vaatii kasvaakseen kaiken kaikkiaan yli 300 litraa vettä. Tämä aiheuttaa ongelmia muutenkin kuivuudesta kärsivässä Kalifornian osavaltiossa, jossa avokadoja kasvatetaan vuosittain yli miljardi kiloa. Avokadon kasvaakseen tarvitsema korkea vesimäärä on siten kasvattanut osavaltion vedentarvetta entisestään - ja nostanut veden hintaa viljelijöille.

Chilessä avokadon kasvatukseen käytettävän maa-alan pinta-ala on kasvanut 25 vuodessa kahdeksankertaiseksi. Samalla kasvanut vedentarve on vaikuttanut negatiivisesti maan pohjavesiin ja paikallisten kylien kaivoveden määrään.

"Veriavokadot" ovat nousseet huolenaiheeksi

Meksikossa avokadojen kasvaneen menekin aiheuttamat ongelmat eivät näy niinkään kuivuutena, vaan niin kutsuttujen "veriavokadojen" muodossa. Etenkin meksikolaisessa Michoacanin osavaltiossa organisoitunut rikollisuus on vahvassa asemassa, ja tästä syystä kaikenlainen bisnes on Michoacanissa altista kartellien vaikutuksille. Väitetään, että avokadobisneskin saattaa Michoacanissa kärjistyä pahimmillaan jopa henkirikosten muotoon.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!