Avokadobisneksen vaiettu kääntöpuoli – tästä ei puhuta ääneen
Avokadon suosio on räjähtänyt viime vuosina, ja moni suosii tätä terveellistä hedelmää arkisessa ruoanlaitossaan hyvinkin monipuolisesti. Independent-lehti muistuttaa, että avokadon räjähtäneellä suosiolla on myös kääntöpuolensa.
Avokadon hurjasti noussut menekki on nostanut tiettyjen maiden kapasiteetin viljellä tätä ylistettyä hedelmää äärimmilleen. Tämän kautta on syntynyt ongelmia, joista harvoin puhutaan.
Avokadojen viljely voi johtaa kuivuuteen
Independent-lehden mukaan alle puoli kiloa avokadoja vaatii kasvaakseen kaiken kaikkiaan yli 300 litraa vettä. Tämä aiheuttaa ongelmia muutenkin kuivuudesta kärsivässä Kalifornian osavaltiossa, jossa avokadoja kasvatetaan vuosittain yli miljardi kiloa. Avokadon kasvaakseen tarvitsema korkea vesimäärä on siten kasvattanut osavaltion vedentarvetta entisestään - ja nostanut veden hintaa viljelijöille.
Chilessä avokadon kasvatukseen käytettävän maa-alan pinta-ala on kasvanut 25 vuodessa kahdeksankertaiseksi. Samalla kasvanut vedentarve on vaikuttanut negatiivisesti maan pohjavesiin ja paikallisten kylien kaivoveden määrään.
"Veriavokadot" ovat nousseet huolenaiheeksi
Meksikossa avokadojen kasvaneen menekin aiheuttamat ongelmat eivät näy niinkään kuivuutena, vaan niin kutsuttujen "veriavokadojen" muodossa. Etenkin meksikolaisessa Michoacanin osavaltiossa organisoitunut rikollisuus on vahvassa asemassa, ja tästä syystä kaikenlainen bisnes on Michoacanissa altista kartellien vaikutuksille. Väitetään, että avokadobisneskin saattaa Michoacanissa kärjistyä pahimmillaan jopa henkirikosten muotoon.
Lähde: The Independent
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti