Auttaako kaljatölkin naputtelu todella estämään kuohumista? Totuus legendaarisesta niksistä on nyt selvitetty

2:15 Ihmiset lähettävät ilmaiseksi olutta ”kolmannen kerroksen Samille”

Oletko joskus naputtanut oluttölkkiä estääksesi sen kuohumisen? Tutkijat selvittivät, onko naputtelu oikeasti toimiva keino vai pelkkää tarua. 

Moni olutta juonut on voinut joskus kokeilla tunnettua kikkaa, jonka mukaan kaljatölkiin kuohumisen voi estää naputtelemalla tölkkiä. Jotkut naputtavat tölkkiä sen päältä, jotkut sivusta. Tavalla ei ole väliä, kunhan se estäisi juoman kuohumisen yli. 

New Scientist -sivusto kertoo, että asialle on nyt löytynyt ratkaisu. Etelä-Tanskassa sijaitsevan Odensen yliopiston tutkijat selvittivät, onko naputtelulla oikeasti merkitystä oluen kuohumiseen. 

Totta vai tarua?

Tutkijoilla oli Carlsberg-olutyhtiö apuna. Tutkimusta varten yhtiö lahjoitti tuhat oluttölkkiä testattavaksi. Testaajina oli yliopiston oppilaita.

Tölkkien sisällöt tutkittiin ja punnittiin tarkkaan. Puolet tölkeistä laitettiin mekaaniseen sekoittajaan, ja niitä sekoitettiin kahden minuutin ajan. Puolet tölkeistä annettiin olla sellaisinaan kuin ne olivat tutkijoille toimitettu.

Testaajat jaettiin eri ryhmiin. Osa joutui naputtelemaan sekoitettuja sekä koskemattomia tölkkejä, eivätkä testaajat tienneet millainen tölkki oli kyseessä. Heidän täytyi naputtaa tölkin sivustaa kolme kertaa ennen avaamista. Kaikki tölkit punnittiin uudelleen testin jälkeen, jotta nähtäisiin, paljonko ne menettivät nestettä.

Tutkimuksen mukaan naputtamisesta ei ollut mitään hyötyä. Naputetut tölkit, olivatpa ne sekoitettuja tai eivät, menettivät yhtä paljon olutta kuin naputtamattomat tölkit.

Tutkijat myös ilmoittivat, että yhtään olutta ei mennyt hukkaan. Tölkit jaettiin kampuksen opiskelijoille pikkusuolaisen naposteltavan kera. 

Tutkimuksen johtaja Elizaveta Sopina suosittelee välttämään oluttölkkien heiluttamista. Se on varmin keino välttää ylitse kuohuminen. 

– Jos haluat säästää oluesi, anna sen asettua rauhassa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja