Opi käyttämään villiyrttejä ruoanlaitossa!
Sinikka Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Suosikki-villiyrtikseen Piippo mainitsee nokkosen, jota hän on syönyt jo 45 vuotta. Toinen suursuosikki on tavikselle tuntemattomampi litulaukka.
– Litulaukkaa on usein pihamailla niin sanottuna rikkaruohona. Se maistuu ihan sinapille ja valkosipulille. Sitä voi käyttää ihan syksyyn asti, se ei kovetu ja kitkeröidy. Kun litulaukka siementää, niin siellä on taas pieniä tulossa kauheasti. Se on tosi hyvää mausteena, Piippo neuvoo.
Katso Piipon neuvot litulaukan käyttämiseen!
Litulaukkalevite
Tarvitset:
Voita
Oliiviöljyä
Litulaukkaa
1. Sekoita voita ja oliiviöljyä keskenään
2. Silppuaa tai muussaa sekaan litulaukkaa
3. Voit lisätä myös ruohosipulia tai saksankirveliä
– Siitä tulee hirveän hyvä yhdistelmä, jota voi laittaa leivän päälle, Piippo lupaa.
Litulaukka-karjalanpiirakat
Tarvitset:
Karjalanpiirakoita tai cocktailpiirakoita
Litulaukkaa
Juustoa
1. Silppua litulaukkaa karjalanpiirakan päälle
2. Aseta litulaukan päälle juustoa
3. Lämmitä uunissa, kunnes juusto on sulanut
– Siitä tulee todella hyvän makuinen, kun juusto vielä leviää ja litulaukka antaa sille makua, Piippo sanoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!