Asiantuntijan ohje villiyrttien käyttämiseen: Vierasvara-karjalanpiirakat litulaukalla
Opi käyttämään villiyrttejä ruoanlaitossa!
Sinikka Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Suosikki-villiyrtikseen Piippo mainitsee nokkosen, jota hän on syönyt jo 45 vuotta. Toinen suursuosikki on tavikselle tuntemattomampi litulaukka.
– Litulaukkaa on usein pihamailla niin sanottuna rikkaruohona. Se maistuu ihan sinapille ja valkosipulille. Sitä voi käyttää ihan syksyyn asti, se ei kovetu ja kitkeröidy. Kun litulaukka siementää, niin siellä on taas pieniä tulossa kauheasti. Se on tosi hyvää mausteena, Piippo neuvoo.
Katso Piipon neuvot litulaukan käyttämiseen!
Litulaukkalevite
Tarvitset:
Voita
Oliiviöljyä
Litulaukkaa
1. Sekoita voita ja oliiviöljyä keskenään
2. Silppuaa tai muussaa sekaan litulaukkaa
3. Voit lisätä myös ruohosipulia tai saksankirveliä
– Siitä tulee hirveän hyvä yhdistelmä, jota voi laittaa leivän päälle, Piippo lupaa.
Litulaukka-karjalanpiirakat
Tarvitset:
Karjalanpiirakoita tai cocktailpiirakoita
Litulaukkaa
Juustoa
1. Silppua litulaukkaa karjalanpiirakan päälle
2. Aseta litulaukan päälle juustoa
3. Lämmitä uunissa, kunnes juusto on sulanut
– Siitä tulee todella hyvän makuinen, kun juusto vielä leviää ja litulaukka antaa sille makua, Piippo sanoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut