Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Asiantuntijan ohje villiyrttien käyttämiseen: Vierasvara-karjalanpiirakat litulaukalla

Sinikka Piippo
Sinikka Piippo
Julkaistu 15.06.2014 18:18

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Opi käyttämään villiyrttejä ruoanlaitossa!

Sinikka Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Suosikki-villiyrtikseen Piippo mainitsee nokkosen, jota hän on syönyt jo 45 vuotta. Toinen suursuosikki on tavikselle tuntemattomampi litulaukka.

– Litulaukkaa on usein pihamailla niin sanottuna rikkaruohona. Se maistuu ihan sinapille ja valkosipulille. Sitä voi käyttää ihan syksyyn asti, se ei kovetu ja kitkeröidy. Kun litulaukka siementää, niin siellä on taas pieniä tulossa kauheasti. Se on tosi hyvää mausteena, Piippo neuvoo.

Katso Piipon neuvot litulaukan käyttämiseen!

Litulaukka (Alliaria petiolata)Litulaukka (Alliaria petiolata)Wikipedia. Released under the GNU Free Documentation License.

Litulaukkalevite

Tarvitset:

Voita

Oliiviöljyä

Litulaukkaa

 

1. Sekoita voita ja oliiviöljyä keskenään 

2. Silppuaa tai muussaa sekaan litulaukkaa

3. Voit lisätä myös ruohosipulia tai saksankirveliä

– Siitä tulee hirveän hyvä yhdistelmä, jota voi laittaa leivän päälle, Piippo lupaa. 

Litulaukka-karjalanpiirakat

Tarvitset: 

Karjalanpiirakoita tai cocktailpiirakoita

Litulaukkaa

Juustoa

1. Silppua litulaukkaa karjalanpiirakan päälle

2. Aseta litulaukan päälle juustoa

3. Lämmitä uunissa, kunnes juusto on sulanut

 

– Siitä tulee todella hyvän makuinen, kun juusto vielä leviää ja litulaukka antaa sille makua, Piippo sanoo.

 

Tuoreimmat aiheesta

Yrtit