Asiantuntija vastaa: Saadaanko juhannukseksi kotimaisia mansikoita?
Kotimaiset mansikat ovat monelle tärkeä osa juhannuksen ruokapöydän antimia. Makuja.fi otti selvää, miltä mansikkatilanne näyttää Suomessa juhannusviikolla.
Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ry:n toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo, saadaanko kotimaisia mansikoita juhannukseksi runsain mitoin?
– Ei. Nyt saadaan niukin mitoin. Siellä on raakileita ollut pitkän aikaa, mutta kelit ovat olleet sellaiset, että kovin hitaasti mansikka näyttää muuttuvan punaiseksi ja kypsyvän, Salo toteaa.
Mansikkatilanne vaikuttaa viime vuotta lupaavammalta
Vaikka juhannukseksi ei tänä vuonna saadakaan valtavia määriä kotimaista mansikkaa, ei asiantuntijan mukaan ole syytä huolestua. Viljelijät tekevät kovasti töitä sen eteen, että juhannuksen juhlapöytiin saataisiin suomalaista mansikkaa.
– Kyllä siellä jo yksi ja toinen jo keräilee pieniä määriä, mutta ei siellä mitään tarjonnan runsautta juhannukseksi ole odotettavissa, Salo tarkentaa.
Joka tapauksessa mansikkasato vaikuttaa tänä vuonna lupaavammalta kuin vuonna 2014.
– Viime vuosi oli vielä hankalampi, kun juhannuksen aikaan ei ollut kuin 8–12 astetta lämmintä ja satoi vettä, Salo toteaa.
Juhannus on tänä vuonna aikaisessa
Juhannuksen ajankohta määräytyy perinteisesti kesäpäivänseisauksen läheisyyteen, kesäkuun 20. ja 26. päivän väliseksi lauantaiksi. Tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi tänä vuonna juhannus on aikaisimmassa asemassa, jossa se voi olla.
Ensi vuonna juhannusta juhlitaan viikkoa myöhemmin. Asiantuntija huomauttaa, että jo yhdellä viikolla voi olla merkittävä vaikutus mansikkasadon kypsymiseen.
– Tämä ajankohtakin täytyy ottaa huomioon. Jos juhannus olisi ensi viikolla, niin voisi sanoa, että tulee sellaisia määriä mansikkaa, joita ollaan totuttu juhannuksena saamaan, Salo toteaa.
– Viikko on paljon, kun puhutaan mansikkakauden alkamisen hetkestä, Salo tähdentää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa