Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Asiantuntija harmistui lihakohusta: Makkaroissa on eroja

Makkaroiden liha- ja lisäainepitoisuuksissa on eroja.
Makkaroiden liha- ja lisäainepitoisuuksissa on eroja.Lehtikuva
Julkaistu 27.10.2015 14:25

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Makkaraklubin puheenjohtaja Kari Kukka muistuttaa WHO:n aiheuttamaan syöpäkohuun viitaten, että makkaroita on paljon erilaisia.

WHO on luokittelemassa makkaran prosessoituna lihavamisteena syöpää aiheuttavien tuotteiden listalle. Makkaraklubin puheenjohtaja Kari Kukan mukaan kannattaa kuitenkin muistaa, että makkaroissa on eroja.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kypsää punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.

– Markkinoilla on erityyppisiä makkaroita. On lisäaineettomia ja lisäaineellisia makkaroita, on eri lihapitoisia makkaroita ja niin edelleen, Kukka kertoo.

Käsitteenä makkara ei ole yksiselitteinen

Kukan mielestä on outoa, että kaikki makkarat mielletään yhtenä syöpää aiheuttavana massana.

– Tällaisten tuotteiden niputtaminen yhteen sanan "makkara" alle on aika hankala asia, koska makkaroita on niin monenlaisia, Kukka huomauttaa.

Yksikään makkara ei nouse yli muiden

Makkaroista parasta vaihtoehtoa Kukka ei osaa sanoa, vaan lainaa Makkaraklubin sanontaa.

– Antaa kaikkien kukkien kukkia. Suhtaudun asiaan sillä tavalla, että jokaisella on oma maku ja se kertoo, mitä makkaraa kukin haluaa syödä.

Kukka ei aio itse vähentää makkaran kulutustaan WHO:n listauksesta huolimatta.

Lisää aiheesta:

Muistatko vielä Ostakaa makkaraa -laulun? Nyt sen sanat menivät uusiksi: "Tuntuu aika vanhanaikaiselta opettaa lapsille..."Älä sorru klassiseen makkaramokaan – lihakauppias: "Muuten sisus voi jäädä kylmäksi ja suu palaa kuumasta kuoresta"Lihakohun mittasuhteet kohdilleen: Makkara ei yhtä vaarallista kuin tupakointiHanna Partanen kommentoi lihakohua: "Vaarat on tiedostettu"Syöpäkohun vaikutukset syynissä: Makkaran myyntiin hetkellinen piikki? Makkaraklubin puheenjohtaja syöpäkohusta: ”En suhtautuisi asiaan kovin huolestuneesti”
MakkaraMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia