Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Asiantuntija harmistui lihakohusta: Makkaroissa on eroja

Makkaraa grillissä
Makkaroiden liha- ja lisäainepitoisuuksissa on eroja.Lehtikuva
Julkaistu 27.10.2015 14:25

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Makkaraklubin puheenjohtaja Kari Kukka muistuttaa WHO:n aiheuttamaan syöpäkohuun viitaten, että makkaroita on paljon erilaisia.

WHO on luokittelemassa makkaran prosessoituna lihavamisteena syöpää aiheuttavien tuotteiden listalle. Makkaraklubin puheenjohtaja Kari Kukan mukaan kannattaa kuitenkin muistaa, että makkaroissa on eroja.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kypsää punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa.

– Markkinoilla on erityyppisiä makkaroita. On lisäaineettomia ja lisäaineellisia makkaroita, on eri lihapitoisia makkaroita ja niin edelleen, Kukka kertoo.

Käsitteenä makkara ei ole yksiselitteinen

Kukan mielestä on outoa, että kaikki makkarat mielletään yhtenä syöpää aiheuttavana massana.

– Tällaisten tuotteiden niputtaminen yhteen sanan "makkara" alle on aika hankala asia, koska makkaroita on niin monenlaisia, Kukka huomauttaa.

Yksikään makkara ei nouse yli muiden

Makkaroista parasta vaihtoehtoa Kukka ei osaa sanoa, vaan lainaa Makkaraklubin sanontaa.

– Antaa kaikkien kukkien kukkia. Suhtaudun asiaan sillä tavalla, että jokaisella on oma maku ja se kertoo, mitä makkaraa kukin haluaa syödä.

Kukka ei aio itse vähentää makkaran kulutustaan WHO:n listauksesta huolimatta.

Tuoreimmat aiheesta

Makkara