Arkistosta löytyi aarre lähes 90 vuoden takaa: Somessa seottiin "murhakekseistä"

Keksit pikkuleivät
"Murhakeksien" valmistamiseen käytetään muun muassa siirappia. Shutterstock

Oletko jo kuullut "murhakekseistä"? Reddit-käyttäjän jakamasta 1930-luvun keksireseptistä on muodostunut viime viikkojen aikana maailmanlaajuinen hitti.

Reddit-verkkosivustolla on jo useamman viikon ajan kohistu niin sanotuista murhakekseistä. Vaikka keksit ovatkin niitä maistaneiden mukaan lähes murhaavan herkullisia, viittaa niiden lempinimi aivan muuhun kuin voisi olettaa.

Mitkä ihmeen murhakeksit?

Murhakeksien reseptin jakoi koko maailman tietoisuuteen Reddit-käyttäjä NearKilroy. Reddit-käyttäjä törmäsi suklaakeksien reseptiin etsiessään tietoa murhasta, joka tapahtui vuosikymmeniä sitten naisen omassa talossa. 

– Uppouduin aiheeseen ja minulle selvisi, että murhan aikoihin (1930-luvulla) talon naapuri työskenteli leipomossa ja tämä (keksiresepti) valittiin vuoden reseptiksi, NearKilroy kirjoitti Redditissä julkaisemansa reseptin yhteyteen. 

Keksien virallinen reseptinimi on Cushman's Bakery Schotch Cookies, mutta Redditissä niitä alettiin pian kutsua murhakekseiksi NearKilroyn alkuperäiseen selvitystyöhön liittyen. Reseptin Redditiin jakanut NearKilroy päätti myös itse kokeilla leipoa keksejä löytämällään ohjeella.

– Murhakeksit (skottikeksit) ovat kerrassaan mahtavia ja näistä muodostui uusi suosikkini. Nämä keksit ovat makeita, mausteisia, pinnalta rapeita ja sisältä tahmeita. Ymmärrän, miksi ne voittivat vuoden reseptin tittelin. Ne ovat mielettömiä!

Keksejä on testannut myös muun muassa The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Faith Durand, jonka mukaan ne todella ovat herkullisen maineensa veroisia. 

Murhakeksit – alkuperäinen 1930-luvun resepti 

3,75 dl sokeria
225 g huoneenlämpöistä leivontarasvaa (voi, margariini)
160 g siirappia
1 muna
8,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 ½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl jauhettua muskottipähkinää
0,6 dl maitoa

Vaahdota sokeri, rasva, siirappi ja muna. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi joukkoon. Lisää maito ja sekoita. Ota ruokalusikallinen taikinaa kerrallaan leivinpaperille ja paina littanaksi keksiksi esimerkiksi jauhotetun lasinpohjan avulla. Paista 175-asteisessa uunissa noin 12–15 minuuttia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!