Arja lisää lähes aina leipään yhden ainesosan, jota et varmasti ole tullut ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"

0:18 Näin leipä kannattaa leikata oikeasti

Jos leivot leipää, kokeile lisätä taikinan joukkoon Arjan "salaista ainesosaa", joka tekee lopputuloksesta paremman ja mehevämmän.

Kotitalousopettaja ja yrittäjä Arja Elina Laineen uunituoreeseen Leipä-kirjaan (Readme 2020) on koottu yhteen kattava paketti leivästä. Kirjassa esitellään yli 100 leipäreseptiä, kerrataan leivän ja sen leipomisen historiaa ja käsitellään leipää myös ravitsemuksellisesta näkökulmasta. 

Kuten aiemmin jo uutisoimme, Arja Elina Laine kertoi kirjan julkistustilaisuudessa tiistaina, että juuri nyt oli oikea aika Leipä-kirjalle. Leivästä on tullut osittain koronapandemiakin myötä taas trendikästä: ihmiset leipovat yhä enemmän, eivätkä pelkää enää hiilihydraatteja, kuten muutama vuosi sitten vielä oli vallitsevana trendinä. Nyt suomalaiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota leivän ravitsemussisältöön ja trendeiksi ovat nousseet muu muassa täysjyvä- ja kuitupitoisuus. Myös kauraleipää ostetaan yhä enemmän.

Mehevämpää ja parempaa leipää

Arja paljasti kirjan julkistustilaisuudessa myös omia niksejään leivän leivontaan. Yksi näistä liittyi "salaiseen ainesosaan", jonka Arja lähes aina lisää leipätaikinaansa.

– Perunakuitu parantaa leivän rakennetta. Näin saadaan kuohkeampi lopputulos, Arja paljasti tilaisuudessa,

Perunakuitu on miedon makuinen, kuivattu, perunasta valmistettu kuitu, joka tekee leivonnaisista mehevämpiä sitomalla itseensä nestettä. Perunakuitua voidaan käyttää tavallisessa tai gluteenittomassa leivonnassa mehevöittämään leipiä ja sämpylöitä. Perunakuitua valmistavan Semperin mukaan myös leivonnaisten säilyvyys paranee samalla. 

– Perunakuitua voi käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa esimerkiksi lihan ja kalan panerointiin, kakkuvuoassa korppujauhon asemesta, mureketaikinoissa sitomaan kosteutta kananmunan sijaan sekä kuitulisänä makeassa ja suolaisessa leivonnassa, Semperiltä vinkataan.

Arja Elina Laineen Leipä-kirjassa (Readme 2020) on yli 100 leipäreseptiä. Kirjassa kerrotaan perusteellisesti erilaisista leivistä.

Leivonnaisista saa tehtyä myös kuitupitoisemman, sillä perunakuidussa ravintokuitua on 65 prosenttia, josta kaksi kolmasosaa on veteen liukenematonta ja yksi kolmasosa veteen liukenevaa. Arja Elina Laine suosittelee perunakuidun käyttöä esimerkiksi hampurilaissämpylöissä.

– Ihan kerta kaikkiaan itse tykkään sen käytöstä. Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa leipää, Arja summaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja