Antipasto - kesäkurpitsaranskalaiset

MTV Oy, All rights reserved

Italialainen antipastokulttuuri on ihana. Pieniä herkkuja viinilasin kylkeen huolettomaan nautiskeluun tai ruokahalua herättämään. Aperitivo-aika ennen illallista on kerrassaan neronleimaus. Upeita hetkiä olen viettänyt myös antipastoja notkuvien pöytien äärellä, jolloin ei pääruoka käy mielessäkään. Vaikka annokset ovat lähtökohtaisesti yksinkertaisia, löytyy muunnelmia rajatta. 

Italialaiset rakastavat friteeraamista. Ja kesän lähestyessä kesäkurpitsaa. Löysin jälleen itselleni uuden tavan nauttia tuosta satoisasta kasvista, jota olemme kasvattaneet joka kesä myös mökillä. Kesäkurpitsaa ranskalaisten perunoiden tapaan tarjoiltuna yllätti, vaikka sen ei pitänyt. Tiedä sitten oliko kurpitsan muoto vai mikä, mutta tuntui, ettei tällaista ollut ennen maistanutkaan, vaikka metodi muuten oli hyvin tuttu. Leivitys ja uppopaistaminen. Herkku vei joka tapauksessa kielen mennessään ja ajatukset italialaisen torin laidalle, Aperol Spritzin jäiden kilistessä lasissa tarjoilijan kiikuttaessa pöytään lisää särvinkiä.

Koska kesäkurpitsat ja tilanteet niiden nauttimiseen ovat aina eri kokoisia, kirjoitan reseptin ainesosien suhteilla, en tarkoilla mitoilla. Ei ole muutenkaan niin tarkkaa.

VINKKI!Täytä vappupöytä sormiruoalla. Täällä rutkasti antipastoreseptejä.

VINKKI 2!Kypsennys saattaa onnistua myös uunissa, kuten teimme parsan kohdalla (linkki vaimon blogiin).

Kesäkurpitsaranskalaiset

kesäkurpitsaa

1 osa vehnäjauhoja

1 osa raastettua parmesaania

2 osaa korppujauhoja (tai pankojauhoja)

kananmunaa

suolaa

öljyä tarpeeksi uppopaistamiseen

Leikkaa kesäkurpitsat ranskanperunoiden paksuisiksi suikaleiksi. Vatkaa pienessä kulhossa kevyesti kananmunien rakenne rikki. Sekoita parmesaaniraaste, korppujauhot ja suola sekaisin. Pyörittele kesäkurpitsasuikaleet vehnäjauhoissa. Ravista ylimääräiset jauhot pois. Dippaa suikaleet kauttaaltaan kananmunaan ja pyörittele sen jälkeen korppujauhoissa.

Kaada öljyä kattilaan ainakin 5 cm syvyydeltä (voi onnistua myös korkeareunaisella paistinpannulla, mutta en saanut siihen mittaria valvomaan lämpötilaa). Kuumenna öljy 180 asteeseen. Varo, ettei paljoa sitä kuumemmaksi, ettei syty tuleen. Älä pidä liesituuletinta päällä ja pidä kattilan kansi lähellä. Frittaa kesäkurpitsat kullanruskeaksi ja nosta valumaan talouspaperin päälle. Voit tarjoilla dipin kera. Ja valkoviinin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat