Antipasto: Herneitä ja parmankinkkua

MTV Oy, All rights reserved

Antipastoille ei Suomessa ole oikein vastinetta. Alkuruoat ovat meillä turhan laitettuja verrattuna italialaisiin ruokahalun herättäjiin. Meillä ei myöskään sovi koodiin muodostaa illallista pelkistä alkuruoista. Antipastot venyvät joka tilanteeseen ja ne voivat olla rustiikkisen simppeleitä, hienoja yksinkertaisia makupaloja tai taitentehtyjä keittiön tervehdyksiä. Omasta mielestäni niiden parasta antia on esitellä kauden parhaat maut mahdollisimman yksinkertaisesti ja raaka-aineeseen nojaten. 

Tällä metodilla nappasin idean myös Saku TuomisenBasta!-kirjasta. Opus on erinomainen portti italialaiseen keittiöön ja se kannattaa hankkia, vaikka ei tekisi yhtä ainutta ruokaakaan. Sen verran sieltä löytyy taustatietoa saapasmaan ruokakulttuurista. Kirjan lukemalla vältät monia noloja tilanteita ja kummastuksia reissun päällä. Sen tueksi suosittelen samaisesta taloudesta peräisin olevaa, Kirsi Pihan kirjoittamaa, Medicien naapurissa -kirjaa.

Suomalaiset herneet ovat huippulaatuisia ja omaleimaisia kansallisherkkuja. Niihin ei helpolla myöskään kyllästy. Mikäli kuitenkin maltat olla syömättä kaikkea suoraan paloista, kokeile tätä klassista makuparia parmankinkusta ja herneistä. Toimii hyvin myös talvella pakasteista. Muokkasin reseptiä torilta napatun parin litran hernepussin mukaan.

VINKKI!Kokeile myös mintun kanssa.

Herneitä ja parmankinkkua

2 ltr herneitä palkoina, herneet irroitettuina

muutama parmankinkkusuikale

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

lehtipersiljaa ja/tai minttua, hienonnettuna

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle öljyä. Kuullota valkosipulia minuutin verran. Lisää herneet ja pieni loraus vettä. Hauduttele 15 min, kunnes neste on haihtunut (pakasteherneissä muutama minuutti riittää). Kaada tarjoiluastiaan ja sekoita mukaan persilja ja/tai minttu ja loraus hyvää oliiviöljyä. Mausta mieleiseksi. Revi sekaan parmankinkkupalasia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja