Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Antipasto: Herneitä ja parmankinkkua

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 06.08.2013 21:07

Antipastoille ei Suomessa ole oikein vastinetta. Alkuruoat ovat meillä turhan laitettuja verrattuna italialaisiin ruokahalun herättäjiin. Meillä ei myöskään sovi koodiin muodostaa illallista pelkistä alkuruoista. Antipastot venyvät joka tilanteeseen ja ne voivat olla rustiikkisen simppeleitä, hienoja yksinkertaisia makupaloja tai taitentehtyjä keittiön tervehdyksiä. Omasta mielestäni niiden parasta antia on esitellä kauden parhaat maut mahdollisimman yksinkertaisesti ja raaka-aineeseen nojaten. 

Tällä metodilla nappasin idean myös Saku Tuomisen Basta!-kirjasta. Opus on erinomainen portti italialaiseen keittiöön ja se kannattaa hankkia, vaikka ei tekisi yhtä ainutta ruokaakaan. Sen verran sieltä löytyy taustatietoa saapasmaan ruokakulttuurista. Kirjan lukemalla vältät monia noloja tilanteita ja kummastuksia reissun päällä. Sen tueksi suosittelen samaisesta taloudesta peräisin olevaa, Kirsi Pihan kirjoittamaa, Medicien naapurissa -kirjaa.

Suomalaiset herneet ovat huippulaatuisia ja omaleimaisia kansallisherkkuja. Niihin ei helpolla myöskään kyllästy. Mikäli kuitenkin maltat olla syömättä kaikkea suoraan paloista, kokeile tätä klassista makuparia parmankinkusta ja herneistä. Toimii hyvin myös talvella pakasteista. Muokkasin reseptiä torilta napatun parin litran hernepussin mukaan.

VINKKI! Kokeile myös mintun kanssa.

Herneitä ja parmankinkkua

2 ltr herneitä palkoina, herneet irroitettuina

muutama parmankinkkusuikale

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

lehtipersiljaa ja/tai minttua, hienonnettuna

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle öljyä. Kuullota valkosipulia minuutin verran. Lisää herneet ja pieni loraus vettä. Hauduttele 15 min, kunnes neste on haihtunut (pakasteherneissä muutama minuutti riittää). Kaada tarjoiluastiaan ja sekoita mukaan persilja ja/tai minttu ja loraus hyvää oliiviöljyä. Mausta mieleiseksi. Revi sekaan parmankinkkupalasia.

Lisää aiheesta:

Helppo, nopea ja herkullinen sitruuna-artisokkapastaKanaa senegalilaisittain - osa 1 - Kelewele-kanaChili con carne - syviä makuja Meksikon lämmöstäKalaa japanilaisen peston ja salaatin keraTartar kahdella tapaa - hirvi ja nautaSherryssä haudutettu karitsanpaisti
alkupalaalkuruokaantipastoherneparmankinkkuprosciuttoresepti

Tuoreimmat aiheesta

alkupala
  • 17.12.201713:49
    juomasekoitus

    Glögi-kuohuviini ja pähkinä-sinihomejuusto-sikuriveneet

  • 18.05.201712:00
    clam

    Clams Oreganata - helpot gratinoidut simpukat

  • 02.10.201617:45
    alkuruoka

    Paistetut vihreät tomaatit - raakileista herkuksi

  • 28.10.201521:14
    butternut squash

    Kurpitsa-chorizo -taco marinoidulla punasipulilla

  • 02.08.201519:46
    antipasto

    Bresaola- ja parmankinkku"raviolit" hedelmäisellä juustotäytteellä