Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Antipasto: Friteeratut härkäpavun palot

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 04.08.2013 22:04

Härkäpapu taipuu moneen, mutta nyt otetaan ilo irti sen palosta.

Härkäpapu on Suomessa käsittämättömän harvinainen näky. Puutarhoissa upeaan pavunvarteen törmää silloin tällöin, mutta kaupoissa palkoja on sattunut kohdalle tasan kaksi kertaa. Miksi? Helppo kasvattaa, varsin satoisa ja herkullinen. Vieläpä kauniit pienet kukatkin. Palot maksoivat marketissa muistaakseni 12,90/kg. Kannattaa siis tarttua heti kiinni, jos näihin törmäätte. Oheisella reseptillä saatte vastinetta koko rahalle. En ole vielä itsekään perehtynyt kaikkeen, mitä härkäpavuista voi kokkailla, mutta kaikki tehdyt ruoat ovat maistuneet hyviltä. Viime kesänä härkäpapu päättyi lautaselle tunisialaistyyppisen kastikkeen kera. Pavut olivat muuten eri värisiä kuin nyt. Olikohan syynä eri lajike vai kypsyys? Kuivattuna olen valmistanut härkäpavuista mm. mehevää muhennosta.

EKOSNACKSI

Jos kasvin kasvattaa itse ja nauttii siitä osan, joka normaalisti menisi jätteeksi, voidaan puhua kunnon ekoruoasta. Näin ohimennen netissä artikkelin, jossa oli friteerattu härkäpavun palkoja. Loistava idea! Nappasin muutamat ensimmäiset palot kasvimaalta, napsin pavut sisältä raakana suihini ja tein frittitaikinan valmiiksi. Toimi. Palot kannattaa puolittaa pituussuunnassa ja tunkea kokonaisina suuhun, koska niiden poikkijärsiminen on vaivalloista. Palkoja kannattaa paistaa kunnolla rapeiksi. Muutoin ne voivat hajota sitkeiksi säikeiksi suussa. Söin friteeratut palot sellaisenaan, mutta ne toimivat varmasti myös dipin kanssa. Kokeile vaikka aiolia tai tsatsikia.

VINKKI! Tee kokonainen frittiateria alkupaloiksi tai seurusteluun näistä ohjeista, kun kerran rasva on kuumana. Italialaiset tykkäävät friteerata melkein mitä vain.

Friteeratut härkäpavun palot

härkäpavun palkoja

frittitaikinaa (ohje alla)

Leikkaa palot auki ja kaavi pavut pois. Puolita palko pitkittäissuunnassa. Mikäli palkoja ei paisteta heti, laita ne etikalla terästettyyn veteen ja kuivaa ennen paistoa paperilla kuivaksi. Näin ne säilyttävät kauniin värinsä. Pyöritä palot frittitaikinassa ja katso, että taikina kuorruttaa palon myös sisältä. Anna ylimääräisen taikinan valua pois. Laita palko varovasti öljyyn ja paista kaikkialta kullankeltaiseksi ja rapeaksi. Nosta fritti talouspaperin päälle valumaan turhasta rasvasta. Tarjoa heti pelkästään tai dipin kera. Ja muista napsia myös pavut parempiin suihin!

Friteeraustaikina

kananmuna kevyesti vatkattuna

1,5-2 dl vehnäjauhoja

loraus olutta

hiukan cayenne-pippuria

suolaa

pippuria

Sekoita aineet hyvin keskenään niin, että taikina on tasaista. Sen täytyisi olla hivenen tahmaista, mutta ei liian jämäkkää. Dipattavan tulee upota siihen helposti, takertua pintaan ja pinnoittaa se. Ohenna oluella, vahvenna jauhoilla.

MTV Oy, All rights reserved MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Yhdellä raaka-aineella saat elämäsi parhaita kanansiipiäBoltsi-gnocchi -paistosLahmacun-vegeburgeriKung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäWiener Schnitzel - se AITO reseptiFrittitaikina kasviksille
alkupalaalkuruokaantipastofriteerausfrittihärkäpapu

Tuoreimmat aiheesta

alkupala
MTV Oy, All rights reserved
  • 17.12.201713:49
    juomasekoitus

    Glögi-kuohuviini ja pähkinä-sinihomejuusto-sikuriveneet

  • 18.05.201712:00
    clam

    Clams Oreganata - helpot gratinoidut simpukat

  • 02.10.201617:45
    alkuruoka

    Paistetut vihreät tomaatit - raakileista herkuksi

  • 28.10.201521:14
    butternut squash

    Kurpitsa-chorizo -taco marinoidulla punasipulilla

  • 02.08.201519:46
    antipasto

    Bresaola- ja parmankinkku"raviolit" hedelmäisellä juustotäytteellä