Kun nyt pääsin fasaanilla lintujen makuun, on kuluvan vuoden paras kotisafka ehdottomasti jaettava. Ankkaa appelsiinikastikkeella on ranskalainen klassikko ja ymmärsin jälleen kerran miksi. Olen kokannut sitä muutaman kerran aiemmin, mutta tällä kertaa se iski tajuntaan lujaa. Supermaukasta ja -yksinkertaista ruokaa, joka toimii niin arkena kuin kaikkein juhlavimmassakin tilanteessa.
Halusin tehdä ruoan mahdollisimman yksinkertaisesti. Selailin tusinan verran reseptejä, mutta kaikissa kikkailtiin turhaan. Twistit ovat hauskoja onnistuessaan, mutta useimmiten ne häviävät alkuperäiselle annokselle. Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta -kirjasta löytyi täydellisen simppeli resepti, jossa ei liikkumavaraa liiemmin jää. Omana pikkutwistinä käytin ankanrinnan tuuraajana pakkasesta löytynyttä ankankoipea. Ja kuten sanoin, tuli lopputuloksesta parempi kuin koskaan. Etenkin appelsiinilla maustetun risoton kera tarjoiltuna.
Jos et halua ostaa kokonaista appelsiinilikööripulloa, löytyy Alkosta 5 cl pikkupullo Cointreauta eli täsmälleen reseptiin tarvittava määrä. Likööri antaa kastikkeeseen intensiivisen maun ja alkoholi haihtuu keitettäessä.
VINKKI! Ostin purkin ankankoipia juures-cassoulet’a varten ja laitoin puolet eli kaksi koipea pakkaseen. Lisäksi otin ankanrasvan talteen. Siinä paistetut ranskalaiset perunat ovat aivan parhaita. Se antaa toki paljon makua mihin tahansa paistamiseen. Parinkympin purkista kannattaa hyödyntää ihan kaikki. Tehdä vaikka ankkalientä luista.
Ankankoipea appelsiinikastikkeessa
