Ammattilaisen vinkit: Näin kokoat piparitalon onnistuneesti

shutterstock_221741701
Shutterstock

Oikeilla vinkeillä kuka tahansa onnistuu loihtimaan kotiin joulun tunnelmaa upean itsetehdyn piparitalon muodossa.

Café Ekbergin konditoriapäällikkö Mika Parviainen kertoi parhaat vinkkinsä siihen, kuinka aloittelijakin onnistuu kasaamaan upean piparitalon jouluksi.

– Ei kannata ensimmäisenä ryhtyä tekemään mitään monimutkaista linnaa, vaan aloittaa tekemällä sellaisen yksinkertaisen talon. Sillä saa jo joulun tunnelman ja kauniin koristeen pöytään, hän toteaa.

Sulatettu sokeri vai sokerimassa?

Perinteisesti piparitalon osat liimataan yhteen joko sulatetulla sokerilla tai sokerimassalla. Kun leivotaan lasten kanssa tai leivonta on vasta uusi harrastus, suosittelee ammattilainen käyttämään sokerimassaa.

– Sokerimassalla liimaaminen on turvallisempaa. Kun alkaa olla kokeneempi, eikä leivo lasken kanssa, niin sula sokeri on usein silloin parempi valinta, Parviainen kertoo.

Sulatettua sokeria on sekä vaarallisempi että vaikeampi käsitellä kuin sokerimassaa.

– Sulatettu sokeri myös kovettuu ihan salamannopeasti.

Sokerimassa sitä vastoin kovettuu hitaammin – ja tästä syystä osien liimaaminen voi koetella kärsivällisyyttä. Käsin ammattilainen ei suosittele kannattelemaan sokerimassalla koottua piparitaloa.

– Jos tekee sokerimassalla, niin silloin kannattaa laittaa esimerkiksi jotain astioita ja mukeja tukemaan talon osia, niin ne jämähtävät oikeaan kohtaan, Parviainen vinkkaa.

LUE MYÖS: Onko piparitaikina herkkuasi? Tätä taikinaa voit syödä huoletta

Osat oikeankokoisiksi

Vaikka piparitalon kaavoja noudattaisi tarkkaan, saattavat osat kohota uunissa epätasaisesti. Tällöin osien liimaaminen yhteen saattaa vaikeutua. Konditoriapäälliköllä on tähän ongelmaan kätevä vinkki.

– Osien reunoja voi raspin tai viilan mallisella raastimella hieman muotoilla. Siten niistä tulee helpommin kasattavia ja ne istuvat kaikista parhaiten rakennelmaan, Parviainen vinkkaa.

Koristelun kaksi koulukuntaa

Toiset koristelevat piparitalon osat ennen itse talon kasaamista – ja toiset koristelevat piparitalon vasta kokoamisen jälkeen. Koristelutavan valinnassa kannattaa otta huomioon se, kuinka yksityiskohtaisia koristeluja on tarkoitus saada aikaan. Erityisen yksityiskohtainen koristelu voi olla helpompi toteuttaa, kun osat ovat vaakatasossa.

– Toiset tykkäävät koristella vaakatasossa, mutta silloin koristelu kannattaa jättää vasta seuraavaan päivään, jotta koristelut ehtivät kuivumaan kunnolla ennen talon kokoamista, Parviainen toteaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja