Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ammattilaisen vinkit: Näin kokoat piparitalon onnistuneesti

Shutterstock
Julkaistu 13.12.2014 09:02

MTV LIFESTYLE

Oikeilla vinkeillä kuka tahansa onnistuu loihtimaan kotiin joulun tunnelmaa upean itsetehdyn piparitalon muodossa.

Café Ekbergin konditoriapäällikkö Mika Parviainen kertoi parhaat vinkkinsä siihen, kuinka aloittelijakin onnistuu kasaamaan upean piparitalon jouluksi.

– Ei kannata ensimmäisenä ryhtyä tekemään mitään monimutkaista linnaa, vaan aloittaa tekemällä sellaisen yksinkertaisen talon. Sillä saa jo joulun tunnelman ja kauniin koristeen pöytään, hän toteaa.

Sulatettu sokeri vai sokerimassa?

Perinteisesti piparitalon osat liimataan yhteen joko sulatetulla sokerilla tai sokerimassalla. Kun leivotaan lasten kanssa tai leivonta on vasta uusi harrastus, suosittelee ammattilainen käyttämään sokerimassaa.

– Sokerimassalla liimaaminen on turvallisempaa. Kun alkaa olla kokeneempi, eikä leivo lasken kanssa, niin sula sokeri on usein silloin parempi valinta, Parviainen kertoo.

Sulatettua sokeria on sekä vaarallisempi että vaikeampi käsitellä kuin sokerimassaa.

– Sulatettu sokeri myös kovettuu ihan salamannopeasti.

Sokerimassa sitä vastoin kovettuu hitaammin – ja tästä syystä osien liimaaminen voi koetella kärsivällisyyttä. Käsin ammattilainen ei suosittele kannattelemaan sokerimassalla koottua piparitaloa.

– Jos tekee sokerimassalla, niin silloin kannattaa laittaa esimerkiksi jotain astioita ja mukeja tukemaan talon osia, niin ne jämähtävät oikeaan kohtaan, Parviainen vinkkaa.

LUE MYÖS: Onko piparitaikina herkkuasi? Tätä taikinaa voit syödä huoletta

Osat oikeankokoisiksi

Vaikka piparitalon kaavoja noudattaisi tarkkaan, saattavat osat kohota uunissa epätasaisesti. Tällöin osien liimaaminen yhteen saattaa vaikeutua. Konditoriapäälliköllä on tähän ongelmaan kätevä vinkki.

– Osien reunoja voi raspin tai viilan mallisella raastimella hieman muotoilla. Siten niistä tulee helpommin kasattavia ja ne istuvat kaikista parhaiten rakennelmaan, Parviainen vinkkaa.

KUVAT: Joulun piparkakkutalot hurmaavat

Koristelun kaksi koulukuntaa

Toiset koristelevat piparitalon osat ennen itse talon kasaamista – ja toiset koristelevat piparitalon vasta kokoamisen jälkeen. Koristelutavan valinnassa kannattaa otta huomioon se, kuinka yksityiskohtaisia koristeluja on tarkoitus saada aikaan. Erityisen yksityiskohtainen koristelu voi olla helpompi toteuttaa, kun osat ovat vaakatasossa.

– Toiset tykkäävät koristella vaakatasossa, mutta silloin koristelu kannattaa jättää vasta seuraavaan päivään, jotta koristelut ehtivät kuivumaan kunnolla ennen talon kokoamista, Parviainen toteaa.

KATSO OHJEET:  
Piparitalo
Pipari-whoopiet lakkatäytteellä

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Pahimmat mokat, jotka voit tehdä piparkakkutaloa rakentaessa – piparitaiteilija Lauri muistuttaa: "Kun palanen tulee uunista…"Tarja ja Hannu rakensivat lapsenlapsille piparkakkutalon, joka saa leuat loksahtamaan – kasaamiseen kului päiviä: "Sai tytöiltä riemukkaan vastaanoton"Kaksi erilaista vaihtoehtoa! Näin teet piparkakkutaloon upeat ikkunat – lopputulos kuin lasiaSulatettua sokeria vai pikeeriä? Poimi vinkit piparkakkutalon kokoamiseenOhjeet aloittelijalle: Näin teet piparkakkutalon Näin teet piparkakkutaloon upeat ikkunat – lopputulos kuin lasia
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • 16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • Eilen17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • Eilen16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä