Oikeilla vinkeillä kuka tahansa onnistuu loihtimaan kotiin joulun tunnelmaa upean itsetehdyn piparitalon muodossa.
Café Ekbergin konditoriapäällikkö Mika Parviainen kertoi parhaat vinkkinsä siihen, kuinka aloittelijakin onnistuu kasaamaan upean piparitalon jouluksi.
– Ei kannata ensimmäisenä ryhtyä tekemään mitään monimutkaista linnaa, vaan aloittaa tekemällä sellaisen yksinkertaisen talon. Sillä saa jo joulun tunnelman ja kauniin koristeen pöytään, hän toteaa.
Sulatettu sokeri vai sokerimassa?
Perinteisesti piparitalon osat liimataan yhteen joko sulatetulla sokerilla tai sokerimassalla. Kun leivotaan lasten kanssa tai leivonta on vasta uusi harrastus, suosittelee ammattilainen käyttämään sokerimassaa.
– Sokerimassalla liimaaminen on turvallisempaa. Kun alkaa olla kokeneempi, eikä leivo lasken kanssa, niin sula sokeri on usein silloin parempi valinta, Parviainen kertoo.
Sulatettua sokeria on sekä vaarallisempi että vaikeampi käsitellä kuin sokerimassaa.
– Sulatettu sokeri myös kovettuu ihan salamannopeasti.
Sokerimassa sitä vastoin kovettuu hitaammin – ja tästä syystä osien liimaaminen voi koetella kärsivällisyyttä. Käsin ammattilainen ei suosittele kannattelemaan sokerimassalla koottua piparitaloa.
