Amerikkalaisten on pakko säilyttää kananmunia jääkaapissa – tässä syy

shutterstock_216994645
Shutterstock

Tiesitkö, miksi Yhdysvalloissa kananmunia on säilytettävä jääkaapissa, kun Euroopassa munat säilyvät hyvin myös huoneenlämmössä?

Yhdysvalloissa viranomaisvaatimusten mukaan kananmunat tulee pestä ja puhdistaa tietyllä, tarkasti määritellyllä tavalla. Syy näihin vaatimuksiin on ruokamyrkytysten ja salmonellatartuntojen ehkäiseminen. Euroopassa vastaavat tavoitteet pyritään täyttämään rokottamalla kanoja.

Amerikkalaisissa ruokakaupoissa myytävät kananmunat käsitellään erityisen tarkkaan puhdistusaineilla, jotta ne olisivat mahdollisimman turvallisia käyttää. Puhdistavien aineiden käytön ansiosta bakteerit kananmunien pinnalla kuolevat, mutta asialla on myös kääntöpuolensa: kananmunien kuorta suojaava pinnoite huuhtoutuu pois.

Kananmunan pinnalla oleva luontainen pinnoite suojaa munaa. Nimenomaan tämän pinnoitteen vuoksi suomalaiset kananmunat säilyvät hyvin huoneenlämmössä.

Pinnoitteen puuttumisen vuoksi amerikkalaisten on säilytettävä kananmunat aina jääkaapissa. Terveysviranomaisten mukaan riski sairastua pilaantuneen kananmunan syömisen vuoksi kasvaa Yhdysvalloissa jo sen jälkeen, kun kananmuna on ollut kaksi tuntia huoneenlämmössä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat