Alkon TOP 10 -kuohuviinit sokkomakutestissä: Suomen suosituin teilattiin

Kuohuviinit
MTV

Makuja.fi-toimitus arvioi Alkon suosituimmat kuohuviinit yhdessä viiniasiantuntijan kanssa. Lue arviot ja katso, mitkä juomat nousivat makuraadin suosikiksi.

Makuja.fi-toimitus arvioi yhdessä viiniasiantuntija Ilkka Sirénin kanssa Alkon vuoden 2014 kymmenen suosituinta kuohuviiniä. Viinit maisteltiin satunnaisessa järjestyksessä sokkona.

– Kaikki juomat ovat minulle entuudestaan enemmän tai vähemmän tuttuja. Sokkomaistelu on siinä mielessä hyvä, ettei voi asettaa millekään tietylle viinille suuria ennakko-odotuksia, Sirén kommentoi ennen testiä. 

Testin lopuksi Sirén totesi suosituimpien kuohuviinien listalta löytyvän hyvin erityyppisiin tilanteisiin sopivia juomia: osa maistuu aperitiiveinä, toiset ennemmin jälkiruokajuomina tai vapun juhlahumussa.

Suomen myydyin kuohuviini ei kerännyt kehuja

Sokkomakutestissä makuraadin suosikiksi nousivat espanjalaiset cavat Codorniu Clàsico Sec ja Jaume Serra Brut, italialainen jälkiruokaviiniksi sopiva Gancia Asti Dolce sekä australialainen rosékuohuva Yellowglen Pink Dry.

Alkon viime vuoden myydyin kuohuviini, Freixenet Carta Nevada Semi Seco sen sijaan teilattiin tylsäksi vaihtoehdoksi. Sokkomakutestin jälkeen viiniasiantuntija Ilkka Sirén ihmettelikin suosikkijuoman vaisua makua,

Maistellut kuohuviinit on listattu alla Alkon myyntimääräjärjestyksessä, ei paremmuusjärjestyksessä. Listalla on 10 Alkon myydyintä kuohuviiniä vuodelta 2014.

– Kun näitä maistaa rinnakkain, menee Freixenet kirkkaasti esimerkiksi Ballet-kuohuviinin ohi. Sokkotestissä Ballet vei kuitenkin pidemmän korren. Ehkä Freixenetissa oli makuvirhe, tai sitten aika on kullannut muistot, Sirén pohtii.

Freixenet Carta Nevada Semi Seco, puolikuiva kuohuviini, 9,28€


Asiantuntijan arvio: Tämä viini antaa hyvin vähän. Aromimaailmaltaan hieman tylsä. Sopii hyvin rennolle vappupiknikille. Mutta ei tämä ole erityisen hyvä viini. Ehkä hieman kömpelö.
Toimituksen arvio: Tässä nousee esille pieni makeus. Jos pidät todella kuivasta kuohuvasta, ei tämä ehkä ole makuusi.

Ballet Demi Sec Carte Noire, puolikuiva kuohuviini, 7,58€


Asiantuntijan arvio: Hedelmävetoinen, kukkainen ja jopa aromaattinen. Hieman proseccohenkinen jopa. Löytyy hyvää happorakennetta, mutta ei mikään huippuviini.Lopputulos kömpelö. Jos hinta on alhainen, niin miksei sopisi rentoihin vappukarkeloihin.
Toimituksen arvio: Makeahko. Ei hyökkäävä, eikä ärsytä. Ei ehkä ykkösvalintamme, mutta ihan kelpo kuohuva, jota voi juoda lasillisen jos toisenkin.

Codorniu Clàsico Sec, kuiva kuohuviini, 9,28€


Asiantuntijan arvio: Todella pesunkestävä juhlakuohuviini. Vaikea sanoa mitään pahaa. Hyvin monipuolinen viini, joka toimii sellaisenaan seurustelujuomana sekä ruokien kanssakin. Takuuvarma ostos eri juhliin.Konstailematon, mutta hyvin tehty kuohuviini.
Toimituksen arvio: Tykkäämme. Löytyy paljon makua. Ensin tulee jopa makea fiilis, mutta sitten kääntyykin kuivaan. Ostaisimme!

Freixenet Cordon Negro Brut, erittäin kuiva kuohuviini, 9,99€


Asiantuntijan arvio: Sopii aperitiiviksi. Erittäin kuiva ja voisi toimia nimenomaan kilistelyviininä. Tuoksu miellyttävä. Maussa lupaili aluksi hyvää, mutta maku oli loppujen lopuksi lyhyt. Hyvin tehty viini ja aperitiiviksi ok. Maulta jäin odottamaan jotain lisää.Kelpo cava.
Toimituksen arvio: Melko karvas maku. Ei herätä tunteita suuntaan tai toiseen. Ei erotu joukosta ja jää hieman kysymysmerkiksi.

Jaume Serra Brut, erittäin kuiva kuohuviini, 8,48€


Asiantuntijan arvio: Hyvin klassinen kevätskumppa. Lähes jokainen suomalainen on varmasti nauttinut tämän tyyppistä cavaa kevään juhlissa. Juomasta löytyy selkärankaa. Ei päräyttävä kuohuviini, mutta varmasti hintaansa nähden kelpo kilistelyviini.
Toimituksen arvio: Tuttu ja turvallinen cava. Kuivan kuohuvan ystäville. Tykkäämme!

Gancia Asti Dolce, makea kuohuviini, 11,99€


Asiantuntijan arvio: Makeat kuohuviinit jakavat mielipiteet. Ne sopivat hyvin esimerkiksi kevään juhliin kakkujen kumppaniksi. Tämä on hyvin tehty viini riippumatta siitä, tykkääkö makeasta kuohuviinistä. Hyvä hapokkuus ja lopputuntuma suhteellisen raikas.
Toimituksen arvio: Miellyttävä, hyvä kuohuviini makean kuohuviinin ystäville. Kesäinen ja raikas. Tykkäämme!

Val d'Oca Millesimato Prosecco Extra Dry, erittäin kuiva kuohuviini, 10,98€


Asiantuntijan arvio:
Todella vaisu tuoksu, ei kovinkaan aromaattinen. Suutuntumaltaan hieman lössähtänyt. Tietty happorakenne ja raikkaus jää uupumaan. Veikkaan edullisemmaksi kuohuviiniksi. Periaatteessa voi olla paikallaan vappuna, hajuton ja mauton.
Toimituksen arvio: Maku jää ehkä turhankin vaisuksi. Jotain jää puuttumaan. Tulee mieleen laimea sima.

Pol Rémy Demi-Sec, puolikuiva kuohuviini, 7,98€


Asiantuntijan arvio: Löytyy tiettyä täyteläisyyttä. Ei tämä paha viini ole, mutta mieluummin valitsisin jotain muuta vapuksi. Jäännössokerin vuoksi sopii parhaiten ehkä noutopöytiin. Ei niin ärhäkkä ruokien kanssa.
Toimituksen arvio: Tämä hieman tökkii. Äitelän makuista. Pistävän makuinen ja maistuu halvalta. Jättäisimme hyllyyn.

Castellblanc Rosado Cava Semi Seco, puolikuiva kuohuviini, 9,20€


Asiantuntijan arvio: Tätä olisi viiniasiantuntijana helppo vihata.  Loppupeleissä tämä on kuitenkin simppelillä tavalla toimiva rosékuohuviini. Jos tykkää pyöreydestä kuohuviineissä, niin tämä on kelpo valinta.
Toimituksen arvio: Melko karvas, mutta ei huono. Hyvä perusrosé.

Yellowglen Pink Dry, kuiva kuohuviini, 9,99€

Asiantuntijan arvio: Tässä on sitä tiettyä selkärankaa ja ryhdikkyyttä. Hyvä happorakenne, pirtsakka ja tasapainoinen kuohuviini. Sopii vappuun ja kevään juhliin. En olisi vihainen, jos joku kaataisi tätä lasiin.
Toimituksen arvio: Väri tietysti naisraadin makuun. Hyvä ja raikas tuoksu. Pirteä, raikas ja marjaisa maku. Sopii hyvin vappupiknikille. Kaikki kohdallaan.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja