Alkon hyllyillä käy kohta kuhina: Suomalaiset hamstraavat – myynti kasvaa 104 prosenttia

Alko
Suomalaiset juovat pääsiäisenä punaviiniä. Lehtikuva

Pääsiäinen on yksi suomalaisen ruokavuoden kohokohdista. Pääsiäispöytään katetaan astetta laadukkaampia tuotteita – myös Alkosta.

Pääsiäisviikolla Alkoista myydään arvion mukaan 789 000 litraa punaviiniä. Maanantaista torstaihin ulottuva myyntijakso on eräs Alkon vuoden vilkkaimpia.

Hieman kalliimpien punaviinien myynti kasvaa

Pääsiäinen on kevään herkullisin ruokajuhla. Pöytään katetaan parasta ja myös juomalta vaaditaan arkea korkeampaa laatua. Prosentuaalisesti Alkoissa kasvaa eniten 13–17 euron punaviinien myynti, joiden myynti kasvaa arviolta 104 prosentilla.

Pääsiäisenä myydään normaalia viikkoa enemmän myös muita viinejä, esimerkiksi makeita madeiroita ja portviinejä. Suosiosta selittää pääsiäisen menu, joka sisältää usein hyvin makeita jälkiruokia, mutta myös suklaata. Myös roseeviinit ovat löytäneet tiensä suomalaisten pääsiäispöytään. Roseeviinien myynti kasvaa arviolta 46 prosentilla, valkoviinien 33 prosentilla ja kuohuviinien noin 29 prosentilla.

Kokonaisuudessaan Alkojen myynnin odotetaan nousevan 31 prosenttia tavanomaisesta viikosta. Arviot perustuvat edellisvuoden myyntilukuihin.

Lammas on viiniystävällinen päätähti

Lammas on usein pääsiäispöydän ykkösvalinta. Olipa pöytään katettu koipi, kylki tai kare, kaikkien kanssa maistuu tuhti punaviini. Lammas on voimakkaan makuista lihaa, joten sille kannattaa valita tuhti juomapari.

–  Riojalaiset punaviinit soveltuvat pääsiäisen juhlapöytään erinomaisesti. Myös Ranskan Bordeaux’n punaviinien klassiset merlot’n ja cabernet sauvignonin yhdistelmät tuottavat voimakkaan tanniinisia ja täyteläisiä punaviinejä, jotka sopivat lampaalle mainiosti, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö, master of wine Taina Vilkuna.

Roseesamppanjat ovat myös yllättävän toimiva vaihtoehto hennomman makuisille karitsaherkuille.

– Runsas roseesamppanja korostaa karitsan hienostunutta makua ja on myös visuaalisesti täydellinen yhdistelmä esimerkiksi roseepaistetun karitsanfileen tai -kareen kumppanina, Vilkuna sanoo.

Alko tuo perinteisesti pääsiäissesonkiin erikoiserän oluita. Tänä vuonna valikoimiin tulee viisi olutta. Mukaan on päässyt myös suklaaherkuille ja juustoille sopivia oluita.

Viinivinkit pashalle ja mämmille

Pääsiäiseen kuuluvat myös makeat herkut. Kermaisen täyteläinen pasha tai tuhdin makea mämmi kruunaavat pääsiäisaterian. Makean hedelmäinen tokaji sopii pashan suutuntumaan. Mämmille juomapari löytyy kolmen m:n muistisäännön avulla.

– Makeiden malaga-, marsala- ja madeira-viinien luumuiset ja viikunaiset aromit taittuvat hyvin mämmin maltaisuuden kanssa, vinkkaa Vilkuna.

– Pääsiäisen jälkiruoat ovat vuoden makeimpia. Pashan kanssa sopivan makuparin muodostavat makeat mutta raikkaan hapokkaat viinit, kuten tokaji tai eiswein. Myös vin santo istuu mainiosti niin pääsiäisen sisältöön kuin jälkiruokapöytäänkin. Suklaalla herkutteluun sopivat esimerkiksi portviini ja madeira tai oluista stout tai portteri.

Huomaavainen emäntä ja isäntä kattaa pääsiäisvierailleen myös alkoholittomat vaihtoehdot.

Lähde: Alko

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja