Älä tee näin! Yleinen virhe pilaa uudet perunat: "Saattavat jäädä koviksi"

Keitinveden lämpötilalla voi olla merkittävä vaikutus uusien perunoiden rakenteeseen.

Ruokakauppoihin ja toreille saadaan vähitellen odotettua suomalaistakin uutta perunaa kohtuuhintaan. Tiesitkö, ettei uusia perunoita kannata koskaan laittaa kylmään veteen ennen keittämistä?

Kylmä vesi vaikeuttaa uusien perunoiden kypsymistä

Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimiva Anu Hopia kertoo, että uusia perunoita ei koskaan kannata laittaa kylmään veteen ennen keittämistä, mikäli niiden haluaa onnistuvan. Perunat kannattaa siis keittää vedessä, joka on jo kattilaan päätyessään lämmintä.

– Uudet perunat usein saattavat jäädä koviksi, jos ne laittaa kylmään veteen, sillä ne eivät silloin oikein meinaa kypsyä, Hopia toteaa.

TIESITKÖ? Tuleentuminen tarkottaa korjuukypsyyttä, eli sitä vaihetta, jossa kasvilajikkeet voidaan poimia tai nostaa.

Pahimmillaan kylmään veteen lasketut perunat kypsyvät keitettäessä ikävästi koviksi.

– Se johtuu siitä, että uusissa perunoissa entsyymitoiminta on vielä aika aktiivista, kun ne eivät ole tuleentuneita, ja siellä on entsyymi, joka kovettaa perunan solukon soluseinää sellaiseksi, että se ei enää pehmene ollenkaan, Hopia selittää.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja