Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä tee näin! Yleinen virhe pilaa uudet perunat: "Saattavat jäädä koviksi"

Julkaistu 28.05.2015 09:02
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Keitinveden lämpötilalla voi olla merkittävä vaikutus uusien perunoiden rakenteeseen.

Ruokakauppoihin ja toreille saadaan vähitellen odotettua suomalaistakin uutta perunaa kohtuuhintaan. Tiesitkö, ettei uusia perunoita kannata koskaan laittaa kylmään veteen ennen keittämistä?

Kylmä vesi vaikeuttaa uusien perunoiden kypsymistä

Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimiva Anu Hopia kertoo, että uusia perunoita ei koskaan kannata laittaa kylmään veteen ennen keittämistä, mikäli niiden haluaa onnistuvan. Perunat kannattaa siis keittää vedessä, joka on jo kattilaan päätyessään lämmintä.

– Uudet perunat usein saattavat jäädä koviksi, jos ne laittaa kylmään veteen, sillä ne eivät silloin oikein meinaa kypsyä, Hopia toteaa.

TIESITKÖ? Tuleentuminen tarkottaa korjuukypsyyttä, eli sitä vaihetta, jossa kasvilajikkeet voidaan poimia tai nostaa.

Pahimmillaan kylmään veteen lasketut perunat kypsyvät keitettäessä ikävästi koviksi.

– Se johtuu siitä, että uusissa perunoissa entsyymitoiminta on vielä aika aktiivista, kun ne eivät ole tuleentuneita, ja siellä on entsyymi, joka kovettaa perunan solukon soluseinää sellaiseksi, että se ei enää pehmene ollenkaan, Hopia selittää.

Lisää aiheesta:

Miksi perunat eivät kypsy?Saako perunoita säilyttää oikeasti jääkaapissa? Jos ostat kotiisi pottuja, muista nämä asiatToimitko näin, kun ostat ja valmistat perunoita? Tärkeää tietoa myös säilytykseen liittyenVoiko raakoja perunoita pakastaa? Samin testissä se selvisiMiksi perunalle tehdään näin? Tutkimusprofessori Anu Hopia kauhistui ruokakaupassa: "Vaikuttaa tuhansien suomalaisten haluun käyttää perunaa ruoanlaitossa"Yleinen harhaluulo: Perunoita ei kannatakaan keittää näin!
PerunaGluteenitonMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä