Älä tee näin! Yleinen virhe pilaa uudet perunat: "Saattavat jäädä koviksi"
Keitinveden lämpötilalla voi olla merkittävä vaikutus uusien perunoiden rakenteeseen.
Ruokakauppoihin ja toreille saadaan vähitellen odotettua suomalaistakin uutta perunaa kohtuuhintaan. Tiesitkö, ettei uusia perunoita kannata koskaan laittaa kylmään veteen ennen keittämistä?
Kylmä vesi vaikeuttaa uusien perunoiden kypsymistä
Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimiva Anu Hopia kertoo, että uusia perunoita ei koskaan kannata laittaa kylmään veteen ennen keittämistä, mikäli niiden haluaa onnistuvan. Perunat kannattaa siis keittää vedessä, joka on jo kattilaan päätyessään lämmintä.
– Uudet perunat usein saattavat jäädä koviksi, jos ne laittaa kylmään veteen, sillä ne eivät silloin oikein meinaa kypsyä, Hopia toteaa.
TIESITKÖ? Tuleentuminen tarkottaa korjuukypsyyttä, eli sitä vaihetta, jossa kasvilajikkeet voidaan poimia tai nostaa.
Pahimmillaan kylmään veteen lasketut perunat kypsyvät keitettäessä ikävästi koviksi.
– Se johtuu siitä, että uusissa perunoissa entsyymitoiminta on vielä aika aktiivista, kun ne eivät ole tuleentuneita, ja siellä on entsyymi, joka kovettaa perunan solukon soluseinää sellaiseksi, että se ei enää pehmene ollenkaan, Hopia selittää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan