Yli puolet suomalaisista päätyy heittämään jouluruokaa roskiin joulupyhien jälkeen ja hävikkiin päätyvien ruokien joukosta nousee selkeästi esiin kolmen kärki. Tiedot selviävät Lejoksen toteuttamasta Joulu on sun -tutkimuksesta.
Videolla: Helppo kastike joulukinkulle.
Yli tuhat suomalaista vastaajaa tavoittaneessa, Lejoksen toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvitettiin joulunviettoon liittyviä mieltymyksiä ja merkityksiä. Kaikista vastanneista yli puolet (54 prosenttua) ilmoitti, että jouluruoista syntyy hävikkiä.
LUE MYÖS: Suomalaiset ovat puhuneet: Tätä klassikkoruokaa ei enää haluta joulupöytään – syötkö sinä vielä?
Yleisin syy hävikin kertymiseen on se, että ruokaa on laitettu liikaa ja sitä on määrällisesti liian paljon tarjolla. Joka toinen ilmoitti sortuvansa tähän virheeseen jouluruokailun valmisteluissa.
Jouluruoka alkaa kyllästyttää
Toiseksi yleisin syy jouluruoan pois heittämiseen on nopea kyllästyminen ruokaan. Kolmanneksi yleisin syy hävikkiin oli se, että ruoka on liian täyttävää. Vajaa viidennes oli puolestaan sitä mieltä, että ruoan pakkauskoot ovat liian isoja.