Älä syö liikaa! Trendivihanneksesta paljastui terveysriski
Oletko hurahtanut lehtikaaliin? Mieti uudelleen, sillä uudet tutkimukset osoittavat runsaan lehtikaalin käytön aiheuttavan mahdollisia terveysongelmia.
Lehtikaali on yksi tämän hetken muodikkaimmista vihanneksista. Tämä superfoodiksikin luokiteltava vihannes sisältää muun muassa paljon vitamiineja ja rautaa.
Tätä superherkkua ei kuitenkaan kannata syödä liikaa. Runsaan lehtikaalin syönnin on nimittäin todettu aiheuttavan mahdollisia terveysongelmia.
Myrkkyjä maaperästä
Lehtikaali imee tehokkaasti maaperästä ravinteita, mutta myös myrkkyjä. Tämän ominaisuutensa vuoksi lehtikaalit saattavatkin sisältää elimistölle haitallisia aineita, kuten alkuaine talliumia ja ympäristömyrkyksi luokiteltavaa kadmiumia.
Suurina määrinä syötynä lehtikaalin onkin todettu aiheuttavan terveysongelmia. Pitkäaikaisia oireita ovat krooninen väsymys, ihon ja hiusten kunnon huonontuminen sekä rytmihäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa ruoansulatusongelmat ja gluteeniherkkyys.
Vierasaineet voivat kulkeutua maaperään esimerkiksi liikennepäästöistä, joten myös kotiviljelmillä maaperään ja kasvupaikkaan kannattaa kiinnittää huomiota.
Suosi lehtikaalia luomuna
Lehtikaali imee herkästi itseensä myös torjunta-aineita. Lehtikaaleista on tutkimuksissa löydetty jäämiä torjunta-aine neurotoksiinista, jonka on todettu olevan erityisen haitallista lapsille. Tämän vuoksi lehtikaali kannattaa aina ostaa luomuna. Näin minimoit riskin saada kehoosi ylimääräisiä, sinne kuulumattomia aineita.
Normaalissa käytössä lehtikaali ei aiheuta oireita, sillä kyse on myös määristä. Jos puolestaan syöt lehtikaalia joka aterialla, kannattaa määrään kiinnittää huomiota.
Sitoo elimistöstä kalsiumia
Myrkytys ei ole ainoa vaara mikä lehtikaalissa piilee. Lehtikaali sisältää myös paljon raparperissakin esiintyvää oksaalihappoa, joka runsaina annoksina edistää tutkitusti munuaiskivien syntymistä.
Oksaalihappo sitoo myös kalsiumia, joten lehtikaaliin hurahtaneen kannattaa kiinnittää huomiota riittävään kalsiumin saantiin. Hyvä keino on pyrkiä käyttämään maitotuotteita aina lehtikaalin syömisen yhteydessä.
Lähde: Motherjones.com, Craftsmanship magazine
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut