Älä sorru yleisiin virheisiin: Näin valmistuu paras koskaan syömäsi pizza

pizza
Täydellisen pizzan valmistaminen onnistuu myös kotioloissa. Shutterstock

Parhaimmillaan pizza on yksi onnistuneimmista herkuista niin arkiruokana kuin vieraille tarjottuna juhlavampanakin versiona. Täydellisessä pizzassa on rapea pohja, juuri sopiva määrä täytteitä. Sekä pizzapohja että kaikki täytteet on maustettu täydellisessä pizzassa juuri sopivasti, mutta kuinka tämä kaikki onnistuu kotikeittiössä?

Jokainen voi Bon Appétit -lehden asiantuntijoiden, Dawn Perryn ja Claire Saffitzin mukaan valmistaa kotonakin täydellistä pizzaa. Asiantuntijat listasivat mokat, jotka välttämällä täydellisen pizzan valmistus hahmottuu tottumattomammallekin kotikokille.

Älä säästele suolaa taikinassa

Yksi perusvirheistä, joihin pizzan valmistamisessa on helppo sortua on liian vähäinen suolan käyttö. Moni kotikokki on turhan varovainen mausteiden käytössä.

– Ilman suolaa jauhot eivät yksinkertaisesti maistu miltään, Perry muistuttaa.

Juuri suolan vähyyden vuoksi Perry ei suosittele käyttämään valmispohjaa pizzaan. Kun taikinan maustaa itse huolella, on lopputuloskin parempi.

Älä käytä kaulinta

Vaikka tarkoitus ei olisikaan kehittyä maailman parhaaksi pizzanpyörittäjäksi, kannattaa ammattilaisilta ottaa mallia pizzapohjan muovailussa. Molemmat asiantuntijat varoittavat kaulitsemasta taikinaa. Taikinan ilmavuus kärsii kaulitsemisesta niin, että lopputuloksesta tulee usein tiivis ja kova.

– Pizza saa olla ovaalin- tai neliönmuotoinen — se voi olla minkämuotoinen tahansa! Perry muistuttaa.

Oikea tapa muovata taikinaa on työntää sitä käsin pöytää vasten. Taikinan on hyvä antaa levät vartin verran huoneenlämmössä ennen työstämistä, jotta sen muovaaminen helpottuu.

Unohda valmiskastikkeet

Moni käyttää valmista tomaattikastiketta pizzassa - ja asiantuntijat tyrmäävät tämän tavan. Harva tulee ajatelleeksi, että usein valmiit tomattikastikkeet sisältävät valtavan määrän sokeria. Toisaalta asiantuntijat eivät kehota käyttämään myöskään tuoreita tomaattisiivuja, sillä ne eivät ehdi kypsymään pizzan päällä.

– Niistä tulee vain lämpimiä tomaatteja, Perry huomauttaa.

Tomaattikastikkeeksi asiantuntijat suosittelevat itsetehtyä versiota. Sekoittamalla mausteita ja tomaattimurskaa syntyy raikkain ja autenttisin tomaattikastike - jossa ei ole hurjaa määrää lisättyä sokeria.

Panosta juuston laatuun

Itsetehdyn pizzan ideana on se, että siihen voi omien makumieltymyksien mukaan valita mahdollisimman laadukkaat raaka-aineet. Tästä syystä ei kannata valita myöskään huonolaatuista juustoa.

Vähemmän on enemmän

Pizzassa ei tarvitse olla lukuisisa täytteitä, jotta se olisi mahdollisimman maukas. Olisi hyvä pitää mielessä, että valtavasti täytteitä sisältävä pizza olisi yleensä syytä paistaa niin kuumassa uunsisa, ettei kotioloissa ole edes mahdollista järjestää vastaavia olosuhteita.

– Et tarvitse seitsemää täytettä! Saffitz toteaa.

Pizzakivi ei ole välttämätön

Täydellinen kotitekoinen pizza ei vaadi pizzakiveä. Öljyn levittäminen leivinpaperille takaa rapeamman lopputuloksen samaan tapaan kuin pizzakivi. Jos kuitenkin käyttää pizzakiveä, on syytä perehtyä tapaan, jolla se toimii kaikkein parhaiten.

– Pizzakiveä täytyy lämmittää etukäteen 45 minuuttia, Saffitz neuvoo.

Huomioi painavat täytteet

Jos pizzan täytteeksi on tarkoitus laittaa jotain erityisen painavaa tai vetistä, on pizzapohjaa syytä paistaa hieman etukäteen, jotta sen koostumus ei kärsi täytteestä. Pizzaa voi paistaa etukäteen sen aikaa, että sen pinta kovettuu hieman.

Ota uunistasi ilo irti

Pizzerioiden pizzauuneissa lämpötilat ovat hurjan korkeita. Onnistunut pizza valmistuu ammattilaisten pizzauuniakin viileämmässä lämpötilassa, mutta siihen on hyvä syy, että ravintoloissa pizzat paistetaan erityisen kuumassa lämpötilassa. Asiantuntijat suosittelevat kääntämään uunin lämpötilan täydelle teholle kun tarkoitus on paistaa pizzaa.

– Kun juusto on sulanut ja kuplii, ja pohja on kullanvärinen — silloin pizza on valmis, Perry toteaa.

Kokeile rohkeasti pizzapannaria!

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.