Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä sorru yleiseen virheeseen: Tästä syystä leipään tehdään viiltoja ennen paistamista

1:20Näin leipä syntyy leipurin käsissä
Julkaistu 26.01.2018 14:20
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Leivän valmistuksessa on monta vaihetta, ennen kuin leipä on valmiina herkuttelijoita varten.

Kohonneeseen leipään on tapana tehdä viillot ennen paistamista, mutta miksi näin oikein on? Vaasanin tuotekehittäjät ja leipurit Kai Suomela ja Vesa Leinonen kertovat, että viiltojen tekeminen vaikuttaa paitsi leivän ulkonäköön, myös rakenteeseen.

Viiltojen avulla leipään saadaan kaunis, omalaatuinen pinta, mutta se auttaa myös leipää pysymään kasassa paiston aikana – muuten leipä saattaisi repeytyä pohjasta.

– Ennen viillot tehtiin leipiin partaterällä, mutta nykyisin tätä ei enää sallita. Paras väline viiltojen tekemiseen on todella terävä hedelmäveitsi, Suomela neuvoo.

Jos viillot tekee isolla ja tylsällä veitsellä, leipä voi painua helposti kasaan, jolloin lopputulos kärsii. Tämä kannattaa jokaisen kotileipurin painaa mieliin! 

Ennen viiltojen tekemistä leipä tulee kuitenkin riivata. Videolta selviää, miltä riivaus näyttää – ja mitä se oikein tarkoittaa. Lisäksi pääset kurkistamaan, millaisia vaiheita leivän leipomiseen oikein liittyy. 

Lisää aiheesta:

Tuoretta leipää halvalla ja helposti! Anun älyttömän hyvä kauraleipä on varma hittiAvokadon käsittelyyn liittyvä moka, johon moni sortuu tietämättään – tätä et ole tullut edes ajatelleeksi! Video paljastaa: Näin syntyy Suomen suosituin ruisleipä Älä leikkaa suoraan päältä! Näin leipä kannattaisi oikeasti leikata"Lopputulos on vetinen" – älä pilaa pizzaasi yksinkertaisella virheellä!Älä sorru pahaan leivontavirheeseen – tästä syystä taikinaa täytyy kohottaa kaksi kertaa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa