Mainos
Mainos

Älä sorru yleiseen virheeseen: Tästä syystä leipään tehdään viiltoja ennen paistamista

Leivän valmistuksessa on monta vaihetta, ennen kuin leipä on valmiina herkuttelijoita varten.

Kohonneeseen leipään on tapana tehdä viillot ennen paistamista, mutta miksi näin oikein on? Vaasanin tuotekehittäjät ja leipurit Kai Suomela ja Vesa Leinonen kertovat, että viiltojen tekeminen vaikuttaa paitsi leivän ulkonäköön, myös rakenteeseen.

Viiltojen avulla leipään saadaan kaunis, omalaatuinen pinta, mutta se auttaa myös leipää pysymään kasassa paiston aikana – muuten leipä saattaisi repeytyä pohjasta.

– Ennen viillot tehtiin leipiin partaterällä, mutta nykyisin tätä ei enää sallita. Paras väline viiltojen tekemiseen on todella terävä hedelmäveitsi, Suomela neuvoo.

Jos viillot tekee isolla ja tylsällä veitsellä, leipä voi painua helposti kasaan, jolloin lopputulos kärsii. Tämä kannattaa jokaisen kotileipurin painaa mieliin! 

Ennen viiltojen tekemistä leipä tulee kuitenkin riivata. Videolta selviää, miltä riivaus näyttää – ja mitä se oikein tarkoittaa. Lisäksi pääset kurkistamaan, millaisia vaiheita leivän leipomiseen oikein liittyy. 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja