Älä sorru yleiseen virheeseen: Tästä syystä leipään tehdään viiltoja ennen paistamista
Leivän valmistuksessa on monta vaihetta, ennen kuin leipä on valmiina herkuttelijoita varten.
Kohonneeseen leipään on tapana tehdä viillot ennen paistamista, mutta miksi näin oikein on? Vaasanin tuotekehittäjät ja leipurit Kai Suomela ja Vesa Leinonen kertovat, että viiltojen tekeminen vaikuttaa paitsi leivän ulkonäköön, myös rakenteeseen.
Viiltojen avulla leipään saadaan kaunis, omalaatuinen pinta, mutta se auttaa myös leipää pysymään kasassa paiston aikana – muuten leipä saattaisi repeytyä pohjasta.
– Ennen viillot tehtiin leipiin partaterällä, mutta nykyisin tätä ei enää sallita. Paras väline viiltojen tekemiseen on todella terävä hedelmäveitsi, Suomela neuvoo.
Jos viillot tekee isolla ja tylsällä veitsellä, leipä voi painua helposti kasaan, jolloin lopputulos kärsii. Tämä kannattaa jokaisen kotileipurin painaa mieliin!
Ennen viiltojen tekemistä leipä tulee kuitenkin riivata. Videolta selviää, miltä riivaus näyttää – ja mitä se oikein tarkoittaa. Lisäksi pääset kurkistamaan, millaisia vaiheita leivän leipomiseen oikein liittyy.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut